fbpx
3.7 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Az idő vasfoga elleni győzelem – örök fiatalság

Az idő nem kegyelmez senkinek. Bár ezzel a megállapítással nehéz  vitatkozni, mégis sokat tehetünk azért, hogy ne adjuk meg magunkat a sorsnak, és ne érezzük kiszolgáltatottnak magunkat idős korunkra!

- Hirdetés -

A fáradékonyságnak, energiahiánynak számos oka lehet. Most egy újabb, sokakat érintő tünetegyüttessel és annak megoldásával foglalkozunk.

Segítünk, hogy bírd erővel 100 évesen is! Kattints és olvass!

Időskor és izomgyengülés

Még egy egészséges, változatos étrend és testmozgás mellett is előfordulhat, hogy szervezetünk napról napra több izmot bont le, mint amennyit fel tud építeni. Ennek következtében izmaink veszíthetnek erejükből.

Az izomtömeg és az izomerő csökkenésének együttes megjelenése orvosi nyelven szarkopéniának nevezett állapothoz vezet, melynek következtében 80 éves korra izmaink tömegének akár 50 százalékát is elveszíthetjük.

Mi is ez az állapot?

A szarkopénia egy görög szóösszetétel (σάρκα = hús és πενία = szegénység) alapján elnevezett kóros állapot, amely izomerő- és izomtömeg-csökkenést jelent.

Ez az állapot a csontritkuláshoz hasonlóan napjainkban egyik fő észségügyi probléma, mert az időskorúakat tömegesen érinti.

Bár a szarkopénia bizonyos betegségek vagy a nem megfelelő táplálkozás hatására már fiatalon is kialakulhat, a legtöbb embernek csak öregkorában okoz problémát.

Időseknél az izmok sorvadása felgyorsulhat, ami a fizikai erőnlét rohamos romlásához is vezethet.

Egy egészséges ember izomzata és csontozata átlagosan 25-30 éves korban a legerősebb, ezután az öregedési folyamatok miatt, az életkorral járó szükségszerű hanyatlás kezdődik egyéni adottságoktól és más tényezők függvényében.

40 éves kor fölött a természetes izomvesztés átlagos mértéke még csak évi 0,5-1%, 60 éves kor felett ez kb. 2%-ra emelkedik. 70 éves korra ennek mértéke akár az évi 3%-ot is elérheti.

Emiatt egy 70 év körüli ember izomtömege csak kb. 65%-a a korábbinak, míg 85 évesen ez az érték már csak 45%.

A vázizomzat ilyen mértékű hanyatlása jelentősen csökkenti a teljesítőképességet, fokozza az előforduló betegségek kockázatát és szövődményeit, valamint rontja a gyógyulás esélyeit.

Az első figyelmeztető jelek

A szarkopénia első tünetei a fizikai fáradékonysághoz köthetők. Ilyenkor már nem esnek jól a korábban kedvelt kirándulások, és a hosszabb gyaloglások megerőltetővé válnak.

Lassul a haladási sebesség, nehezebben megy az emelés. Már egy kiadósabb bevásárlás is problémát okozhat a cipekedés miatt.

Kimerítővé válik a lépcsőzés, meg kell közben pihenni. A teljesítőképesség gyengülése mellett az izomzat mennyiségének csökkenése mérésekkel is kimutatható.

Többféle rejtett ok együttes hatása

Bár a fáradékonyságnak és a lépcsőn való nehéz feljutásnak más okai is lehetnek, de nem hagyható figyelmen kívül az izomerő- és izomtömeg-csökkenés sem.

Orvosi vizsgálatra is szükség van, hogy kiderüljön a fáradékonyság igazi oka, hiszen ennek a tünetnek számos oka lehet.

Sajnos lehet, hogy bizonyos mértékig a fenti okok mindegyike fennállhat több-kevesebb mértékben. Éppen ezért fontos, hogy ne dugjuk a fejünket a homokba, és forduljunk orváshoz.

Az orvostól kapott kezelést mindenféleképpen érdemes táplálóbb ételekkel, lehetőség szerint az állapotunkhoz illő, rendszeres testmozgással, valamint hatékony táplálékkiegészítőkkel segíteni.

Így gyorsabb lehet a gyógyulás, és a kapott kezelések is hatékonyabbak lehetnek.

Vitaminok és más tápanyagok

A szarkopénia kezelésében kulcsfontosságú az izomzat tömegének és erejének növelése. A rendszeres testmozgás, és bizonyos vitaminok és aminosavak jó szolgálatot tesznek.

Egyik ilyen vitamin a D-vitamin, amelynek hiánya hozzájárul az izomtömeg és az izomerő csökkenéséhez, ezért fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele.

A C-vitamin segíti az izmok regenerációját és újjáépülését, segíti a sebgyógyulást.

A fehérjék aminosavakból állnak, így nem csoda, hogy vannak olyan aminosavak, amelyek jótékonyan hatnak az izomtömeg és izomerő megtartásához, illetve visszaszerzéséhez.

Ilyen aminosavak a leucin, izoleucin és a valin.

A krónikus stressz szintén vezethet az izmok leépüléséhez, így a stressz ellen fontos a magnézium és a B-vitaminok (különösképpen a B6-vitamin).

Mint látjuk sokféle vitamin, ásványi anyag és aminosav pótlására is szükség lehet ahhoz, hogy megelőzzük vagy akár meg is fordítsuk az izmaink sorvadását, erejük elvesztését.

Vitalissimo egészségáruház megoldások

A Testszerviz Vitalissimo webáruházban nem véletlenül népszerűek a Swedish Nutra folyékony multivitaminjai, amik jóval többek, mint multivitaminok!

Arról, hogy miért hatékonyak ezek a folyékony készítmények több korábbi cikkünk is foglalkozott:

Ezeken a korább cikkeken túl most aláhúzhatjuk azt a tényt, hogy akár a női, akár a férfi multivitaminokban, bármelyik korosztály számára is ajánlottak, ezekben a készítményekben benne vannak azok a vitaminok és aminosavak, amelyek az összetett okokra vizavezethető szarkopéniára is jótékonyan hatnak, azaz segítenek ezt a súlyos állapotot megelőzni, illetve támogatják az ebből az állapotból való felépülést!

Éppen ezért most is szívből ajánljuk a kedves cikkolvasó figyelmébe a Swedish Nutra termékcsaládból ezeket a készítményeket!

Kattints a képre!
Kattints a képre!
Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek