A nyers leveles zöld salátáknak a táplálkozásunk alapját kellene képezniük. Ennek ellenére sokan nem szeretik és való igaz, naponta 40-50 dkg-ot nehezen lehet megenni. Néhány érvet felsorakoztatunk most, ami lehet, hogy segít elfogadni őket.
Az alábbi részlet a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyvből való:
„Egyrészt mert ezeknek a zöldségeknek, leveleknek magas a mikrotápanyag-tartalma.
Másrészt mert ezekben a zöldségekben, levelekben levő szénhidrát (a bennük levő keményítő) a sejtfalak közé van bezárva.
A sejtfalak szilárd tartást biztosítanak a növényeknek, a gyümölcsök és zöldségek héja érzékelhetően keményebb, mint a növény vagy gyümölcs belseje.
Ezt a keménységet a sejtfalakban levő emészthetetlen rost adja. A legfontosabb szilárdságot biztosító rostanyag a cellulóz, amely nem oldható vízben. Minél keményebb egy növényi rész, annál több cellulózt tartalmaz, és annál nehezebb ennek a növénynek a megemésztése.
A rostok olyan hosszú molekulaláncokból állnak, amelyek egymással összekapcsolódott egyszerű cukrokból állnak. A rostok felbontásához nincsenek emésztőenzimeink, így azok áthaladnak a vékonybélen.
A gyümölcsökben, a lencsében és más hüvelyesben sok vízben oldható rost van, ezért az ezekben a növényekben levő keményítő és más cukrok gyorsabban szívódnak fel, mint azokban a zöldségekben, amelyekben több vízben oldhatatlan rost található.
A zöldségek közül a gumókban vagy gyökérzöldségekben van több vízben oldható rost. Így, ha ezeket magas hőfokon, sokáig főzzük vagy sütjük, akkor a bennük levő vízben oldhatatlan rostok már nem védik meg a bennük levő keményítőt attól, hogy ne szívódjon fel gyorsan.
Ha ezeket nyersen vagy gyengén főzve, sütve ennénk, akkor több rost maradhatna ép, és a szénhidrátok felszívódása is lassúbb lenne.
A vízben oldható rostok lágyítják a székletet és megelőzik a székrekedést. A vízben oldhatatlan rostok mozgásban tartják a béltartalmat, és növelik a széklet tömegét.
A zöldségekben és gyümölcsökben többféle rost található, egy részük vízben oldhatatlan. Ezért nem kell az alapján összeválogatni az elfogyasztandó zöldséget és gyümölcsöt, hogy milyen fajta rost van benne.
A személyes étrend kialakításakor az számít, hogy milyen tapasztalataink vannak az adott zöldséggel, gyümölccsel kapcsolatban: vannak-e tőle emésztési panaszaink, illetve rendszeres fogyasztásuk növeli-e a testsúlyunkat vagy sem. Ez utóbbi természetesen függ attól is, hogy nyers-e az étel vagy milyen módon készítettük el azt, illetve mennyit ettünk belőle.
Mi lesz a rostokkal?
A rostok emésztetlen növényi részekként jutnak el a vastagbélbe.
A rostok fontos tápláléka a bélflórának, mert az ott élő baktériumtörzsek megerjesztik ezeket. A bélbaktériumok által termelt anyagok sokféleképpen hatnak jótékonyan az egészségünkre.
A hasznos baktériumtörzsek vitaminokat (K- és B-vitaminokat) és idegi ingerületátvivő anyagokat (például dopamint, szerotonint) termelnek. Ezek fontosak ahhoz, hogy motiváltnak és jókedvűnek érezzük magunkat. Ezek az anyagok nélkül kedvetlenek és depressziósak lehetünk.
A baktériumok erjesztő tevékenysége során gyenge sav keletkezik, amely védi a vastagbelet a kórokozóktól, és csökken a bélpanaszok esélye.
A bélbaktériumok egy része gyulladáscsökkentő zsírsavakat is termelnek, illetve olyan zsírsavakat, amik táplálják a vastagbél falát alkotó sejteket.
Érdekesség: A nagy testű növényevő, kérődző állatok, amelyeknek különleges emésztőrendszerében óriási mennyiségű és nagyon változatos fajtájú bélbaktérium tömeg gondoskodik az elfogyasztott nagy mennyiségű növényi részek erjesztéséről. Ezek a bélbaktériumok az állatok számára olyan zsírsavakat termelnek, amiket az állatok szervezete energiaforrásként hasznosít. Ezeknek az állatoknak az emésztőrendszere a növényekben levő keményítőt és egyszerűbb cukrokat teljes mértékben átalakítja, és azokat gyakorlatilag csak a bennük élő bélbaktériumok hasznosítják.”
Olvass el minden fontos tudnivalót a számodra fontos tápanyagokról, hogy ne szenvedjen a szervezeted a tápanyagok hiányától!
Tudj meg mindent a főzési eljárásokról és minden másról, ami a konyhádban fontos lehet a tápláló ételek elkészítése során!
Ha nem megy a salátaevés, ne aggódj, ilyenkor jól jöhet a Zöldturmix por…
A Vitalissimo Testszerviz webáruház széles termékkínálatában megtalálhatók azok a bélflórát tápláló termékek is, amik javítják az emésztést, és segítik a jó bélbaktériumok elszaporodását!
Ebben a cikkemben most a Wise Tree Naturals BÉLFLÓRABARÁT étrendi kiegészítőjét ajánlom a figyelmedbe!
Az emésztőrendszer megfelelő állapota alapvető az egészség fenntartásához, mert hatással van az egész szervezet működésére!
Számos olyan termék kapható a piacon, amely többféle baktériumtörzset és több millió baktériumot tartalmaz. Ezek a termékek többségében csak akkor maradnak hatékonyak, ha hűtve tárolják őket! Hűtés nélkül a baktériumok nagy része már tárolás közben elhalhat. További jelentős hányaduk károsodhat a gyomor- és epesavak aktivitása miatt.
A WTN Bélflórabarát étrend-kiegészítő szedésének előnyei:
- hozzájárulhat a bélrendszer egészségének megőrzéséhez,
- létrehozza a baktériumok megfelelő egyensúlyát a bélrendszerben,
- hatására javulhat az emésztés, csökkenhetnek az emésztési tünetek,
- javulhat a tápanyagok felszívódása,
- a bél nyálkahártyája megfelelő állapotba hozható,
- hatékonyabbá válhat az immunrendszer működése.
Biztosítsd magadnak a teljes Testszerviz Tudástárat! Légy sikeres életmódváltó!