fbpx
11.2 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Az életben tartó stressz

Akár hisszük, akár nem, de valójában a stressz tart bennünk életben, mert ez az a működési mód, ami segít bennünket azokkal a kihívásokkal szembenézni, amikkel nap mint nap találkozunk az életünkben.

- Hirdetés -

A testük stresszreakciójának célja a védekezés és alkalmazkodás. Ha azonban az ilyen védekezést és alkalmazkodást kívánó körülmények folyamatosan fennállnak, akkor az egészségünkkel fizetjük meg ennek az árát.

A nagy munkaterhelés, a pénzügyi nehézségek, a családunkról való gondoskodás mind stresszforrás lehet. Ezeket a stresszhatásokat a veszélyként érzékeljük, és ha ezt úgy élhetjük meg, mintha állandó támadásoknak lennénk kitéve. Ezt azonban nem kell így elfogadni, mert lehet tenni az ilyen helyzetek ellen, hogy ne a folyamatos stressz uralja az életünket.

Mit tesz a testünk, ha stresszesek vagyunk?

Ha veszélyt érzékelünk – például hirtelen ránk ugat egy nagyobb testű kutya a reggeli séta közben -, akkor az ijesztő hangra megszólal a riasztórendszerünk. Ez egy azonnali, ésszerű gondolkodást mellőző közös hormonális és idegi választ vált ki, ami beindítja a vesék tetején levő mellékvesék gyors hormontermelését. Ekkor adrenalin és kortizol szabadul fel.

Az adrenalin emeli a pulzust, a vérnyomást és mozgósítja az energiatartalékokat. A kortizol, ami az elsődleges stresszhormon, növeli a vércukorszintet, az agy cukorfelvevő képességét és felszabadítja az esetleges sérülések helyreállításához szükséges kémiai anyagokat a testünkben. Ekkor nem éreznénk a fájdalmat sem egy sérüléssel járó támadás esetén.

Ezek a stresszhormonok akadályozzák azokat a testi működéseket, amelyek nem szükségesek vagy hátrányosak egy „üss vagy fuss” szituációban. Ez megváltoztatja az immunrendszer működését és elnyomja az emésztési folyamatokat, a nemi szervek működését és a növekedési folyamatokat.

Ez az összetett „riasztórendszer” az agy hangulatért, motivációért és félelemért felelős területeivel is kommunikál, és mindent úgy állít be, hogy sikeresen túléljük a támadást.

A szervezet stresszválasza általában önszabályozó. Ezt azt jelenti, ha az érzékelt veszély elmúlik, akkor a hormonszintek visszaállnak „nincs többé stresszhelyzet” szintre. Ekkor gyorsan csökken a kortizol és az adrenalin szintje, lassul a pulzus, csökken a vérnyomás és minden más elnyomott testi működés újra erőre kap. Ismét működik az emésztés, megnyugszunk, jó kedvünk lesz, és újra kedvünk lehet a szerelemhez.

Azonban, ha úgy érzékeljük, vagy úgy gondoljuk, hogy a stresszforrás még mindig, folyamatosan jelen van és még mindig támadást érzékelünk, vagy csak azt gondoljuk, hogy így van, akkor a stresszre adott válaszunk folyamatosan aktív marad: képtelenek vagyunk megnyugodni, az emésztésünk rossz lesz, és semmi sem lesz rendben.

Ekkor a kortizol és más stresszhormonok túlzott mértékű jelenléte állandósul, ami szinte minden testműködésünkben zavart okoz. Ez magas kockázatot jelent különböző egészségügyi problémák kialakulására. Ezek közé a problémák közé a következők tartoznak:

– szorongás

– depresszió

– emésztési problémák

– fejfájás

– szívbetegség

– alvásproblémák

– elhízás

– memória- és koncentrációs zavarok

– szexuális problémák.

A stresszre adott egészséges válaszok

A stressz az élet velejárója és nem mindig tudjuk befolyásolni az adott élethelyzetet. Azonban vannak olyan módszerek, amelyekkel befolyásolni lehet azt, hogy ezek az események milyen hatással vannak ránk.

Meg lehet tanulni, hogy miként azonosítsuk be a stressz forrását és hogyan gondoskodjuk fizikailag és érzelmileg magunkról, amikor stresszhelyzettel találjuk szemben magunkat.

A stresszkezelő stratégiák közé tartoznak:

– Egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és hosszú alvásidő.

– Az olyan regenerációs technikák gyakorlása, mint a jóga, a légzőgyakorlatok, masszázs és séta

– Számunkra értékes időtöltés olyan hobbikkal, mint az olvasás vagy a zenehallgatás, de ez lehet hobbi varrás, kötés, főzőcskézés, azaz bármi, amiben sikeresek vagyunk.

– Egészséges baráti kapcsolatok fenntartása.

– Humorérzék.

– Önkéntes hasznos munka egy közösségben, ami növeli az önbecsülésünk és elismerést kapunk érte.

A szervezetünk stresszműködését különféle hatásos táplálék-kiegészítővel is segíthetjük:

Ez a már több ezer éve használt gyógynövény – az Ashwagandha – természetes hatását a stressz csökkentéséért és a nyugodt alvásért: ASHWAGANDHA KOMPLEX

A B-vitaminok kihagyhatatlanok, ha stresszről és az egészségről van szó. Szinte nincs olyan élethelyzet, ahol ne tudnánk őket az egészségünk javára fordítani: B-vitamin komplex

Kiegyensúlyozó, alvásjavító hatású, és növeli a stressztűrő képességünket:
Magnézium + B6 komplex

És végül, de nem utolsó sorban, tanulj a stresszről, hogy tudd, mit tehetsz még a kiegyensúlyozottabb életért!

A cikk forrása: A krónikus stressz egészségügyi kockázatai (wisetreenaturals.hu)

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek