fbpx
7 C
Budapest
2024. április 24. szerda

Testszerviz

Webáruház

Sütőtök lexikon

A sütőtök nevével ellentétben nemcsak sütni jó. És most itt a szezonja is. Tucatnyi fajtája kapható, bármelyik kiváló egészséges alapanyag. A konyhai értéke mellett számos egyéb élettani hatása is ismert.

- Hirdetés -

A sütőtök eredetileg amerikából származó növény, mely nálunk nagyon hamar elterjedt és igen kedveltté vált. Annak ellenére, hogy zöldség kategóriába sorolják, valóban inkább gyümölcs.

Nevével ellentétben nem csak sütni való, hanem levesek, desszertek alapanyagának is kiváló választás.

A húsa mellett a magja is igen értékes, ebből készül a tökmagolaj, mely az egyik legegészségesebb olaj-fajta.

A sütőtök tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi rostokban rendkívül gazdag. Kalória tartalma igen alacsony a húsban lévő magas víztartalom miatt.

Magas a béta-karotin tartalma, ami az A-vitamin elővitaminja. Így a szem számára olyan fontos vitamin beviteléhez remek megoldás.

A sütőtök egy igazi fogyókúrás étel. Mivel nagyon tápláló, és a kalóriatartalma alacsony, így lényegesen nagyobb mennyiségben fogyasztható az elhízás veszélye nélkül.

Felhasználási módja a turmixtól kezdve a sima sütésen át a köretként való alkalmzásától a desszertekig terjed.

A benne lévő növényi rostok segítik az emésztést és a jó bélbaktériumok számára valódi tápanyag.

Az ősz folyamán számos fajtájával találkozhatunk.

A legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.

Ezek közül is kiemelkedik a Nagydobos-i fajta, melyből akár 100 kilósnál is nagyobb teremhet!

Jellemző ásványi és vitamintartalma – kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav

Rendszeres fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a rosttartalma miatt a népi gyógyászatban béltisztítóként használták. Így jótékony hatással van az emésztési problémákratámogatja a máj és az immunrendszer működését. Erre az őszi-téli hónapokban különösen nagy szükségünk van.

A sütőtök húsán kívül a magja is hasznos, azt se dobjuk ki.

Különféle leveseket, köreteket és desszerteket is készíthetünk ebből a vitaminokban gazdag zöldségből, amely a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka rokona.

És akkor jöjjön pár gondolatébresztő recept

Turmix – Almás sütőtök turmix

Leves – Sütőtök krémleves

Desszert – Sütőtökös pohárkrém

Tudd meg, mi az amit megeszel! Kulcs a tápanyagokhoz! Most párban egy másik létfontosságú könyvvel!

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek