fbpx
4.8 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Veszélyeztetett korosztály

Amikor a súlyproblémákról van szó, általában már a felnőtt korosztályt érintő egészségügyi kockázatokról szoktak beszélni.

- Hirdetés -

Ilyenkor hallható az, hogy a túlsúly rosszat tesz az ízületeknek, fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Azonban ritkán olvasni arról, hogy bizony ezeknek a problémáknak a gyökere a gyermekkorban keresendők, és jó lett volna még időben lépni.

Erről a problémáról szól alábbi részlet a Cél a 100 év! című Testszerviz könyvből:

Gyerekkor

A gyerekek étrendje szorosan követi a család étkezési szokásait és a társadalmi környezet kínálta étkezési lehetőségeket. Ekkor alakulnak ki a kedvenc ételek, sütemények.

A családi összejövetelek, ünnepek, látogatások a nagyszülőknél mindig hoznak valami finomságot is, azaz süteményt az asztalra.

Ki ne emlékezne szívesen a nagymama pogácsájára, almáspitéjére vagy túróslepényére?

A gyerekkorban fontos szerepe van a közétkeztetés színvonalának, az iskolai menzákon nyújtott ételkínálatnak. Ezt sajnos az olcsó alapanyagok jellemzik: ezek a finomított lisztekből készült pékáruk és tésztafélék, valamint a rizs és a burgonya, mint fő köret a tésztákon kívül. Általában ritkán kerül zöldség a hús mellé.

Ilyenkor nagy a szülők felelőssége, hogy legalább otthon kapjon a gyerek zöldségeket, gyümölcsöket, bár azzal is tisztában vagyunk, hogy ez nehéz probléma, mivel a gyerekeknél ekkorra már kialakult az édesszájúság, ami már a túlzott cukor- és finomított szénhidrátfogyasztás egyik biztos jele.

Kamaszkortól a felnőttkorig

Ahogy az ember egyre önállóbbá válik, és egyre több zsebpénzre tesz szert, annál inkább megnő a vásárlóereje is, és ezt annál jobban kihasználják az ízfokozóval dúsított gyorséttermek, török-görög-kínai büfék és pizzériák kínálatát. Megannyi lehetőség adódik a gyorsan felszívódó, általában cukros és olcsó zsírokban tocsogó ételek megkedveltetésére. És természetesen ezekhez a menükhöz egy cukros üdítő, kóla a menő.

A fiatalokat megcélzó vidám és életteli reklámok szintén ezeket az ételeket, italokat népszerűsítik gőzerővel.

Amikor az emberi szervezet az intenzív növekedés és hormonális átalakulás idejét éli (ez a kamaszkor), általában nem látszanak meg rajta a túlzott cukor- vagy szénhidrátfogyasztás korábban felsorolt káros hatásai, bár ilyenkor már lehetnek olyan – nem feltétlenül túlsúlyban megnyilvánuló – tünetek, mint a ködös fej, a tanulási problémák, a kedvetlenség, illetve a lányoknál jelentkező görcsös vagy rendszertelen menstruáció.

Ifjúkor és felnőttkor

Ekkora már kialakul az ember szokásos étrendje, ami egyáltalán nem nevezhető egészségesnek. Itt különösen fel kell hívni a figyelmet a 20. század derekától egyre jellemzőbb „rohanó életvitelre”, amit a „nincs időm semmire”-érzés hat át.

Így nincs időnk enni, otthon főzni, friss zöldségért, gyümölcsért a helyi piacra járni.

Főleg a nagyvárosi életre jellemző a munkahelyre menet „útközben bekapok valamit” reggeli szituáció, amely nagy forgalmat biztosít az utcára nyíló, főleg pékárut és cukros üdítőt, kávét kínáló árusítóhelyeknek, kávézóknak.

Sajnos napközben vagy hazafelé sem sokkal jobb a helyzet. Még jó, ha a család este együtt vacsorázik, amely így a legjelentősebb étkezéssé vált, pedig ezután már a lefekvés jön, amikor a szervezet az összes elfogyasztott ételben levő energiát adó tápanyaggal nem tud semmit sem kezdeni, így aztán az elraktározott kilók egyre csak gyarapodnak…”

A Cél a 100 év! című Testszerviz könyvben Rippel Ferenc artistaművész és természetgyógyász saját példáján mutatja be a saját életmódváltásakor megtapasztalt buktatókat.

Ez a könyv egy összegző mű is, amelyből megtudhatod, hogy mit tehetsz magadért, és mit tud segítségül nyújtani a Testszerviz. A könyvből megismerheted a Testszerviz alapításának a történetét, és azt, miként lépett rá a siker útjára!


Ehhez a nagyszerű könyvhöz most mellé adjuk az Élet írta szakácskönyvet, amit méltán neveznek alakformáló szakácskönyvnek is. Ez a két könyv egy igazán nagyszerű páros a kezdő és haladó életmódváltóknak!


Az életmódváltás megkönnyítendő a Testszerviz Vitalissimo webáruháza széles termékkínálattal áll a rendelkezésedre!

Nem kell nagyítóval nézned a címkéket az élelmiszerboltok polcainál!
Bátran válogass az egészséges termékeink közül!

Az egyik kiemelt partnerünk a MYROBALAN,
ez a termékcsaládja a tibeti gyógyászat ősi tudását nyújtja!


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek