fbpx
27.3 C
Budapest
2024. július 12. péntek

Testszerviz

Webáruház

Hogyan függ össze a születés a későbbi emésztőrendszeri problémákkal?

Téged is érint az immunrendszer-hendikep?

A szülési statisztikák szerint már hosszú évek óta az újszülöttek 40%-a császármetszéssel jön világra Magyarországon. Mi ennek a következménye?

- Hirdetés -

A kutatók összefüggést találtak a bélflóra csecsemőkori fejlődése és a gyulladásos bélbetegségek előfordulásának gyakorisága között.

Olvasd tovább a megdöbbentő tényeket!

A gyulladásos bélbetegségek csecsemőkori eredete

gyulladásos bélbetegségekről szóló cikkünket jól kiegészítik 2023. december 5-én megrendezett BIOMEET „Az egészség belülről” című konferencia előadásai is.

Ennek a konferenciának a témája a bélrendszerünkben velünk élő mikroorganizmusok voltak. Ennek a jellemzően, de nem kizárólag baktériumokból álló parányi élőlényeknek az összefoglaló neve régen „bélflóra” volt. Ma már a tudományos nyelv a „mikrobiom” szót használja a bélflóra helyett.

Az előző cikkünkben is idézett SOTE cikk is megemlíti azt a tényt, hogy a gyulladásos bélbetegségek egyre fiatalabb korosztályokat érintik. Súlyosbítja a helyzetet, hogy már csecsemőket is kezelnek a kórházakban gyulladásos bélbetegséggel, és ma minden ötödik ilyen beteg gyermekkorú.

Ezeket a bélbetegségeket a mikrobiom összetételének megváltozása okozhatja gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Pontosan mit nevezünk mikrobiomnak?

A mikrobiom egy olyan parányi élőlényekből álló életközösség, ami mindenfelé megtalálható bennünk. Leginkább különféle parányi gombákról, baktériumokról és vírusokról van szó, amik velünk élnek, és ha megfelelő az összetételük, akkor minden esetben támogatják az egészségünket.

A velünk együtt élő, mikrobiomot alkotó élőlények törzseinek, fajainak száma meghaladja a tízezret, és annak összetétele annyira egyedi, akár az ujjlenyomatunk. Ezeknek az életközösségeknek a nagy része, 95 százaléka él a gyomorban és a bélrendszerben, és az össztömegük akár a két kilogrammot is elérheti. Az utóbbi időben a kutatók egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a betegségek mintegy 90 százaléka hozható összefüggésbe ezekkel az apró életközösségekkel.

Ha a sok stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott antibiotikum használat és más, életmódbeli okok (pl. mozgásszegély életmód, rossz alvásminőség, rosthiányos táplálkozás) miatt a mikrobiomot alkotó parányi élőlények összetétele megváltozik, és megszűnik a sokféleségük, akkor különféle bélbetegségek, autoimmun betegségek, tápanyagfelszívódási zavarok, sőt, idegrendszeri problémák is keletkezhetnek.

Mikrobiom-bél-agy-tengely

A szervezetünk egésze kétirányú kapcsolatban van a mikrobiommal az úgynevezett bél-agy tengelyen keresztül. Ez azt jelenti, hogy a hasi szerveket, beleinket behálózó idegeken át a beleinkben történő változások hatásai eljutnak az agyunkba, és a bennünket érő stressz, illetve a rossz hangulatunk vagy az aggodalmaink, félelmeink is hatnak a mikrobiom összetételére, és a bennünket onnan érő hatásra.

Így egy ördögi kör alakulhat ki, ami idővel aláássa az egészségünket.

Az így kialakuló bélbetegségek között nem csak a korábbi cikkünkben is leírt gyulladásos bélbetegségek tartoznak, hanem az úgynevezett irritábilis bél szindróma (IBS) is. Ezt a tünetcsoportot a bélrendszer valamilyen működésbeli zavara okozza, ami mögött nem talál az orvos közvetlen szervi okot.

Az IBS-ben érintettek panaszai a következők lehetnek: sokan puffadásról, bélgörcsökről, görcsös hasi fájdalmakról, hasmenésről vagy székrekedésről, illetve e kettő váltakozásáról, valamint erős, hallható bélmozgásokról, szelességről számolnak be.

Mi befolyásolja a mikrobiom összetételét?

A mikrobiom összetételét befolyásolja már a születés módja is. Az újszülött a szülőcsatornán keresztül találkozik először az édesanya mikrobiomjának jótékony hatású parányi élőlényeivel, de ez a találkozó császármetszés esetén elmarad. Itt emeljük ki, hogy hazánkban a szülések 40%-a császármetszés, ami jelentősen magasabb a WHO által javasolt arányon. Erről a helyzetről számos cikk érhető el az interneten. Ennek következtében már tömegesnek tekinthető azoknak az újszülötteknek a száma, akiknél a császármetszés hátráltatja az egészséges mikrobiom kifejlődését.

A születésünk módján kívül még negatív következményei vannak a mikrobiomunk összetételére az egyoldalú, cukorban gazdag és rostokban szegény étrendnek, a stressznek és különféle gyógyszereknek is, a már említett dohányzáson és alkoholfogyasztáson kívül.

A mikrobiomot hátrányosan befolyásolják a fertőtlenítőszerek indokolatlan használata is, az a „baktériumfóbia”, aminek köszönhetően mindent fertőtlenítünk, ami körülöttünk van.

Az ember immunrendszere akkor fejlődik igazán jól, ha már kisgyerek korban sokféle baktériummal, gombával és vírussal találkozik a közvetlen környezetében. Gondoljunk bele, hogy régen, 50-100 évvel ezelőtt a falvakban a kisgyerekek mezítláb szaladgáltak a poros udvarokon, utcákon, termőföldeken, naponta találkoztak haszonállatokkal, illetve azok trágyájával, illetve a szabadban játszottak, és mégse betegedtek meg ezektől a körülményektől.

Ma pedig mindent kifőzünk, fertőtlenítünk, és erre a célra számos baktériumölő vegyszert tartalmazó háztartási terméket használunk nap mint nap. Csakhogy ez a gyakorlat egyáltalán nem szolgálja az egészségünket, mert pusztítjuk a „károsnak gondolt” baktériumokkal együtt a saját mikrobiomunkat is.

Erről a jelenségről és a mikrobiom egyéni kifejlődéséről, valamint az immunrendszerrel kapcsolatos hatásokról részletes tudnivaló olvasható a Kulcs az immunrendszerhez című Testszerviz könyvben.

Kattints a képre!

Vitalissimo egészségáruház mikrobiom megoldásai

A hasznos mikrobiom újrateremtése létfontosságú az egészségünk szempontjából. Erre a célra a legmegfelelőbbek a prebiotikus rostok, amik fokozatosan állítják helyre a hasznos mikrobiom egyensúlyt.

Myrobalan FIBER.16 növényi rost-komplexe 16-féle természetes rostot tartalmaz. A rostok között van többek között almapektin, cékla, por, indiai útifű maghéj, inulin, kókuszliszt és spirulina alga is.

Ezeknek a rostoknak a fogyasztása csökkenti a székrekedés, a hasmenés esélyét, illetve segítheti a fogyást is. Jótékony hatása érezhető az egész emésztőrendszerben, és a mikrobiom újbóli egyensúlyán keresztül az egész szervezetben.

Ezek a rostok a cikkben leírtak szerint kiegyensúlyozzák a szervezet működését, elősegítik a vércukor megfelelő szinten tartását, segítik a koleszterinszint csökkenését, továbbá nagy szerepük van a jótékony baktérium-összetétel fenntartásában.

Kattints a képre!

Teljes támogatás a szervezetnek!

Myrobalan termékeken belül egy egész termékcsalád foglalkozik a bélrendszer, az emésztés, a máj és a nyirokrendszer támogatásával!

Ezeket a termékeket egyetlen csomagban is elérhetővé tettük. Ezt a termékcsomagot FULL BODY DETOX-nak nevezte el a Myrobalan. Ez az elnevezés „teljes test méregtelenítést” jelent, ami jóval több, mint amit az évekkel ezelőtti divatos „méregtelenítő kúrák” kínáltak. Ezek a „kúrák” valójában drasztikus beavatkozást jelentettek a szervezet működésébe különféle léböjt kúrákkal, beöntésekkel.

A Myrobalan gyógynövény- és rost komplexe ehelyett kiegyensúlyozó, támogató és harmonizáló hatású gyógynövényekkel, rosttokkal éri el a célját, és támogatja az egyes méregtelenítő rendszerek működését, valamint segíti a mikrobiom-összetétel helyreállítását.


Kattints a képre!

Támogasd az immunrendszeredet!

Beköszöntött a tél, megjött a hideg idő hóval, havas esővel. Ilyenkor érdemes extra támogatást adni az immunrendszerünknek!

Kattints a képre!

Fontos megjegyzés: amennyiben orvosi kezelés alatt állsz, a kezelést támogató készítményekkel kapcsolatban beszélj orvosoddal is! A fenti ajánlataink nem helyettesítik a szakszerű orvosi kezelést!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek