fbpx
2.8 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Mi az a zsírégetés? A rejtély feltárul!

Részlet a Kulcs a zsírégetéshez című könyvből

- Hirdetés -

Mivel ez a könyv a zsírégetésről és a zsírraktározásról szól, így a legjobb lesz, ha a zsírégetés egyszerű meghatározásával kezdem ezt a fejezetet.

A zsírégetés a testünkben lejátszódó olyan energiát szolgáltató folyamat, amikor a sejtjeink a testünkben már meglevő vagy az ételként elfogyasztott zsírból vagy olajból nyerik az energiát.

Az ehhez hasonló másik energiát adó folyamat az, amikor a sejtjeink a vérből a sejtekbe bejutó vagy már a sejtekben elraktározott cukorból állítanak elő energiát. Ezt hívják cukorégetésnek.

Ha most a könyv olvasásakor a kezünk ügyében van egy túróstáska vagy lekváros bukta, ami egy közkedvelt, kelt tésztás péksütemény, akkor bizony ezek a finomságok nem a zsírégetés és a testsúlykontroll barátai.

Ezt nem a túró vagy a vaj miatt írom. Ahogy a töpörtyűs pogácsa sem az, de ez megint csak nem a töpörtyű miatt van.

Így már azt hiszem kezd derengeni, hogy a népszerű zsíros kenyér sem lesz a barátunk, és nem a disznózsír miatt.

Így már jó eséllyel megtippelhető, hogy a fenti három péksütemény a zsírégetést lehetetlenné tevő közös összetevője csak a tészta lehet, és nem a benne levő só, hanem a megőrölt gabonamag, a liszt miatt.

A zsírégetés és a cukorbőséges étrend kizárja egymást. A cukorbőség alatt most a sok keményítőben gazdag ételekről, élelmiszerekről is értek.

Ezek az ételek és élelmiszerek a zsírégetés helyett a zsírraktározást, azaz végső soron a testsúlyunk gyarapodását segítik elő.

Az egyik alapvetőnek tartott ételösszetevő tápanyagunkat a szakemberek szénhidrátoknak nevezik. Ez az elnevezés a különféle cukrokat jelent. A keményítő a növények cukorraktára, azaz sok, összecsomagolt cukorból áll, amit az emésztésünk a számunkra hasznosítható kis részekre bont.

Ha tehát a szénhidrátokról beszélünk, akkor a különféle cukorfélékről van szó, ami lehet kocka- és a kristálycukor, vagy arról, ami benne van a krumpliban, rizsben és a sokféle tésztában, kenyérben is. Az ezekből készült ételekből elég sok cukor tud könnyen és gyorsan a szervezetünkbe bekerülni, ami cukorbőséget okoz.

Ennek a vérünkbe került cukornak a kisebb részét azonnal elégetjük, míg a nagyobb részét a májunk zsírrá alakítja, amit a testünk különböző részén raktározunk el.

A testünk a cukor helyett a zsírból is nyerhet energiát abban az esetben, ha létrejönnek azok a feltételek, amik a zsírégetéshez kellenek. Ekkor a cukor helyett az ételben vagy éppen a hasunkban (vagy akárhol máshol) a zsírsejtjeinkben elrakott zsírt használjuk fel az életben maradáshoz.

A zsírégetés feltételeinek ismerete adja meg a testsúlyunk kézben tartásának a kulcsát. Kulcs a zsírégetéshez könyvünk ezeket is megadja neked!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek