fbpx
11.2 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Tényleg ősi, mégis modern

A fodros őskáposzta a vadkáposzta egyik termesztett változata. Igazán régről ismert és valamikor kiemelkedő népélelmezési termék volt.

- Hirdetés -

Tényleg ősi

Már az ókori görögök is… Bizony, bizony, már ők is ismerték.

A tudomány mai állása szerint a fodros kel, eredete a mai Törökország területére vezethető vissza, ahol már legalább 4000 évvel ezelőtt is termesztették.

A ma is ismert jellegzetes levelű változatai már 2500 évvel ezelőtt az ókori Görögországban is ismerték és termesztették.

A rómaiak, azaz a latinok, ezt a káposztát szabin káposztának nevezték.  A szabinok a római hagyomány szerint a latinokkal együtt a legrégibb lakói közé tartozott annak a dombos vidéknek, ahol Róma városa felépült.

A fodros kel a 14. századra már biztos eljutott Angliába, ebből az időből találtak olyan leírásokat, ami megkülönbözetei ezt a káposztát a fejes káposztától.

Egy David Grandison Fairchild nevű növénytudós (1869–1954) a fodros kelt az USA-ban egy Miamiban általa alapított botanikus kertben mutatta be először a 19. század végén.

Tényleg modern

Ekkor kezdődött a fodros kel diadalútja a szuperélelmiszerek között.  

Méltán.

Hiszen rendkívül gazdag különféle tápanyagokban: magas az A- és C-vitamin tartalma. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium és kalciumtartalma. Rengeteg nyomelem és fitotápanyag van benne. Különlegessége, hogy fehérje tartalma szintén jelentős.

Fontos, hogy szinte naponta együnk valamilyen keresztesvirágú növényt, erre jó lehetőség az emésztési panaszokat ritkán okozó fodros őskáposzta.

A növényi alapú vitaminok és ásványi anyagok azért hatékonyak, mert a szervezet könnyen hasznosíthatja őket.

A káposzta rosttartalma gondoskodik arról, hogy a benne levő szénhidrátok lassan szívódjanak fel.

A fodros őskáposzta magas fehérjetartalma mellett zsírsavtartalma is jelentős. Hasznos formában és arányban tartalmazza az ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat. Így, ha az ember hidegen sajtolt olajokkal együtt fogyasztja, a benne levő zsírban oldódó A-vitamin nagyobb hatékonysággal szívódik fel.

Az USA-ban népszerűségét jelzi, hogy külön szövetsége van a fodros kelnek. Nem véletlenül tartják a világ 10 legjobb szuperélelmiszerei egyikénak!

Most elhoztuk nektek magyar bio minőségben, és könnyen fogyasztható por alakban, kétféle kiszerelésben!

Az egyik 100%-os fodros kel por a Testszerviz forgalmazásában, míg a másik az egyedülálló, új receptúrájú „Vidd magaddal Zöldturmix”, ami új ízt, új életet visz a zöldturmixos hétköznapjaidba!

A képekre kattintva megrendelheted ezeket a vadonatúj termékeinket!

Kattints a képre!
Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek