fbpx
9 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

A nemzetközi hurka

Tudtad-e, hogy a hurka szavunk a disznó belére utal, amibe beletöltik? A húr szavunk eredeti jelentése bél. A disznóvágás ideje hagyományosan karácsony előtt vagy a januári hideg napokban történt. Ekkor a került megformálásra a húsvéti sonka, amit sóztak, füstöltek és húsvét tájára ért meg.

- Hirdetés -

A szalonnát, a húst is sózással, füstöléssel tartósították. Egy részéből kolbászt készítettek, a gyorsan romló belsőségekből és a vérből hurkát készítettek.

A hurkának számos receptváltozata létezik ma is, leginkább véres-, rizses-, májas- és tüdős hurka változatokat készítenek. A színhúson kívüli fejhúst, pofahúst, májat, szívet, vesét, lépet, tüdőt, bőrkét, szalonnát, állati vért és húsnyesedéket is felhasználják a bélbe töltendő keverékhez.

Persze nem csak hurka készül így, hanem ilyen alapanyagokból készül a disznósajt is.

A hurkához főként háromféle tölteléket készítettek a böllérek (a disznóvágás szakemberei) a májas-, tüdős- és véreshurkához. A hurkából akár falvanként is számos helyi változat létezett. A különbségek a töltőmassza alapját képező kásafélékben és a fűszerezésben volt.

A megtöltött hurkákat vízben főzik (abálják), tartósításként, hiszen a belsőségek nagyon romlandók.

A hurkák frissen, a kihűlésük után is fogyaszthatók, és a teljes kihűlés, vagy 1-2 napi tárolást követően már süthetők. Nagyobb mennyiség készítésekor fel is füstölhetik vagy le is fagyaszthatják, így akár 6-12 hónapig is eltartható a készre süthető étel.

A kolbászokhoz a hurkákból is vannak nemzeti változatok, mint például Belgiumban és Franciaországban készített különféle kézműves hurkák.

Angol nyelvterületen white puddingnak, black puddingnak, néha blood puddingnak nevezik a hurkához hasonló, bélbe töltött ételt.

Disznósajt alakú tipikus skót hurkaféle a haggis, ami a skót nemzeti identitás egyik jelképének számít. A haggis hagyományos receptje szerint az apróra darabolt birka- vagy borjúbelsőségből (szív, tüdő, máj) faggyúval, hagymával, zabliszttel és fűszerekkel keveréket készítenek, amit juhbélbe vagy birkabendőbe töltenek, és az egészet a mi hurkánkhoz hasonlóan megfőzik.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle élelmiszer alapanyagokról, ételkészítési, főzési eljárásokról és az egészséges receptekben felhasználható alapanyagokról és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalomjegyzéke itt elérhető,
ha kíváncsi vagy mi mindenről van benne szó.


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek