fbpx
6.3 C
Budapest
2024. április 20. szombat

Testszerviz

Webáruház

Cukorhormon – amit az inzulinról tudni kell!

Az alábbi részlet a Kulcs a hormonokhoz című, Testszerviz könyvből való:

- Hirdetés -

„Az inzulin talán az egyik legismertebb hormon. A hasnyálmirigy – a hasüreg felső, bal oldali részén, közel vízszintesen levő, hosszúkás szervünk termeli ezt a hormont, aminek a közismert hatása a vércukorszint szabályozása.

A szervezetünk akkor működik jól, ha a vércukor megfelelő szint jó inzulinhatás megléte mellett 85–100 mg/dl. Mivel kb. 5 liter vérünk van, és ebből mintegy fél liternyi a tartalék, így a 4,5 liter keringő vérben legfeljebb 4500 mg cukor van. Ez 4,5 gramm. Ez alig több, mint egy darab kockacukor, ami körülbelül 3,5 gramm körül van.

Ha a sejtek nem megfelelően reagálnak az inzulinra valamilyen oknál fogva, akkor ez az alapszint jelentősen és tartósan megnövekedhet. Ez a vérben levő inzulin- és vércukorszinttel kapcsolatba hozható problémák egész sorát válthatja ki.

Az inzulinhatás egyik fontos része a vérben levő egyszerű cukor bejuttatása a sejtekbe, hogy ott energiaforrás legyen. Minden elfogyasztott szénhidrátból végső soron vérkeringésbe került egyszerű cukor, azaz szőlőcukor lesz. Ha a szervezet nem jut elég szénhidráthoz az elfogyasztott ételből, akkor a máj gondoskodik arról, hogy más módon – például a táplálékkal bejuttatott zsírt vagy a test különböző részein elraktározott zsírt felhasználva – „készítsen” elegendő cukrot, és ezzel biztosítsa a megfelelő vércukorszintet.

A jó inzulinhatás biztosítja azt is, hogy elegendő fehérje (aminosav) juthasson be a sejtekbe, illetve ez a hormonhatás felügyeli a sejtek kálium- és magnéziumszintjét is.

A káliumban gazdag étrend sokat javít a sejtek inzulinérzékenységén, és ahhoz is hozzájárul, hogy ne kelljen a hasnyálmirigynek „túldolgoznia” magát az inzulinszint megnöveléséhez azért, hogy valahogyan „kierőszakolja” azt az inzulinhatást, amely szükséges a sejtek jó működéséhez.

Köztudomású, hogy a túl sok finomított szénhidrátot és hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok, desszertek magas inzulinválaszt váltanak ki a hasnyálmirigyből.

Az már kevésbé ismert, hogy az egy étkezés során bevitt túl sok fehérje (több mint 10-15 dkg hús elfogyasztása) megduplázhatja az étel által kiváltott inzulinigényt.

Inzulinigényt növelő további tényező lehet még az ízfokozó jelenléte az ételben. Az ízfokozókat MSG, nátrium-glutamát vagy E621 néven találhatjuk meg a különféle élelmiszeripari termékek címkéin. Ilyen ízfokozókat használ a kínai vagy más ázsiai konyha is, illetve ezt használják a közkedvelt gyorséttermek is. Sajnos az ízfokozó gyakori összetevője a húsipari készítményeknek (szalámiknak, felvágottaknak) is.”

Hogy milyen segítséget kaphatsz a cukorbetegséggel kapcsolatosan?

Van megoldás!

Kattints a képre és nézd meg!


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek