fbpx
16.4 C
Budapest
2024. május 24. péntek

Testszerviz

Webáruház

Májunk csodaszere


A máriatövis, népies nevén őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise (Silybum marianum) az őszirózsafélék családjába tartozó növény.

- Hirdetés -

Már évszázadok óta a májtámogatás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tarják számon ezt a mediterrán térségből származó, ma már világszerte elterjedt növényt.

Gyógyászati célokra a növény termését hasznosítják, amely nagy mennyiségű olajat és fehérjét tartalmaz. Májtámogató hatását az összefoglaló néven szilimarinnak vagy más néven szilibininnek nevezett vegyületeinek köszönheti. Ez a hasznos vegyületcsoport segíti a májsejtek regenerációját és védi a sejtek hártyáit, valamint szabadgyökfogó hatása is van. Ez a három hatás együttesen segíti a májat abban, hogy a számára mérgező anyagokat kezelje, és ezzel ne következzen be a kötőszöveti elfajulás.

A szilimarin egyrészt könnyen kapcsolatba lép a májsejt-receptorokkal és blokkolja, vagyis lassítja ezzel a májra mérgező anyagok felvételét.

Másrészt nagy oxidációképes anyagok felszabadulását okozzák az egyes májban lebomló anyagok, az alkoholfogyasztás vagy a környezeti mérgek májra gyakorolt hatása is. Ezek a szabadgyökök megtámadhatják a májsejtek hártyáit alkotó többszörösen telítetlen zsírsavakat és a sejthártyákban levő receptorokat. A szilimarin kémiai szerkezete miatt képes ezeknek a szabad gyököknek a semlegesítésére. Így a sejthártya és a sejt épsége megmarad.

Harmadrészt a szilimaron fokozza a fehérjeszintézist a károsodott sejtekben, és nem csak védi a májsejteket, hanem növeli bennük az enzimaktivitást is.

Mindezek együttesen a máj védekező és regenerációs képességének a növekedését okozzák.

A máriatövisben levő hatóanyag a fentieken kívül gyulladáscsökkentő hatású, és segíti az ösztrogén lebontását is.


A májunk működéséről és a hormonrendszer egyensúlyának visszaállításáról olvasd el a Kulcs a hormonokhoz című Testszerviz könyvet!Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek