fbpx
13.4 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Kedvenc gyümölcsünk a kávé

Amikor a kávéra gondolunk, leginkább a koffein és a jellegzetes presszókávéíz jelenik meg a fejünkben. Ritkán gondolunk a kávéra gyümölcsként, pedig a kávé valójában egy gyümölcs magja, ami sokkal több ízanyagot tartalmaz, mint azok az ízek, amiket a kávézás során érzünk.

- Hirdetés -

Ahogy azt a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvben is leírtuk, kétféle nagy kávécsalád van: az arabika és a robuszta.

Az arabika kávé ovális alakú és nagyobb szemekből áll, míg a robuszta ennél kisebb és inkább körkörös alakú.

Az arabika további jellemzői: nagyobb odafigyelést igényel a termesztése, kisebb a terméshozama, érzékeny az időjárásra és a kártevőkre.

Kevesebb koffeint tartalmaz, mint a robuszta. Az arabika előnyei, hogy magasabb minőségű, sokféle íz és aroma jellemzi, amik között gyümölcsös, magvas, édes ízjegyek is megtalálhatók. Összességében a belőle készülő kávé lágyabb és összetettebb ízvilágú, mint a másik kávécsaládból készülő főzetek.

A robuszta bár egyszerűbb ízvilágú, de testesebb italt ad, magasabb koffeintartalma miatt „jobban ott van”. Sokkal könnyebb, olcsóbb termeszteni, ellenálló a kártevőkkel szemben és a terméshozama is nagyobb, mint az arabikáé.

A világ legnagyobb arabika termesztő országai: Brazília, Kolumbia és Etiópia, míg a robuszta világelsője Vietnám, ezt követi Brazília és Indonézia.

Tudj meg többet a különféle italokról, és élelmiszerekről
a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyvből!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek