fbpx
13.9 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Ha lóg a nyelve a mellékvesédnek

Mellékvese kimerülés

Ez a cikk a Wise Tree Naturals forrását felhasználva, annak engedélyével készült.

- Hirdetés -

Fáradtnak vagy melankolikusnak érzed magad?

Megnövekedett a testsúlyod mostanában? Már semmi sem olyan, mint amilyen régen volt?

Ez nem olyan fáradtság, amit alvással lehet enyhíteni. A túlzott stressz, munka és kaotikus életvitel a mellékvese kimerülését okozhatja, ami évről évre egyre több embert érint.

Mit jelent pontosan a mellékvese kimerülés?

A mellékvese kimerülés (kifáradás) egy olyan sokféle tünetet összefoglaló állapot, amelyek hátterében hormonális egyensúlyzavar áll. Az orvosoknak úgy tűnhet, hogy a szervezet egyszerűen csak nem képes az elegendő mennyiségű vagy minőségű hormon megtermelésére. Azonban súlyosabb probléma is állhat a háttérben, így érdemes orvoshoz fordulni, ha ezeket a tüneteket tapasztalja valaki.

Általános jelenség manapság, hogy a társadalom tagjai közül sokan szenvednek a mellékvese kimerülés valamelyik típusától. A napi szinten tapasztalható, jelentős mértékű stressz hatására túlzott mennyiségű kortizol termelődik. A kortizol a stresszhelyzetekkel való megküzdést segíti azáltal, hogy megemeli vérnyomást, fokozza a véráramlást a testen belül, fenntartja a zsírszövetekben a zsírlerakódást és feszültséget idéz elő.

Régmúlt időkben akkor, amikor még kardfogú tigrisek kergettek minket, a kortizol hatása kedvező volt, mert segített elmenekülni a veszély elől. Menekülés közben – a testmozgás által – a szervezet felhasználta a megtermelt kortizolt és mire biztonságba került az ember, addigra elégette az összeset.

Manapság azonban nincsenek kardfogú tigrisek. Viszont vannak határidők, közlekedési dugók és gyerekek. Ezek jelentős mértékű stresszt okoznak, azonban ezt nehezen tudjuk levezetni. Nem kiabálhatunk és támadhatunk rá a főnökünkre. Nem törthetünk semmit darabokra a dugó közepén és semmiképpen sem bánthatjuk fizikálisan vagy érzelmileg a gyerekeinket.

Szóval mit tehetünk ebben a helyzetben?

A testmozgás a feszültséglevezetés egyik legkiválóbb módja, de néha nehéz időt szakítani rá, de akkor mi lehet a megoldás?

A mellékvese kimerülés jelei és tünetei

Az orvosok a tünetek alapján diagnosztizálják a mellékvese kimerülést. Az állapot felismerése azonban nehézségekbe ütközhet, mert nem minden tünet jelentkezik egyszerre az esetek többségében és van néhány panasz, amely akár más problémát is jelezhet. Ha valaki azt gondolja, hogy mellékvese kimerülésben szenved, akkor legyen együttműködő orvosával a megoldás érdekében.

Néhány tünet, ami a mellékvese kimerülés állapotához köthető:

  • Az emlékezőképesség romlása
  • Ismeretlen eredetű hajhullás
  • Fájdalom a felső háti szakasz és nyak területén
  • Fokozott betegségérzet
  • A derék körül lerakodó súlyfelesleg
  • Emésztési problémák
  • Hasmenés és székrekedés váltakozása
  • Letargia, életuntság
  • Alacsony energiaszint
  • Rosszabb védekezőképesség a fertőzésekkel szemben
  • Alacsony vércukorszint
  • Enyhe depresszió
  • Alacsony testhőmérséklet
  • Csökkent libidó

Természetes készítmények a mellékvese kimerülés ellen

Ha együttműködik orvosával, akkor a tüneteket célzó rövidtávú gyógyszeres kezeléssel felül lehet kerekedni a betegség által okozott problémák egy részén. Ezenkívül természetes készítmények és életmódbeli változtatások segítségével el lehet kerülni a hosszútávú problémákat és a legjobb esélyt adhatjuk magunknak a mellékvese kimerülés végleges leküzdésére.

Testmozgás

Ideális esetben 20-30 percet kellene mozogni naponta, de a javasolt minimális mozgás mennyiség heti 3×20 perc. Ez segít levezetni a fölös energiákat és közömbösíteni a kortizolt.

A testmozgás segít a testtömeg megtartásában, a vérben keringő glükóz felhasználásában és a zsírraktárak egy részének elégetésében. A rendszeres mozgásnak köszönhetően több energiánk lesz napközben és jobban tudunk aludni is éjszaka. Hossztávon segít fenntartani az optimális csontsűrűséget, az izomaktivitást és az élet későbbi szakaszában csökkenti az esések és balesetek számát.

Gyógynövénykészítmények

Ha a mellékvese kimerülés tüneteit tapasztalja magán, akkor a következő gyógynövények rendszeres fogyasztása segíthet a szervezet regenerálásban és az egészséges állapot kialakításában.

Rózsagyökér (Rhodiola)

Ezt a ritka gyógynövényt sarkvidéki gyökérként is ismerik és a szorongás, kimerültség és depresszió ellen évszázadok óta használják. Ezt a gyógynövényt lehetséges adaptogénként tartják számon, ami segíti a szervezet stresszel való megküzdését. Számos tanulmány bizonyította, hogy ezek a készítmények enyhítik a stresszt és kimerülést és szív- és érvédő hatásuk is lehet.

Az aranygyökér az enyhe depresszió esetén is segíthet, különösen akkor, ha alacsony cukortartalmú diétával együtt alkalmazzuk. Emellett a testmozgásra való képességet is növelheti, olyan módon, hogy csökkenti az észlelt kimerültség mértékét és javítja teljesítóképesség érzetét. Ez nem olyasmi, amitől versenyeket tud nyerni az ember, viszont átsegít a hullámvölgyön, hogy újra mozgásba tudjunk lendülni.

Indiai ginzeng (Ashwagandha)

Az indiai ginzeng az egyik legnépszerűbb és minden bizonnyal a legjobban ismert és legbiztonságosabb adaptogén gyógynövény. Egyes kutatások szerint már 3 hónap alkalmazás után alacsony szintre csökkenti a kortizolt a szervezetben. Nagyobb mennyiségben fogyasztva a szorongást és álmatlanságot is enyhítheti.

Egy másik hatása, hogy segít csökkenti a gyulladás mértékét a szervezetben, így megkönnyíti a testmozgást.

Már kis mennyiségű indiai ginzeng is segítséget nyújthat a stresszhez köthető memóriazavarokkal küzdő emberek számára: jelentősen növeli az emlékezőképességet.


Kulcs a stresszhez könyv

Ha többet akarsz tudni a stresszről, akkor Dr. Kricsfalvi Péter orvos könyve neked szól!

Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos, stresszszakértő ebben az új könyvében összegezte mindazt a tudást, ami nélkülözhetetlen a ma emberének ahhoz, hogy sikeresen felvegye a kesztyűt a stressz ellen. Ez a praktikus kézikönyv a könyvespolcodra kívánkozik, hogy mindig kéznél legyen!


A cikk forrása a Wise Tree Naturals blogja.
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek