fbpx
13.5 C
Budapest
2024. szeptember 16. hétfő

Testszerviz

Webáruház

Nincs alternatívája az életmódváltásnak!

Újra és újra megjelennek a sajtóban olyan cikkek, amik olyan „szenzációs felfedezésekről” számolnak be, amik feleslegessé tennék az életmódváltást. Ilyen a pár napja megjelent, zseniális gyógyszerről szóló híradás is, aminek mi most utánanéztünk.

- Hirdetés -

Hogy mi derült ki? Olvasd tovább a cikket!

Csodaszer a láthatáron?

Pár napja a BBC News-on megjelent egy cikk, aminek a címe nagyon sokak sejtet: „A kutatók szerint az Ozempic késleltetheti az öregedést”. Ezt a cikket több hazai hírportál is idézte az újságírókra jellemző stílusban augusztus utolsó napján.

Mi ez az Ozempic? Mi a hatóanyaga?

Ez a gyógyszer a magyar egészségügy számára sem ismeretlen, erről tanúskodik a Házipatika.com idevonatkozó cikke (valójában betegtájékoztató), mely a gyógyszer injekciós terápiás formájáról ír.

Ebből kiderül, hogy az Ozempic hatóanyaga a szemaglutid. A gyógyszer 2-es típusú cukorbeteg felnőttek kezelésére szolgál, akiknél a diéta és a megnövelt fizikai aktivitás nem segített.

A BBC News-on megjelent cikkben Harlan Krumholz professzor, a Yale School of Medicine munkatársa azt nyilatkozta, hogy ez a gyógyszer „messzemenő előnyökkel bír, melyek túlmutatnak azon, amit eredetileg elképzeltünk”.

„Nem lepne meg, ha az emberek egészségének ilyen módon történő javítása valóban lassítaná az öregedési folyamatot” –  idézi a cikk még Krumholz professzort.

„Ezek az úttörő gyógyszerek forradalmasítani fogják a szív- és érrendszeri ellátást, és drámaian javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget” – mondta még a professzor.

Íme az egyik angol nyelvű tanulmány, ami a gyógyszer hatóanyagáról szól, és a kutatót a fenti nyilatkozatra késztette: „A szemaglutid hatása a szívbetegségre és a stroke-ra a túlsúlyos vagy elhízott betegeknél” (a cikk linkje és angol címe: Semaglutide Effects on Heart Disease and Stroke in Patients With Overweight or Obesity).

Ebben arról adnak hírt, hogy több mint 17600, 45 éves vagy idősebb embert követtek nyomon, akik több mint három éven keresztül 2,4 mg szemaglutidot vagy placebót kaptak. A résztvevők elhízottak vagy túlsúlyosak voltak, és szív- és érrendszeri betegségük volt, de nem voltak cukorbetegek.

Mielőtt még az orvoshoz rohannánk, és kérnénk ennek a csodaszernek felírását, nézzük meg, hogy mi ez a szemaglutid, és mi a hatása.

Szemaglutid

A szemaglutid egy cukorbetegség ellenes hatóanyag, amelyet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, és elhízás ellen, valamint hosszú távú testsúlyszabályozásra használnak.

Valójában ez egy peptid, amely meghatározott sorrendben tartalmaz különféle aminosavakat (amik a fehérjék alkotórészei). A peptidek és természetes fehérjék között az a különbség, hogy a peptidek rövidek, míg a fehérjék hosszúak. (Például az elfogyasztott ételben levő fehérjéket, azaz húsokat, a tejben levő fehérjét stb. a gyomorban levő sósav és pepszin enzim bontja fel rövidebb részekre a hatékony emészthetőség érdekében.)

A szemaglutid egy glukagonszerű peptid-1 receptor agonista. Mit jelent ez a nem szakember számára  érthetetlen mondat? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához tudnunk kell, hogy a bélrendszer sejtjei is termelnek hormonokat.

A vékonybél alsó szakaszának bizonyos sejtjeiben egy „glukagon-szerű peptid (GLP-1)” elnevezésű hormon termelődik. Ennek hatása az inzulin termelődésének serkentése a hasnyálmirigyben. Kiderült azt is, hogy a GLP-1 az inzulin-termelődés minden lépését serkenti, illetve lassítja a gyomorürülést és csökkenti az étvágyat.

Az előbbi, szakszavakkal megfogalmazott mondat tehát azt jelenti, hogy a szemaglutid ugyanazt a hatást váltja ki, mint a GLP-1 hormon, anélkül, hogy a GLP-1 hormon természetes módon termelődne. Erről olvashatunk a Magyar Diabetes Társaság honlapján található szakcikkben is, tudományos nyelven, még 2009-ből.

A szemaglutid lehetséges mellékhatásai közé tartozik az émelygés, hasmenés, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, fejfájás, fáradtság, emésztési zavar/gyomorégés, szédülés, hasi puffadás, böfögés, hipoglikémia (alacsony vércukorszint), 2-es típusú cukorbetegség, illetve hasnyálmirigy-gyulladás, és még bélelzáródást is okozhat.

A másik probléma az, hogy az ilyen hatóanyaggal kierőszakolt testsúlycsökkenés valójában a vázizomzatot csökkenti, a hatékony zsírégetés helyett, ami a testzsírt célozza meg.

Fontos, hogy ez a bizonyos GLP-1 hormon természetes kiválasztódása például serkenthető jó minőségű alvással, testmozgással, több fehérje és rost fogyasztásával. Azaz pontosan azokkal az életmódváltó tevékenységekkel és helyes étrenddel, amikről a Testszerviz Kulcs könyveiben is részletesen olvashatunk, a szükséges magyarázatokkal együtt.

Vagyis a szemaglutid, mint gyógyszer pont azt okozná, amit egy helyes életmód program. Ráadásul egy ilyen életmódváltásnak az is „mellékhatása” lenne, a fenti BBC-cikk címe szerint, hogy lassulna az öregedés is. Mondani sem kell, hogy egy jó életmódváltó programnak nincsenek az imént felsorolt borzalmas mellékhatásai sem.


Kattints a képre!

Kulcs az életmódváltáshoz

A helyes életmód kialakítása könnyű feladattá válik a Testszerviz 10 éves jubileumára hamarosan megjelenő Kulcs az életmódváltáshoz című könyvvel.

Ez a könyv a „Testszerviz esszenciája” mottóval kerül az olvasók kezébe, és precíz összegzése mindazoknak a lelkes munkával elért eredményeknek, melyeket a Testszerviz közössége a 10 éves jubileum alkalmával megünnepelhet.

Legyél te is résztvevője ennek az ünnepnek és részese a sikereknek!


Kattints a képre!

Fontos megjegyzés: Ez a cikk nem az orvosi kezelésként alkalmazott gyógyszeres terápiát ellenzi, hanem a cikkben szereplő hatóanyag felelőtlen használatára hívja fel a figyelmet.

A cikk forrásai:

Kulcs a zsírégetéshez című Testszerviz könyv

Kulcs az életmódváltáshoz című új könyv még kiadatlan kézirata

OZEMPIC 0,25 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban (Házipatika.com)

Ozempic weight loss: Jabs could slow ageing, researchers say (BBC.com)

Study Details | Semaglutide Effects on Heart Disease and Stroke in Patients With Overweight or Obesity | ClinicalTrials.gov

A cikk címképe: jean Jacke képe a Pixabay-en.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek