fbpx
6.3 C
Budapest
2024. április 20. szombat

Testszerviz

Webáruház

Máj és zsírégetés

Részlet a hamarosan megjelenő”Kulcs a zsírégetéshez” című új könyvből

- Hirdetés -

Amikor a szervezetünk zsírt éget, akkor a máj az, ami lebontja a zsírokat olyan anyaggá, ami már képes energiát adni nekünk.

Ahhoz, hogy a májba szállított zsír energiaforrássá váljon, előbb át kell alakítani a sejtekben levő parányi „erőművekbe”, amik már energiát szolgáltatnak nekünk.

A szervezetünk úgy működik, hogy sokféle üzemanyagot képes használni, ahogy ezt már korábban is láttuk.

A zsírból a májban készült fűtőanyagot ketontesteknek hívjuk. Ezek a vízben könnyen oldódó molekulák kilépnek a májsejtekből a sejteken kívüli folyadékba, és eljutnak a szervezet más sejtjeihez energiatermelésre.

A sejtjeink zsírsavakat is képesek üzemanyagként használni a ketonokon és a cukron kívül.

Természetesen igaz, hogy bizonyos idő kell, hogy a szervezetünk „át tudjon kapcsolni” a különböző üzemanyagformák között.

Ez a „használj zsírt üzemanyagként” képesség leginkább a máj sejtjeinél van meg, de erre idővel a szervezet többi sejtje képes lehet, kevés kivétellel.

Így elmondható, hogy a zsírok átalakításának legfontosabb szereplője a máj, azért ahhoz, hogy bárkinek a szervezete átálljon zsírégetésre, jó, ha törődik a májával, és gondoskodik ennek a szervének (is) a folyamatos jó állapotban tartásáról.

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek