fbpx
3.7 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Mindig álmos? Ellenőrizze D-vitamin szintjét!

A Louisana Állami Egyetem kutatóinak néhány legutóbbi vizsgálata szerint a D-vitamin alacsony szintje esetenként krónikus aluszékonyságot okozhat.

- Hirdetés -

A D-vitamint a szervezet természetes úton állítja elő, a napfény ultraibolya sugárzásának hatására. Köztudottan egyformán fontos a jó egészség megőrzésében és az immunrendszer szabályozásában.

Az első tanulmányt ebben a témában a Journal of Clinical Sleep Medicine hasábjain tették közzé. A kutatók egy alvási tanácsadó 81 gondozottjának D-vitamin szintjét és alvásszintjét mérték. Valamennyi résztvevő alvási problémáról és „megmagyarázhatatlan fájdalomérzetről” panaszkodott. Ténylegesen diagnosztizáltak náluk valamilyen alvászavart, legtöbben alvást akadályozó légzéskimaradásról számoltak be.

A kutatók megfigyelték, hogy a résztvevők többségénél a vér D-vitamin szintjének csökkenésével álmosabbak lettek. Ezzel ellentétes hatás volt egyébként látható az afroamerikai résztvevők esetében, akiknek a D-vitamin szint emelkedése okozott aluszékonyságot.

„Miközben határozott összefüggést találtunk a D-vitamin és az álmosság között, a kapcsolat sokkal összetettebb, mint ahogyan azt eredetileg gondoltunk” – mondta David E. McCarty, a kutatás vezetője. „Az a fontos most, hogy folytassuk a kutatást és ennek az összefüggésnek a mélyére ássunk.”

A vitaminpótlással kezelhető az álmatlanság

A második tanulmány bemutatása az alvászavarokkal foglalkozó szakmai egyesület (APSS=Associated Professional Sleep Societies) júniusi, 25 éves évfordulóján esedékes. Ezúttal McCarty 153, kutatásba bevont gondozott adatait elemezte, akiknek alvászavarai és krónikus fájdalmai voltak. A kutatók a résztvevők 54%-ánál D-vitaminhiányt találtak, míg további 30%-uk vérvizsgálata alapján vitaminszintjük nem volt elégséges, ám még nem nevezhető vitaminhiánynak.

Az eredmények nem meglepőek, mivel egy korábbi kutatásból kiderül, hogy a kismértékű D-vitamin hiány gyakran párosul elszórt váz- és izomrendszeri fájdalmakkal (osteomalakiális miopáthia), ami zavarhatja az alvást.

Az osteomalakiális miopátiaáról tudjuk, hogy jól reagál a D-vitamin pótlásra, a kutatók vitaminpótlást írtak elő a vizsgálat résztvevőinek. Ezt követően közülük sokan azt tapasztalták, hogy megszűntek a naphosszat tartó álmosságuk tünetei. Tehát a D-vitaminhiány kimutathatóan közvetlenül álmosságot okozhat, a kutatók szerint ez a vitaminnak a szervezet gyulladásos folyamatainak szabályozásában betöltött szerepe folytán lehetséges.

McCarty szerint: “További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a D-vitamin hiánya automatikusan túlzott nappali álmosságot okoz-e, valamint azt is meg kell határozni, hogy a vitaminpótlás vajon új módszert kínál az aluszékonyság enyhítésére?”

A kutató azt is elmondta, hogy a kutatás őt immár arra indította, hogy alvászavarokkal küzdő betegeinek kezelésében más utakra térjen.

“A mód, amellyel ez a kutatás megváltoztatta a gyakorlatban alkalmazott módszereimet, annak fölismeréséből adódik, hogy a betegeim, akik alvászavarokról számoltak be, gyakran voltak D-vitamin hiányosak” – mondta McCarty.

“Nos, mint az alvás gyógyításával foglalkozó szakember, a megfoghatatlan mozgásszervi fájdalomról panaszkodó betegeimnél igyekszem kiszűrni a D-vitaminhiányt. 30 ng/ml vitaminszint alatt vitaminpótlást javasolok.”

McCarty javaslata, hogy a többi klinikai orvos is vegye át ezeket a módszereket és folytassák a kutatásokat.

(Natural News Science)

Hatékony D-vitaminokat keress a Vitalissimo Egészség Webáruházban!

Vendeg Blog
Vendeg Bloghttp://www.testszerviz.hu
Vendég cikkek, írások, melyek az életmódváltás témakörében születtek, vagy ahhoz kapcsolódnak. Minden esetben a cikk végén a forrást linkelhető módon megjelenítjük.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek