A dió az ősz igazi slágere. Ilyenkor verik le a fáról és szedik. A legtöbb friss dió ilyenkor nagyon friss és puha, így ehhez a tortához érdemes olyat venni, ami már szárazabb. Ez a könnyebb apríthatóság miatt fontos. A dió amellett, hogy egy igen kedvelt konyhai alapanyag, rendkívüli élettani hatásaival is felhívja magára a figyelmet! Erről itt olvashatsz!
Hozzávalók a tortához:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg kókuszreszelék
- 50 gramm kakaópor
- 2 evőkanál mogyorókrém (édesítővel készült)
- csipet só
- 2-3 evőkanál édesítő (eritrit-stevia) ízlés szerint
- 4 egész bio tojás (M-es)
- 3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
- 1 dl. kókusztejszín
- 2 teáskanál szódabikarbóna
Krémhez:
- 4 M-es bio tojás sárgája
- fél dl kókusztejszín
- 2 evőkanál édesítő
- vanília kikapart magja
- kezeletlen citrom reszelt héja
- 25 dkg orda (én most ezt használtam) vagy mascarpone, vagy natúr krémtúró
- 15 dkg vaj
A TORTA ELKÉSZÍTÉSE:
A kókuszreszeléket aprítógépben finomra daráljuk (Electrolux aprító)
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük: (kakaó, dió, kókuszreszelék,só,szódabikarbóna)
Az egész tojásokat robotgéppel, vagy kézzel habosra keverjük az édesítővel.
Amikor ezzel megvagyunk, hozzáadagoljuk kanalanként a száraz hozzávalókat illetve fokozatosan belekeverjük az olvasztott kókuszzsírt és a kókusztejszínt folyamatos keverés mellett.
Ezzel kész is van a torta alapanyagunk.
22 cm-es tortaformát kibélelünk szilikonos sütőpapírral és elterítjük benne a masszát.
180 C fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük tűpróba!
Ha megsült a süteményünk hagyjuk kihűlni (takarjuk le konyharuhával)
KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tojások sárgáját összekeverjük az édesítővel, a kókusztejszínnel és lassú tűzön vagy gőz fölött sűrűre főzzük.
Ha készen van, hagyjuk langyosra kihűlni.
A vajat robotgéppel habosra keverjük, majd hozzátesszük a krém alapot és tovább keverjük, a végén pedig belekeverjük a sűrű tojáskrémet.
Tegyük a hűtőbe legalább fél órát.
Ha nem elég sűrű keverjünk bele 1 teáskanál utifűmaghéjat.
A kihűlt tortát kettévágjuk és a két lap közé kenjük a krém 2/3-dát a maradékkal pedig bevonjuk a torta tetejét.
Tegyük vissza a hűtőbe.
Addig, míg hűl két evőkanál kakaót pici édesítővel és kókusztejszínnel olvasszunk fel, és ha már kicsit kihűlt ,keverjünk bele kb. 5 dkg vajat.
A kihűlt torta tetejét díszítsük meg és az oldalát is átkenhetjük ezzel a krémmel.
Recept és fotó: Babos Kata, Testszerviz Konzultáns
Ide kattintva az elkészítés lépéseit is megtalálod!
Jó étvágyat a finomsághoz!
Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?