fbpx
1.5 C
Budapest
2024. november 22. péntek

Testszerviz

Webáruház

Egészségtudatosan nyáron is: Itt vannak a Testszerviz hűsítő finomságai!

Nyáron kedvelt hideg édesség a fagylalt.

- Hirdetés -

Tudd meg, hogy a túlzott fogyasztása mit okozhat, és mi milyen hűsítő finomságot javaslunk helyette!

Fagylalt, a kedvelt nyári édesség

A nyári forró napokon úgy érezzük, hogy jólesik egy-egy fagylalt. A népszerű hűsítő édességből mindenkinek megvannak a kedvenc ízei.

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek. Már ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a gazdagok.

Már az ókorban sok híres fagylaltkedvelő volt. Nagy Sándor hadvezér a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Nero, római császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.

Magyarországra a fagylalt az osztrákokon keresztül érkezett meg a 18. században, és hamar kedveltté vált. Az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben volt nem is egy fagylaltrecept.

A fagylaltban a benne levő tej miatt jelentős mennyiségű kalcium és különféle vitaminok is találhatók, de sok benne a telített zsírsav és cukor is. Az üzletekben levő fagyasztó pultokból kapható fagylaltok és jégkrémek már különféle adalékanyagokat is tartalmaznak, ami az eltarthatóságot növeli.

Egészséges-e a fagylalt?

A megszokott összetételű fagylaltról tudni kell, hogy tejet, tejszínt tartalmaz, ezért a tejfehérjére vagy a tejcukorra (laktózra) érzékenyeknél hasi panaszokat okozhat. Sokkal nagyobb gondot okoz a benne levő jelentős, gyorsan felszívódó cukor, ami nagyon megemeli a vércukorszintet, így a fagylalt élvezete után gyakran érezzük magunkat éhesnek, mert a vércukor gyorsan le is csökken.

Az se sokkal jobb, sőt, bizonyos értelemben még károsabb is lehet, ha a megszokott cukor helyett gyümölcscukrot (fruktózt) vagy más, mesterséges édesítőt használnak benne, ami már a mellékízén is érezhető lehet. Az ilyen fagylaltoknál kiírják azt, hogy „cukormentes”, de túl sokat és túl gyakran nem szabadna ezekből sem fogyasztanunk, mert hasmenést okozhatnak.

Ez nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk néha egy-két gombóccal, de az üzletek fagyasztóiból vásárolt nagyobb kiszerelések egy alkalomra való elfogyasztása már káros lehet.

Fagylalt alternatívák

A Testszerviz Vitalissimo webáruház receptjei között sokféle nyári gyümölcsökből készíthető hűsítőket találunk.

Itt van például a Mentás görögdinnye granita. A granita hazája Olaszország. Szemcsés textúrájú, enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle, amelyet Tortelli mester tett népszerűvé a 19. századi Párizsban.

A Vitalissimo webáruház receptgyűjteményéből beírom ide ennek a nagyszerű édességnek az elkészítési módját.

Összetevők:

  • 1 kis görögdinnye
  • 1/4 csésze friss mentalevél
  • 1 lime leve
  • 2 evőkanál méz vagy az általad választott cukormentes édesítőszer (nem kötelező)

Elkészítés:

 Vágjuk a görögdinnyét darabokra, távolítsd el a héját és a magokat.

  • Tedd a görögdinnyedarabokat egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe.
  • Add hozzá a friss mentaleveleket, a lime levét és a mézet (ha szeretnéd) a turmixgéphez.
  • Turmixold össze a keveréket, amíg sima és jól összeáll.
  • Öntsd a görögdinnyés keveréket egy tálba vagy tepsibe.
  • Tedd a tálat a fagyasztóba, és hagyjd kb. 1 órán át dermedni.
  • 1 óra elteltével vedd ki az edényt a fagyasztóból, és egy villával kapard majd keverd össze a keveréket. Ez segít felbontani a jégkristályokat.
  • Tedd vissza az edényt a fagyasztóba, és 30 percenként ismételd meg a kaparást 3-4 órán keresztül, vagy amíg a granita el nem éri a „latyakos” állagot.
  • Ha a granita elkészült, kanalazd tálakba vagy poharakba, és díszítsd friss mentával.

Ez a görögdinnye-menta granita egy frissítő és természetesen édes finomság, amely megragadja a nyár esszenciáját.

Tökéletes a forró napokra, és gluténmentes, laktózmentes, cukormentes és alkoholmentes diétát követők is fogyaszthatják.

Mi segít megoldani a magas vércukor problémáját?

A Testszerviz Fodroskel por nagyszerű szuperélelmiszer a meleg nyári napokon is! A benne levő rostok segítik a vércukorszint szabályozását, a vitaminok és más tápanyagok pedig táplálják a testünket.

Könnyen készíthetünk belőle egy adagot hűtőszekrényben behűtött cukormentes joghurtba keverve, vagy hideg turmixba téve.

Kattints a képre!

Nyáron is szükségünk van vitaminkiegészítésre!

A svéd folyékony multivitaminok nyáron is ellátnak bennünket alap vitaminokkal és más tápanyagokkal. Nyáron a nagy melegben csökkenhet az étvágyunk, vagy egyoldalúvá válhat az étrendünk, és többnyire sok vizet tartalmazó ételeket eszünk. Így előfordulhat, hogy bizonyos vitaminokból vagy tápanyagokból kevéshez jut a szervezetünk.

Ezért nagyon jó, ha nyáron is rendszeresen fogyasztunk hatékony táplálék-kiegészítőket, például a svéd folyékony multivitaminokat!


Kattints a képre!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

207RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek