Itt a sütőtök szezon. Erről már hosszabban írtunk a Sütőtök ABC című cikkünkben. Az ottani receptek mellé most egy igazi különlegességet mutatunk be. A különlegessége az ízesítésben rejlik. A receptet a Testszerviz felkérésére Bukszár Tamás mesterszakács állította össze.
Sütőtökkrém-leves pirított tökmaggal, tökmagolajjal és napraforgó csírával
Hozzávalók:
- 1 kg érett sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 50 gramm vaj
- 1 darab narancs leve
- 10 gramm friss gyömbér
- 1 darab vanília rúd
- Tengeri só – ízlés szerint
- Friss chili – ízlés szerint 1-2 kimagozva
- 1 darab alma
- 1 darab sárgarépa
- 1 egész fahéj
- 5 dkg hántolt tökmag
- 3 dl tejszín
- 1 dl tökmagolaj
- 1 doboz napraforgó csíra
Elkészítés:
A sütőtököt feldaraboljuk, tepsibe tesszük és megsütjük 180 fokos sütőben addig, amíg teljesen meg nem puhul.
Közben a zöldségeket és gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk.
A nagyobb darabokra vágott vöröshagymás (1-2 cm) vajon megpároljuk.
Amikor kész, hozzá adjuk a sárgarépát karikára vágva és addig pároljuk lassú tűzön, amíg a répa puha nem lesz. Ekkor bele tesszük a megsült, és a héjából kanállal kikapart sütőtököt, a felkockázott kimagozott almát és az összes fűszert.
Felöntjük 1,5 liter vízzel és ízlés szerint megsózzuk. (Az édes íz miatt az átlagosnál talán kicsit több só kell bele, hogy meg legyen a két íz között az egyensúly.)
Amikor minden zöldség és gyümölcs megpuhult, egy botmixer segítségével krémesre turmixoljuk.
Ha tökéletességre törekszünk, akkor egyszer átszűrjük egy apró lyukú szűrőn is . Hozzáadjuk a narancs levét és a tejszínt és további 1-2 percig összeforraljuk.
Tálaláskor a tányérban meglocsoljuk tökmagolajjal, meghintjük pirított tökmaggal és friss napraforgócsírát szórunk a tetejére.
Jó étvágyat a finomsághoz!
KÁPRÁZATOS FŐÉTELEK TALÁLHATÓK ITT!
LAPOZZ BELE VARÁZSLATOS ALAKFORMÁLÓ SZAKÁCSKÖNYVÜNKBE!
Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?
Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?