fbpx
20.3 C
Budapest
2024. május 19. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

A húsvét nemcsak piros tojás

A húsvéti népszokásokat mutatjuk be ebben a cikkünkben.

- Hirdetés -

Bevásároltál már az ünnepi hétvégére?

Miből fogod megsütni a sonka mellé a kenyeret és a kalácsot?

Gondoltál-e a gluténmentes lisztekre?

Olvasd tovább a cikket, hogy a régi népszokások elolvasása mellett megismerhesd a Testszerviz húsvéti tippjeit is!

Régi, vallási eredetű hagyományok

Húsvét hazánkban az év egyik legfontosabb vallási ünnepe, amikor a hívek Jézus Krisztus feltámadásáról emlékeznek meg. Ennek tiszteletére nagyszombaton szentmiséket és istentiszteleteket tartanak, melyek általában körmenettel zárulnak.

Amikor nagyszombaton újra megszólaltak a harangok, az első harangszóra nem egy háznál kiszaladtak a fákhoz, és megrázták őket, hiszen úgy tartották, hogy így nem kell attól tartani, hogy férges lesz az új termés.

Ételszentelés

A húsvétvasárnap reggelén tartott misére a negyvennapos böjt után az emberek teli kosarakkal indulnak a templom felé, hogy az abban vitt sonkát, főtt tojást, kalácsot és tormát már megszentelve, megáldva fogyaszthassák el a húsvétvasárnapi ünnepi asztal körül ülve.

A megszentelt kalács morzsáját a tyúkok közt szórták szét, hogy bőséges legyen a tojás, de az sem volt ritka, hogy a gabonaföldeken terítették szét kereszt alakban a verebek ellen.

A megáldott sonkát a gyümölcsfára akasztották, hogy bőséges legyen a termés, a tojást pedig a szerelmesek, a családtagok együtt ették meg, hogy a nehéz időkben emlékezzenek arra, kivel osztoztak az ételen, azaz az élet szimbólumán.

Locsolkodás és tojásfestés

Húsvéthétfő a locsolkodás napja. A szokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik, modern formában pedig a mai napig megmaradt.

A locsolkodás az ősi termékenységvarázsló rítusok szelídített változata.

Régen a húsvéthétfőt „vízbehányó” hétfőnek is nevezték, amikor a legények nem aprózták el a locsolást: egész vödör kútvízzel öntötték le a lányokat, jellemzően több körben.

Vidéken máshol is él a kútvízzel locsolás, a városokban különféle kölnivizekkel helyettesítették ezt.

Locsolóvers mindenhol kötelező. A locsolásért cserébe tojás jár.

A locsolkodóknak járó tojásokat kiszínezték. A tojások színét hagyományosan a lila hagyma héja, a vörös káposzta vagy a zöld dió leve adta.

Létezett olyan szokás is, hogy a fiúk már vasárnap begyűjtötték a tojásokat a lányos házaktól, és másnap, a reggeli után aztán a tojáshéjat annak a lánynak az ablaka alá szórták, akire haragudtak, majd indultak locsolni.

A húsvéthétfőn eláztatott lányok régen nem maradtak adósok: kedden a lányok locsolták meg a legényeket.

A locsolás eredetét a kereszténység a megkeresztelkedéshez fűzi, és ahhoz a bibliai történethez, amikor a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni.

A locsolkodás nem csak magyar népszokás, Lengyelországban is kútvízzel locsolják a lányokat.

Korbácsolás

A korbácsolás főként a Dunántúlon volt ismert népszokás. Húsvéthétfőn a fiúk úgynevezett „sibával”, azaz négyszögletű, fűzfavesszőből font korbáccsal csapkodták meg a lányokat, máshol korbácsra hasonlító változatokkal suhintottak oda, miközben néhány soros, termékenységet erősítő, betegségűző mondókákat szavaltak.

Nemcsak a legényeknek, hanem a kisebbeknek is volt korbácsuk, amit a nagyapjuk, vagy az apjuk font nekik. A lányok a sibát szalaggal díszítették, a fiatalabb korbácsolóknak tojást, az idősebbeknek bort adtak.

Itt sem maradt el a revans, a suprikálás formájában: a lányok másnap korbácsolták meg a fiúkat.

Húsvéti szimbólumok: mit jelent a tojás, a nyúl és a bárány?

A tojás az ősi termékenység szimbólum, amely a világ szinte összes népénél fellelhető, a kereszténységben pedig a feltámadás jelképévé vált.

A húsvéti nyúl eredete bizonytalan, nálunk német hatásra honosodott meg valamikor a 19. század folyamán. Maga a nyúl szintén a termékenység szimbólum, és szerte Európában a húsvéttal van kapcsolatban.

A bárány az egyik legelterjedtebb húsvéti jelkép, amelynek szerepét hazánkban a húsvéti sonka vette át.

A mediterrán országokban és Franciaországban azonban napjainkban is az ünnepi asztal elmaradhatatlan étele a sült bárány.

A jelkép eredete bibliai és több történetre is visszavezethető. A bibliai tíz csapás közül a zsidó népnek az utolsót nem kellett elszenvedniük, mivel áldozatként házaikat egy bárány vérével jelölték meg, de Jézus kereszthalála is az áldozatot hordozza magában, hiszen halála által váltotta meg az emberiséget. Jézus ehhez kapcsolódó neve „az Isten Báránya”.

A barkaág is régi húsvéti szimbólum, melynek eredete a virágvasárnap – a húsvétot megelőző vasárnap – megünnepléséhez kapcsolódik. Ekkor ünneplik Jézus ünnepélyes bevonulását Jeruzsálembe. Ekkor szentelik meg a hívek által hozott barkaágakat a vasárnapi misén.

A barka a Magyarországi éghajlati viszonyoknak köszönhetően a pálma és olajágak szerepét vette át, amelyekkel Jézust köszöntötték jeruzsálemi bevonulása alkalmából.


Vitalissimo egészségáruház húsvéti ajánlata

A Testszervizben fontosnak tartjuk, hogy a húsvéti ünnepet ne árnyékolja be semmi kellemetlenség. Azaz olyan kiegészítőket és liszt helyettesítési megoldásokat kínálunk, amelyekkel jobb közérzettel állhatunk fel a húsvéti ünnepi asztaltól.

Testszerviz almaecet

A bio almából készült almaecetünk segíti a megfelelő gyomorsav beállítását, így javítja az emésztést.

Vízhajtó hatása is van, és a reflux kezelésében hatékony.

Az almaecetből étkezés előtt fél-egy evőkanállal tegyél bele egy pohár vízbe, és idd meg. Ha étkezés előtt elfelejtetted volna, akkor étkezés után is pótolhatod.

Ha úgy érzed, megülte az étel a hasadat, akkor igyál meg egy pohár vízhez tett almaecetet! Segíteni fog!


Éléskamra megoldáslisztek

Az Éléskamra megoldáslisztek olyan gluténmentes lisztkeverékek, amelyek segítenek kiváltani akár a sós, akár édes süteményekhez, tésztákhoz, kenyérféléhez használt hagyományos búzalisztet.


Myrobalan emésztést segítő gyógynövénykomplex

Állandó teltségérzet, nehéz emésztés, puffadás, bizonyos ételek utáni nehéz gyomor érzés?

A Sedru.7 erre nyújt megoldást!

  • serkenti az emésztés folyamatát
  • ezáltal megszünteti a gyomor teltségérzetét
  • segít kézben tartani a testsúlyt
  • és megszűnteti a puffadást
  • csökkenti a refluxot.

Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por

A Zöldturmix mára fogalom lett. Összetevőit évek alatt teszteltük, kísérleteztük ki és alkottuk meg. Népszerűségéhez kétség sem fér.

Fodros kel por, spenót, csipkebogyópor, zöldalmapor, sárgarépapor megfelelő kombinációban, hogy a napi zöldségbevitel megfelelő legyen.

A fodroskel a világ 10 legjobb szuperélelmiszere kötött található.

Magas ásványianyag- és vitamintartalma, a benne található sokféle fitotápanyag és a zöldleveles növényhez képest magas fehérjetartalma garantálja, hogy rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatású a szervezetre.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek