Ha vasárnap, akkor rántott hús, ha rántott hús, akkor fejes saláta. Ugye neked is ismerős ez a jól bevált párosítás? Már összefut a nyál a szánkban, ha rá gondolunk.
Olvasd tovább a cikkünket!
Fejes saláta a történelem tanúja
A közkedvelt fejes salátáról nem is gondolnánk, hogy milyen régóta jut belőle az asztalunkra, bár a ma ismert formája csak a 15. században Franciaországban jött létre a kolostorokban élő szerzeteseknek köszönhetően. Ez a fajta aztán az 1600-as években terjedt el Európában.
Ahogy mondani szokták, már az ősidőkben is fogyasztottak vegyes vad saláta-féléket, sőt, az ókori Egyiptomban ezeket már termesztették is. Ekkor még leginkább a magjában található jótékony olaj volt a sláger, nem a zöld levelek. Az ókori Görögországban borral és mézzel ízesítve nyersen fogyasztották már a saláta leveleit is.
A fejes salátában sok a C-vitamin (40 mg), és sok B-vitamint, (B1-, B2-, B6-vitamint), kalciumot, káliumot, foszfort, valamint vasat is tartalmaz.
Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére.
Középkori salátaleves
Egy középkori olasz szakácskönyv egy salátás sertéshúsleves receptjét adta közre.
Íme az eredeti hozzávalók: sertésborda, fejes saláta, tojássárgája, kecsketej, füstölt szalonna, fűszerek (szegfűszeg, szerecsendió, kardamon).
Olvasszuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a bordákat, süssünk kérget rá, majd adjuk hozzá a felvágott salátaleveleket és a kecsketejet. A fűszereket dörzsöljük apróra egy mozsárban.
Amikor a leves már majdnem megfőtt, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tojássárgáját. Fél kiló bordához két tojássárgáját számíthatunk, és valamivel több mint egy órán át főzzük a levest.
A főzési idő változhat a bordák méretétől függően.
Íme a videó hozzá, ami segítheti az elkészítést:
Vitalissimo szuperélelmiszer
Amellett, hogy a fejes saláta örök sláger marad, ne feledkezzünk meg a szuperélelmiszernek számító fodroskelről sem.
A Testszerviz Vitalissimo webáruházának évek egyik slágerterméke a bio minősítésű alapanyagból készült koncentrált Fodroskel por és a Vidd Magaddal Zöldtormix por.
A fodroskelt elképesztő tulajdonságai emelték a szuperzöldségek kategóriájába.
Kiemelkedően magas az ásványianyag- és vitamintartalma, a benne találhat sokféle fito-tápanyag, és a zöldleveles salátákhoz képest magas fehérjetartalma miatt rendszeres fogyasztása hatékonyan ellátja a szervezetet fontos tápanyagokkal.
Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról!
Ahhoz, hogy a friss fejes saláta rendszeres fogyasztása segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen tápanyaghiányod, azaz meglegyen minden fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem a szervezetedben.
Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!
Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a zöldségekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.
A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!
A cikk címképe: Image by Dragana_Gordic on Freepik