fbpx
27.2 C
Budapest
2024. július 13. szombat

Testszerviz

Webáruház

Vitalissimo vitamintippek az idősebb korosztálynak!

A kor előrehaladtával nő a vitaminigény!

Nem titok, hogy az évek múlásával nő a szervezetünk vitaminszükséglete, amit számos más tényező is befolyásol.

- Hirdetés -

Ebben a cikkünkben bemutatjuk azokat az egészségügyi kihívásokat, amikkel életünk delétől szembe kell néznünk, és közre adjuk azokat a jól bevált megoldásainkat is, amikkel segíthetünk bárkinek.

Olvasd tovább a cikkünket!

Szembenézni az idő múlásával

Bár az idő múlásával szembe kell néznünk, de ez nem jelenti azt, hogy csupán a természetre kellene hagyni azt, hogy a születésnapi tortán levő egyre több gyertya egészségünkre való hatásának mennyire vagyunk kitéve. A kutatók már számos esetben bizonyították, hogy létezik „biológiai életkor”, ami nem feltétlenül annyi, mint a naptár által jelzett szám.

Erre a biológiai életkorra ható egyik legfontosabb tényező az életmód, amely nem csupán az étrendünkből áll, benne van a rendszeres testmozgás, a regenerációs és stressztűrő képesség. Ez utóbbi egy fontos tényező, hiszen a stressz nagy hatással van arra, milyen gyorsan öregszünk.

Életmód és az egészség

Az tehát, hogy a táplálkozás, testmozgás és regeneráció hármasa miként hat ránk, nagyban meghatározza azt, hogyan működik a szervezetünk: milyen az anyagcserénk, mennyire pihenjük ki magunkat, mennyire erős az immunrendszerünk, illetve hogyan hatnak rá olyan szokásaink, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

E két utóbbi körülmény további megterhelést jelent, ami növeli a biológiai életkorunkat. Ha ezek még egészségtelen táplálkozással, vitaminhiánnyal, kialvatlansággal is párosulnak, akkor a biológiai életkorunk meghaladhatja a naptár által mutatottat. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy gyorsabban öregszünk, mint ahogyan kellene.

A tápanyagigény változása a kor előrehaladtával

Hogy mennyi ételre van szükségünk naponta, függ attól, hogy mennyi a szervezetünk napi energiaigénye. Ez függ a nemünktől, életkorunktól, testsúlyunktól és persze a fizikai aktivitásunktól is.

Sajnos a szervezetünk leépülési folyamatai akár már 35–40 éves kor körül elindulhatnak. Ezt nagyban befolyásolja az életmódunk és a stressz. Ennek velejárója a fokozatosan csökkenő izomtömeg, ezért magasabb korban a szervezet már nyugalmi állapotban is kevesebb energiát igényel.

A másik tényező azt, hogy az életkor növekedésével csökken a hasnyálmirigy inzulintermelése, miközben csökken a sejtek inzulinérzékenysége, azaz akár átlagos testsúly mellett is kialakulhat cukoranyagcsere-zavar. Ha van rajtunk több-kevesebb túlsúly, akkor már az inzulinrezisztencia veszélye is felmerülhet. Ha ilyenkor nem teszünk semmit, és nem változtatunk életmódbeli szokásainkon, étrendünkön, akkor megnövekszik a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Ezt a betegséget nem véletlenül nevezték korábban „időskori cukorbetegségnek”, mert a sejtek lecsökkent inzulinérzékenysége régen túlnyomó többségben a 70 év körülieknél vagy idősebbeknél okozta ezt a fajta cukorbetegséget. Mivel ma már a 2-es típusú cukorbetegség akár a 20-as, 30-as életévekben is kialakulhat, így az „időskori” jelzőt ma már nem használjuk.

Ebben a szakmai cikkben találunk egy táblázatot, amely hozzávetőlegesen bemutatja, hogyha a 18-35 éves korosztály energiaigényét 100%-nak vesszük, akkor a 60-75 éves korosztálynak már csak kb. 80% energiára, és a 75 fölöttieknek már csak 70%-75%-ra van szükségük. A női szervezet energiaigénye a magasabb (75%).

További időskori kockázatok

Az idősebb korban könnyebben kialakul a túlsúly, és egyre nehezebb lesz leadni a felszedett kilókat az anyagcsere lelassulása, és a lecsökkent inzulinérzékenység miatt.

Az ekkor kialakuló túlsúly további kockázatot jelent több betegségre, mivel már nem csak a férfiakra lesz jellemző a hasi típusú elhízás („stresszhas”), hanem a változókor után a nőknél is.

Jó, ha tudjuk, hogy a hasi típusú elhízás főleg a hasi szerveken, azaz a zsigereken, illetve az itteni szervekben  (főleg a májban) lerakodó zsírt jelenti, ami megnöveli a cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, daganatos betegségek, nem alkoholos zsírmáj és demencia (időskori feledékenység) kialakulását. A nagyobb testsúly megterheli az ízületeket, a megnövekedett hasűri nyomás refluxot okozhat, és az emésztőrendszeri problémák közül gyakorivá válik az epebetegség.

A korral változó vitaminszükséglet

Mivel a 40 éves kor betöltésével egyre inkább fenyegetnek bennünket bizonyos betegségek, mint fiatalabban, így tisztában kell lennünk azzal, milyen vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek tesznek a legtöbbet az egészségünkért, és hogyan juthatunk hozzájuk.

Az életkoron kívül számít a nem (férfiak esetében a nagyobb testsúly, a nagyobb fizikai terhelés nagyobb szükségletet indokolhat), a nőknél a menstruáció, illetve a változókor, valamint az ennél idősebb kor egészégügyi kihívásai.

Ekkor már jelentős befolyásoló tényező a táplálkozás, mert ha valaki valamilyen megszorító vagy kizáró étrendet követ, például vegetáriánus vagy vegán étrendű, illetve túlságosan egyoldalúan táplálkozik, például magas a szénhidrátbevitele, akkor annak több és eltérő vitaminfajtákra és mennyiségre lehet szüksége.

Idősebb korban több vitaminra lehet szükség azért is, mert 40, 50, 60 éves kor felett bizonyos betegségek jobban fenyegetnek, és a vitaminok felszívódása is romlik.

A speciálisan idősek számára kifejlesztett vitaminkészítmények ezt az igényt igyekeznek követni, és a további egyéni igények is fontosak lehetnek.

A folyékony életerő az időseknek még fontosabb!

A svéd folyékony készítmények az egészségfejlesztés bajnokai! A bennük levő hatékonyan felszívódó, könnyen megiható folyékony hatóanyagok gyengéden támogatják az egészséges folyamatokat a szervezetünkben kortól függetlenül.

A készítményekben levő, életkorra és nemre odafigyelő, vagy éppen speciális igényeket is kielégítő hatékony összetevők, egymással összehangolva, egymást erősítve fejtik ki a jótékony hatásunkat.

Különleges összetétel

A svéd folyékony vitaminok igazi hatóanyag-komplexek, mert nem csak az egyes vitaminokat és más tápanyagokat tartalmazzák, hanem vitamincsaládokat is, valamint egymást kölcsönösen segítő ásványi anyagokat és nyomelemeket is, amelyek így együtt nagyon hatékonyan érik el a kívánt hatásukat.

Szuperélelmiszer tartalom

A készítmények többsége tartalmaz még teljes szuperélelmiszerekből, azaz szuperzöldekből és tápanyagdús gyümölcsökből nyert koncentrált tápanyagokat is, amiknek hatása egyedülálló.

A termékek különlegessége, hogy a fentieken kívül aminosavakat is tartalmaznak, amelyek többletenergiához juttatnak bennünket.

Ezek az aminosavak lehetnek a bőrünket és ízületeinket védő kollagénfehérjéket alkotó összetevők is, amelyeket a többi hasznos összetevővel együtt kerülnek be a szervezetbe.

Így már olyan biológiailag aktív összetevők segítik a fogyasztó egészségét, amelyek más termékekben nincsenek, vagy ha igen, akkor az ilyen termék ára nagyon magas.

Aktív összetevők sokasága

A svéd folyékony készítmények között nem ritka a száznál is több aktív összetevő egyetlen adagban!

A svéd folyékony készítmények ezért nagyon költséghatékony megoldásai az táplálék-kiegészítőkkel elérhető előnyöknek, mivel egyetlen napi adag csupán 15 ml körül van.

Érdemes többet haza vinni!

Jó, ha tudjuk, hogy a tablettás és a folyékony készítmények felszívódási aránya 1:3-hoz a folyékonyak javára, azaz a folyékony hatóanyagok kb. 3-szor több tablettás vagy kapszulás hatóanyagnak felel meg.

A C-vitamintartalom a folyékony multivitaminokban másfélszeres mennyiségnek felel meg az 500 mg-os mennyiséggel, hiába van a tablettásban 1000 mg, mert abból csak 330 mg szívódik fel.

A B-vitamincsalád esetén a példaként vett a WOMAN 50+ multivitaminban 30 mg van, míg egy átlag tablettásban 50 mg. A felszívódási arány miatt az előny újra a folyékony vitaminnál van, mert a tablettás 50 mg-ból jó esetben 15–20 mg szívódik csak fel.

Mennyiségi előny

A svéd folyékony készítmények esetén csak a kupakban levő adagot kell meginnunk, míg a tablettás multivitamin esetén, 8–10 db tablettát, vagy kapszulát kell lenyelni.

További folyékony multivitamin előny, hogy a tablettás készítmények között alig találni olyat, amiben van szuperzöldség vagy szupergyümölcs összetevő, illetve aminosavak.

Néhány kiemelt példa

Swedish Nutra Multivitamin Nőknek termékben több mint 140 értékes összetevő van, többek kötött 13-féle vitamint, 8-féle ásványi összetevőt, kiegészítve további 72-féle nyomelemmel, valamint 20-féle szuperélelmiszer kivonatot találnunk benne. Ezek mellett vannak benne még aminosavak is.

Swedish Nutra Multivitamin Férfiaknak termék a női multivitaminhoz hasonlóan tömve van hatóanyagokkal. Ebben a készítményben is több mint 140 értékes összetevő van, hasonló bőségben, mint a női multivitamin esetén.

Kattints a képre!

Swedish Nutra Multivitamin 50 év feletti hölgyeknek készítmény 149 aktív összetevőt tartalmaz. Az összetevők között 21-féle szuperzöld és szupergyümölcs kivonatát találjuk, illetve itt is megtalálhatók a női szervezet számára szükséges aminosavak is a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelem mellett.

Swedish Nutra Multivitamin 50 év feletti uraknak készítmény sem fukarkodik a hatóanyagokban. Ebben is 149 biológiailag aktív összetevő van, melyek támogatják a férfiak szervezetét.

Minden igényt kielégítenek a svéd folyékony készítmények!

A Vitalissimo egészségáruház folyékony termékkínálata képes kielégíteni a különleges egyéni igényeket is! Az alábbi felsorolásban az egyes készítményeknél megtalálhatók a kiemelt speciális jellemzők, amik alapján a kiválasztott termékek betehetők a bevásárlói kosárba a linkekre való rákattintással.

Az egyes készítmények együttesen is fogyaszthatók, nem zárják ki egymást!

C+D3 vitamin – Az immunerősítő koncentrátum.

Cukormentes halkollagén hialuronsavval és C-vitaminnal – Általános kollagéntermék.

Cukormentes marhakollagén 10000 – A haj- bőr-, köröm és az ízületek egészségéért!

CAL-MAG – turbó kalcium és magnézium – Gyors segítség az idegrendszernek!

Folyékony VAS – Vaspótlás egyszerűen! Várandósok figyelem!

Ginseng Energy – Extra energiát a szervezetnek! Immunerősítés és jobb közérzet!

Haj, bőr és köröm marhakollagén multivitaminnal – A szépség őre, a napi kozmetikus!

Folyékony hialuronsav C-vitaminnal – Bőrhidratáltság és ízületvédelem, a szükséges plusz!

JOINT – ízületvédelem cukormentesen vitaminokkal – Légy ruganyos idősen is!

MAN – multivitamin férfiaknak – A szükséges napi alap!

MAN 50+ – multavitamin 50 feletti férfiaknak – A szükséges napi alap!

MEGA Sport multivitamin – Erőfokozó sportolóknak!

SUPER KIDS multivitamin gyermekeknek – A szükséges napi alap!

ULTRA+ multivitamin – Megbízható alap azoknak, akik szeretik a kihívásokat!

WOMAN – multivitamin nőknek – A szükséges napi alap!

WOMAN 50+ – multivitamin 50 feletti nőknek – A szükséges napi alap!


Kattints a képre!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek