fbpx
16.1 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Egészség és személyes hatékonyság

1948-as megalakulásakor az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget a következőképpen határozta meg:

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”.

- Hirdetés -

Ez az alapmeghatározást később részterületekre bontották, mint

  •  biológiai egészség: ez a szervezetünk megfelelő működése,
  • lelki egészség: ide tartozik a személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
  • mentális egészség: ez a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
  • emocionális egészség: ami az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
  • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának a képessége.

Úgy gondolom, hogy az egészségi állapotot a fentieken kívül az egyén hatékonyságával, annak mértékével is meg lehetne határozni.

Az egészség ez alapján egy olyan állapot, ami megmutatja az egyén hatékonyságát abban, ahogy hozzá tud járulni annak a közösségnek a jólétéhez, amihez tartozik.

Ez azt is jelenti, hogy a testi-lelki-mentális állapota miatt nincs a körülötte levőkre utalva olyan mértékig, hogy több támogatást igényel a többiektől, mint amennyire ő képes mások életéhez hozzájárulni.

Az egészség jelentésének ezzel a kibővítésével előtérbe kerül az a tény is, hogy egyikünk sem képes egymagában élni, és az életünk csak az embertársainkkal való kapcsolatainkban, azok minőségében és a közös boldogulás eredményességében képzelhető el.

Ahhoz, hogy megnöveljük a saját hatékonyságunkat, szükségünk van a megfelelő testi-lelki állapotunkra is, nem elég a szaktudásunk vagy a hozzáértésünk.

Ehhez adnak használható tudást a már korábban megjelent Testszerviz Kulcs könyvek, illetve ezt a tudástárt teszi most teljesebbé az új, Kulcs a zsírégetéshez című könyv.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek