fbpx
22.2 C
Budapest
2024. szeptember 7. szombat

Testszerviz

Webáruház

A sivatag hűsítő gyümölcse

A görögdinnye nagy nyári kedvenc, és nem is gondoljuk róla, hogy mennyi jót tesz nekünk a forró napokon. Ismerd meg a görögdinnye titkait, és fogyaszd egészségesen!

- Hirdetés -

Hűsítő finomság

Nem is gondolnánk, hogy a görögdinnye, különösen hűtve, milyen hasznos nyári csemege. Kiválóan feltölt tápanyagokkal, amikkel csökkenti a gyulladást, sőt, még a rák és a szívbetegség kialakulásának kockázatát is, ha hihetünk ennek az angol nyelvű cikknek.

Nyaranta a görögdinnye az egyik leggyakrabban vásárolt gyümölcs, hiszen sokan szeretjük, mert a nyári hőségben behűtve nagyon jól frissít, és ezt a gyümölcsöt – kevés kivétellel – a szervezetünk is jól tolerálja.

Görögdinnye történet

David Livingstone, a 19. századi híres skót orvos és Afrika-kutató szerint a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, ezért sokan úgy gondolják, hogy innen származik, de egy 2021-es genetikai kutatás szerint a görögdinnye őse a szudáni Kordofan dinnye, mely Szudán nyugati részén, Dárfúrban terem.

A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban történt. Ezt a dinnyét gyakran helyezték a fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.

A görögdinnyét 10. században már termesztették Kínában. Ma ez az ország a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője. Európába a mór hódítók hozták a 13. században.

Erre figyelj, ha görögdinnyét eszel!

A görögdinnye árnyoldala, hogy gyorsan megemelheti a vércukorszintet, így jobb, ha fehérjével együtt fogyasztva csökkentjük ezt a hatást. A vércukorszint emelkedés együtt jár az inzulinszint emelkedésével is, így akinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, az tartsa be az egészségügyi szakember utasítását a görögdinnyére vonatkozóan is.

Miért hasznos a görögdinnye?

A görögdinnye víztartalma 90-95%, így fogyasztása előnyösen befolyásolja a veseműködést. A görögdinnye vörös színe a benne levő magas a likopin- és karotinoidtartalom miatt van.

A likopin erős antioxidáns, így csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, valamint védelmet nyújthat az erős UV-sugarak káros hatásaitól.

Mivel a görögdinnyének magas az A-, C-vitamin-, valamint kálium- és magnéziumtartalma ez a „gyümölcs” segíthet a gyulladásokkal szemben is.

A görögdinnyében lévő kálium fontos szerepet játszik a szív és az izmok egészségének megőrzésében. A megfelelő káliumbevitel ugyanis csökkentheti a magas vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.

Néhány görögdinnye tipp

Mint korábban olvashattad, a görögdinnye vércukorszint emelő tulajdonságát fehérjebevitellel csökkenteni lehet. Éppen ezért ne csak magában együk a dinnyét, hanem együnk hozzá sonkát vagy valamilyen sajtot.

A sonkás dinnyesalátára tehetünk olívabogyót, mentalevelet. A görögdinnyét ehetjük feta sajttal is. Ilyenkor tegyünk rá bazsalikomot, balzsamecetet, citromlevet. A fetás görögdinnye salátához illik még az olajbogyó is, és ha ezt a változatot készítjük, akkor adhatunk hozzá újhagymát, olívaolajat, sót, borsot és petrezselyemzöldet is.

A fenti példákból látható, hogy mennyire változatos lehet a görögdinnye a tányérunkon.

Görögdinnyés turmix

A kimagozott görögdinnyével turmixot is készíthetünk, amibe tehetünk kollagénport, amivel csökkenthetjük a vércukorszint emelő hatást.

A turmixba tehetünk egy kevés Testszerviz Fodroskel Port is, amivel megnöveljük a turmixunk tápanyagtartalmát.

Kattints a képre!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról!

Ahhoz, hogy a görögdinnye és más nyári gyümölcs, zöldség fogyasztása segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen folyamatos tápanyaghiányod, azaz meglegyen minden fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem a szervezetedben.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a zöldségekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!


Kattints a képre!

A cikk forrása:

I Ate Watermelon Every Day for a Week—Here’s What Happened

Görögdinnye – Wikipédia

A cikk címképe: Image by rawpixel.com on Freepik

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek