fbpx
13.3 C
Budapest
2024. szeptember 16. hétfő

Testszerviz

Webáruház

Titkos favorit

Az egrest méltán lehetne a bogyós gyümölcsök titkos favoritjának nevezni, mert ki hinné erről a fanyar ízű, legtöbbször szószként asztalra kerülő gyümölcsről, hogy érdemes lenne sokkal többet és másként is fogyasztani.

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikkünket, és fedezd fel az egres titkos erényeit!

Szentendrei fehér, Zöld óriás

Ki hinné – a szakértőkön kívül –, hogy ezek a címként választott elnevezések egy közismert nyári bogyós gyümölcs fajtáit jelentik. Az egresről (Ribes uva crispa) van szó, mely a 16. századtól kezdődő nemesítésével sokak kedvencévé vált. Így az európai egres zöld, héját szőr borítja, az amerikai színe a zöldtől a liláig terjedhet, míg az indiai egres sárgászöld színű.

Az egresről már Plinius, ókori római író is megemlékezett, mint „éretlen szőlőről”. Hazánkban a 19. század második felében, a filoxéra pusztítása után vált elterjedtté, amikor a kipusztult szőlőültetvények helyére telepítették az egres 50-150 centiméter magas, a magasságánál többnyire szélesebb, sűrű ágrendszerű, lombhullató cserjéit.

Az egres az egyik legegészségesebb nyári bogyós gyümölcs, ami sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, más gyümölccsel ellentétben, kevés cukor kíséretében.

Az egres további nevei tájegységenként változatosak: brüszke, büszke, piszke, püszke, pöszméte vagy köszméte.

Mit tud az egres?

Az egresben sok az A-, B1-, B3- és C-vitamin, illetve ásványi anyag (kálium, kalcium és foszfor). A fentieken kívül még jelentős mennyiségű további fitonutrienseket, flavonoidokat is tartalmaz. Ezek az értékes összetevők segítik a szervezetet a gyulladások ellen, illetve az egresben lévő rostok segíthetik a bélmozgást, táplálhatják a hasznos bélflórát.

A fenti tápanyagtartalom miatt az egres jó hatással lehet a belső elválasztású mirigyekre, a szívre, májra és vesékre is. De ne együnk egyszerre sokat belőle, mert nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat.

Az élelmiszeriparban az egrest magas pektintartalma miatt más gyümölcsdzsemekhez is adagolják természetes szilárdítóanyagként.

Flavonoidok: az egészség kincsestára

Mik ezek a fitonutriensek, flavonoidok? A flavonoidok olyan természetes, bioaktív anyagok, amik sokféle gyümölcsben, zöldségben megtalálhatók. A kutatók szerint a flavonoidok úgy javíthatják az egészséget, hogy segítik a sejtek működését, és antioxidánsként is hatnak az egész szervezetben.

A bogyós gyümölcsökön, így az egresen kívül a flavonoidok jó forrásai még a különféle citrusok (például a citrom, narancs, mandarin) is. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a Vitalissimo webáruház svéd slágertermékei, a folyékony vitaminok is tartalmaznak természetes flavonoidokat.

Svéd folyékony vitaminokkal az egészségért

A Vitalissimo egészségáruház folyékony multivitamin sztártermékeinek különleges összetevője a „Szuper Zöld Keverék”, ami az alábbi összetevőkből áll: ázsiai ginzeng gyökér, citrus bioflavonoidok (mandarinból), cékla, lucerna, brokkoli, spirulina, aloe vera, zöld tea, szőlőmag, likopin (paradicsomból).

A svéd folyékony multivitaminok több mint 140 aktív összetevővel segítik a rendszeres fogyasztóik szervezetének működését, akadályozzák meg a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiányát. Ezek a nagyszerű termékek azonban nem csak ezeket az alap tápanyagokat biztosítják, hanem tartalmazzák a „Szuper Zöld Keveréket” és az „Aminosav energiaturbót” is.

Ezekről a kiváló svéd folyékony termékekről itt olvashatsz részletesen.

Néhány konkrét példa

Swedish Nutra Multivitamin Nőknek termékben több mint 140 értékes összetevő van, többek kötött 13-féle vitamint, 8-féle ásványi összetevőt, kiegészítve további 72-féle nyomelemmel, valamint 20-féle szuperélelmiszer kivonatot találnunk benne. Ezek mellett vannak benne még aminosavak is.

Swedish Nutra Multivitamin Férfiaknak termék a női multivitaminhoz hasonlóan tömve van hatóanyagokkal. Ebben a készítményben is több mint 140 értékes összetevő van, hasonló bőségben, mint a női multivitamin esetén.

Swedish Nutra Multivitamin 50 év feletti hölgyeknek készítmény 149 aktív összetevőt tartalmaz. Az összetevők között 21-féle szuperzöld és szupergyümölcs kivonatát találjuk, illetve itt is megtalálhatók a női szervezet számára szükséges aminosavak is a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelem mellett.

Swedish Nutra Multivitamin 50 év feletti uraknak készítmény sem fukarkodik a hatóanyagokban. Ebben is 149 biológiailag aktív összetevő van, melyek támogatják a férfiak szervezetét.

Folyékonyak – hatékonyak – finomak!


Kattints a képre!

Kulcs a tápanyagokhoz Testszerviz könyv

Kulcs a tápanyagokhoz című könyvben részletes leírást találsz a bioflavonoidokról, vitaminokról és más szupertápanyagokról, valamint az antioxidánsokról is. Ezek mind benne vannak a svéd folyékony multivitaminok bioaktív összetevőiben.

Ezeken kívül a Kulcs a tápanyagokhoz könyv a következő kérdésekre is megadja a részletes válaszokat:

– Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?

– Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?

– Mik azok a fitotápanyagok?

– Miért fontosak az antioxidánsok?

– Milyen egy teljes értékű étel?

– Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?

– Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?

– Milyen egy igazi energiaital?

– Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?

– Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?


Kattints a képre!

Forrás: Wikipédia egres cikk, Egres, köszméte: Hamupipőke a gyümölcsök között | Házipatika (hazipatika.com)

A címkép forrása: Wikipédia, Diego Delso.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek