fbpx
11.2 C
Budapest
2024. április 27. szombat

Testszerviz

Webáruház

Betegségek, baktériumok és az immunrendszer

A következő anekdota ismert [1] Robert Koch német orvosról és biológusról, aki 1884-ben közölte, hogy a kolerát egy pálca alakú baktérium (bacilus) okozza. Egy szkeptikus kollégája, Max Josef von Pettenkofer annyira hitetlenkedett ezen, hogy lenyelt egy fiolányi bacilust, hogy bebizonyítsa Koch tévedését.

- Hirdetés -

Pettenkofer nem lett beteg, több mint valószínű, hogy már átesett a kolerán, ezért védettséget szerzett a betegség ellen.

A fenti történethez kapcsolódva azt nem hangoztatják, hogy két egyetemi hallgató is ivott a kolerakivonatból, és mindketten megbetegedtek.

Ez az esemény késleltette a betegségeket okozó kórokozóelmélet tudományos elfogadását, bár a is igaz, hogy annak idején nem igazán számított, hogy mi okozza a kolerát vagy sok más betegséget, hiszen akkoriban nem volt semmiféle gyógymód rá.

Ma már széles közben elfogadott a Robert Koch (1843. december 11. – 1910. május 27.) kórokozó elmélete. Ennek egy mérföldköve volt, amikor Koch 1905-ben a tuberkulózis kórokozójának felfedezéséért orvostudományi Nobel-díjat kapott. (A tuberkulózis vagy gümőkór, tbc egy tüdőt megtámadó baktériumfertőzés.)

Ma már sokat tudunk a kórokozókról és arról, hogy hogyan terjednek a fertőzések, és a legtöbb esetben az orvostudomány sokat tud tenni a gyógyulásért.

Mindemellett jó hat többet tudunk a saját immunrendszerünk működéséről és arról, miként tudjuk növelni annak hatékonyságát.

Ezért ajánlom figyelmedbe a Kulcs az immunrendszerhez című könyvünket.

A könyv szerint nagyon gyakran az immunrendszerünk támogatásának egyik elengedhetetlen feltétele az életmódváltás, aminek sikere érdekében jó, ha ismerjük szervezetünk működését, és tudjuk, hogy mit tehetünk a táplálkozás, az alvás vagy a testmozgással kapcsolatban.

A mai stresszes világunkban jó, ha többet tudunk a stresszről és arról, mit tehetünk a csökkentése érdekében.

Ebben segítenek a Testszerviz Kulcs könyvek!


[1] Az anekdota eredete: Bill Bryson A test című könyvének Mikróbák fejezete, III. rész.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek