fbpx
9.1 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Húsvéti ételtúra

Még néhány nap, és itt a húsvét!

- Hirdetés -

Bevásároltál már a hétvégi ünnepre?

Miből fogod megsütni a sonka mellé a kenyeret és a kalácsot? 

Gondoltál-e a gluténmentes lisztekre?

Olvasd el a cikket, és néhány húsvéti érdekesség mellett megismerheted a Testszerviz húsvéti tippjeit is!

Húsvét ünnepe

Keresztény ünnepként a húsvét a kereszténység központi főünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus a pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, azaz vasárnap feltámadt.

A hit szerint kereszthalálával bár nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A húsvét elnevezés is a keresztény hitből fakad, mivel az ünnepi hétvégét megelőző Nagyhét a nagyböjt utolsó hete. A nagyböjt 40 napja alatt nem lehetett húst enni. Így a „húshagyó” böjtölés után ezen a hétvégén (szombat estéről) szabad először húst enni. Erre utal a húsvét szavunk is: „a hús újbóli magunkhoz vételének az első napja”.

A keresztény hiten kívül a húsvét a természet megújulásának, a tavasz beköszöntének az ünnepe is.

A húsvét ünneplésébe tartoznak még az ősi kultúrákból eredő, a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepek is, amelyek része szintén a feltámadás vagy az újjászületés.

Az ünnep napjainkban sokak számára a tavasz beköszöntének ünnepe, amely vallástalan tartalommal, a szabadban töltött szórakozást jelenti, a húsvéti nyúllal és a húsvéti tojással, melyek termékenység szimbólumok.

Hagyományos húsvéti ételek

A húsvéti ünnepkörnek is megvannak a hagyományos ételei, akárcsak a karácsonynak. Ezek az ételek népenként változnak.

A magyar étkezési hagyomány ma is elevenen él, hiszen húsvétkor szokásosan füstölt sonkát, főtt tojást, fonott kalácsot, egyes tájegységeken még sárgatúrót, szárazkolbászt, valamint különféle süteményeket, édességeket tesznek az asztalra.

Ezeknek az ételeinknek megvannak a téllel-tavasszal meglevő természetes kapcsolatai. Hiszen a decemberben, januárban a parasztházaknák levágott hízott disznó füstült sonkája, kolbásza ekkor érett meg, száradt ki.

A tojás termékenységszimbólum, illetve a tavasz beköszöntével újra bőségesen tojtak a tyúkok. Tehát a természet ritmusa szerint is megvoltak azok az ételek, amelyek ekkor az asztalra kerülhettek.

Más népek húsvéti ételei

Olaszországban bárány kerül az asztalra, sonka helyett corallina szalámit kínálnak a főtt tojás mellé.

A coralinna szalámi egy hagyományos olasz, nemes penésszel bevont, fokhagyméás, borsos szalámifajta, kellemesen csípős és aromás illatot áraszt a paprikakeveréknek köszönhetően.

Egyedi ízét főként a sovány húshoz és fűszerkeverékhez adott durvára vágott sertészsírnak köszönheti.

Hagyományos húsvéti édesség a ciaramicole sütemény, amely Perugia tartomány jellegzetes húsvéti fánkja. A színe piros, fehér mázzal és színes cukrozott mandulával a tetején.

A fánk piros színe Krisztus szenvedését jelképezi, a fehér máz a feltámadást, a tetején lévő színes mandulaszórás pedig a feltámadt Megváltó királyi koronájának diadémjaira emlékeztetnek.

A portugálok húsvéti péksüteménye a fonott kalácsra hasonlító folar, amelyben főtt tojásokat rejtenek el. Az északi vidékeken inkább sósan vagy citrommal, ánizzsal, esetleg egy csipetnyi fahéjjal ízesítve készítik, míg délen édesen, szegfűszeggel, fahéjjal és sok karamellel sütik.

Németországban hal a nagypénteki étel, húsvét vasárnapján náluk is bárány kerül az asztalra. Klasszikus húsvéti fogás a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, zsázsából és sóskából készítenek, valamint az Osteramm elnevezésű, bárány alakú sütemény. Másik német hagyományos húsvéti sütemény még gyümölcsös sajttorta.

Hollandiában a legjellegzetesebb húsvéti étel az édes, mazsolával töltött, úgynevezett Paasbrood kenyér.

Svédországban marcipánnal töltött tejszínhabos zsemle az ünnepi reggeli, az ünnepi főétel pedig heringgel és hagymával rakott burgonya, és általában bárány is kerül a húsvéti asztalra.

Franciaországban is bárány kerül a húsvéti asztalra, de esznek sonkát is, és valamilyen tojásételt.

A bárányt legtöbbször fokhagymával, fűszerekkel pácolva sütik, vagy pástétomnak készítik el, és népszerű a levendulával és mézzel pácolt báránycomb is.

A sonkát fehérborban petrezselyemmel, tárkonnyal, turbolyával ízesítve főzik.

Sokféle húsvéti süteményt is sütnek, az egyik legérdekesebb az elzászi cukrosbárány, a lamala. (A szó báránykát jelent.) Ehhez külön üreges formát készítenek, amelybe beletöltik a kelt tésztát, és így sütik ki.

Vitalissimo egészségáruház húsvéti ajánlata

A Testszervizben fontosnak tartjuk, hogy a húsvéti ünnepet ne árnyékolja be semmi kellemetlenség. Azaz olyan kiegészítőket és liszt helyettesítési megoldásokat kínálunk, amelyekkel jobb közérzettel állhatunk fel a húsvéti ünnepi asztaltól.

Testszerviz almaecet

A bio almából készült almaecetünk segíti a megfelelő gyomorsav beállítását, így javítja az emésztést.

Vízhajtó hatása is van, és a reflux kezelésében hatékony.

Az almaecetből étkezés előtt fél-egy evőkanállal tegyél bele egy pohár vízbe, és idd meg. Ha étkezés előtt elfelejtetted volna, akkor étkezés után is pótolhatod.

Ha úgy érzed, megülte az étel a hasadat, akkor igyál meg egy pohár vízhez tett almaecetet! Segíteni fog!


Éléskamra megoldáslisztek

Az Éléskamra megoldáslisztek olyan gluténmentes lisztkeverékek, amelyek segítenek kiváltani akár a sós, akár édes süteményekhez, tésztákhoz, kenyérféléhez használt hagyományos búzalisztet.


Myrobalan emésztést segítő gyógynövénykomplex

Állandó teltségérzet, nehéz emésztés, puffadás, bizonyos ételek utáni nehéz gyomor érzés?

A Sedru.7 erre nyújt megoldást!

  • serkenti az emésztés folyamatát
  • ezáltal megszünteti a gyomor teltségérzetét
  • segít kézben tartani a testsúlyt
  • és megszűnteti a puffadást
  • csökkenti a refluxot.

Testszerviz Fodroskel por

A fodroskel a világ 10 legjobb szuperélelmiszere kötött található.

Magas ásványianyag- és vitamintartalma, a benne található sokféle fitotápanyag és a zöldleveles növényhez képest magas fehérjetartalma garantálja, hogy rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatású a szervezetre.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek