fbpx
6 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Fogyás cukorbetegként

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők többségének van egy közös tulajdonsága: túl nagy a testsúlyuk. A fejlett országokban gyors ütemben nő az elhízottak aránya, és egy 2005. márciusi jelentés szerint az elhízott személyek körében akár 80-szor is nagyobb lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata, mint az egészséges testsúlyúaknál.

- Hirdetés -

Fontos tudni! A kutatások szerint a túlsúlyosság a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának legfontosabb rizikótényezője; ennek megfelelően a betegség kezelése (illetve megelőzése) szempontjából a fogyás a legfontosabb teendő.

S hogy mi köze van a testsúlynak a cukorbetegséghez?

Nos, a felesleges testzsírt a szervezet üzemanyagrendszerében jelen lévő szennyező anyagként is felfoghatjuk. A sejtek üzemanyaga a glükóz, azaz a vércukor. Ez az elfogyasztott ételekből származik, és a vérből akadálytalanul jut be a sejtek¬be. A szervezetben lerakódó zsír azonban akadályozza ezt a létfontosságú folyamatot azzal, hogy szabad zsírsavakat bocsát a vérbe.

A szabad zsírsavaknak legalább kétféle káros hatásuk van.

Egyrészt megakadályozzák, hogy a sejtek felszívják a glükózt, amely így oldott állapotban a vérben marad. Másfelől pedig csökkentik a hasnyálmirigy inzulintermelését. Az inzulin egy hormon, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a glükózt. Mindez azt jelenti, hogy a szabad zsírsavak fontos szerepet játszanak a cukorbetegségben.

A glükóz felszívódás és az inzulintermelés gátlása hozzájárul továbbá a magas koleszterinszinthez, a magas vérnyomáshoz, a megemelkedett trigliceridszinthez (ez utóbbi szintén a vérzsírok közé tartozik) és más, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét növelő problémákhoz is.

A fogyás olyan, mintha az ember kitisztítaná az üzemanyag¬rendszerét, hogy ezáltal hatékonyabban tudja felhasználni az energiát. Minél kevesebb a szervezetben a testzsír, annál kevesebb szabad zsírsav kering a vérben, és annál alacsonyabb a vércukorszint.

Ugyanilyen fontos az a tény is, testsúlycsökkenés eredményeként alacsonyabb lesz a koleszterinszintje és a vérnyomása, valamint kisebb a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásának a kockázata is.
Forrás: vitalitasportal.com

FOGYJ EGÉSZSÉGESEN A TESTSZERVIZ PROGRAMMAL!

A három hónapos program működik! 
Egy 30 perces ingyenes konzultáció során olyan adatokat kaphatsz, melyek gyökeresen megváltoztatják a magadról alkotott elképzeléseid, megérted, hogy mit és miért kell tenni a jobb életminőség javításáért.

ITT TUDSZ JELENTKEZNI!

Cukormentes, gluténmentes egészség webáruház! Kattints a képre és
1200 egészséges terméket találsz!

Csak az, ami jó a testnek!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek