fbpx
15.9 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Zsírégető zsír

Ennyire nehéz lenne, mint ahogy a címképen látszik? Talán mégsem… 🙂

- Hirdetés -

Az alábbiakban a Kulcs a zsírégetéshez című könyvből következik egy rövid részlet:

Barna és fehér (sárga) zsírszövet

Testünk fő raktározó zsírszövete a fehér zsírszövet. Ezt sárga zsírszövetnek is hívják.

Az ilyen zsírszövetet alkotó sejtek gömbölyű vagy tojásdad alakúak, egymáshoz illeszkedve mikroszkópon át sokszögletűeknek látszanak. Szinte a teljes térfogatukat egyetlen nagy zsírcsepp tölti ki. Ezeket a zsírsejteket hajszálerek szövik körül, és gyakran csoportokba, lebenyekbe rendeződnek.

A barna zsírszövetekben az előbb leírt fehér zsírsejtnél kisebb méretű, szögletes sejtek vannak, amikben több kis zsírcsepp látható.

A barna zsírszövetekben nagyon energiatermelő egység[1] van, ezért ezek a sejtek képesek sok zsírt elégetni. A barna zsírszövetek vérellátása sokkal gazdagabb, a fehér zsírszövetekénél, ami összefügg a zsírégető feladatukkal, hiszen a zsírégetéshez sok oxigénre van szükség, és a zsírégetéskor keletkező szén-dioxidot is el kell vezetni, és a tüdőbe kell juttatni.

Ezeknek a sejteknek a feladata a testhőmérsékletünk állandó szinten tartása. Ez a zsírszövet akkor működik kályhaként, amikor fázunk és a didergés nem ad elég hőt.

Mivel a csecsemők és a kisgyermekek még nem képesek dideregni, és az ezzel járó gyors, apró izomhúzódásokkal hőt termelni, ezért az ő testükben sokkal több barna zsírszövet van, ami elősegíti a testhőmérséklet megfelelő szinten tartását.

Felnőttként már jóval kevesebb barna zsírszövetünk van. De elő lehet állítani olyan körülményeket, hogy tudatosan is növelni tudjuk a barna zsírszövetünk mennyiségét.

A barna zsírszövet felnőtteknél a nyak, a vállak, a karok és a lapocka környékén található meg. Sajnos nem mindenkinek van meg ezen a területeken ez ilyen típusú zsírszövet állománya. A jó hír az, hogy a fehér zsírsejtek is képesek átalakulni barnává, bár ehhez viszonylag hosszú idő, és megfelelő körülmények biztosítása szükséges.

A barna zsírszövet a „kályhaműködés” mellett olyan anyagot is termel a zsírégetés érdekében, ami serkenti a fehér zsírszövetekben tárolt zsír felhasználását is.

A barna zsír segítségével gyorsítható az anyagcsere is. Ha valaki a barna zsírszövetének köszönhetően napi 2–300 kalóriával többet képes elégetni, akkor ez pár héten belül már félkilós fogyást jelenthet számára.



[1] Ezeket a nagyon parányi, sejtjeinkben levő erőműveket mitokondriumoknak nevezzük.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek