Ha soha nem hallottad még ezt a süti nevet, akkor az eredeti receptet ne is nézd meg, mert amit én mutatok, sütni sem kell, egészséges, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, glutént, lisztet.
Hozzávalók 7-8 szelethez:
- 100 g mák (darálva)
- 200 g dió
- 10 g zabpehely
- 450 g alma (pucolt súly volt ennyi)
- 100 g aszalt szilva
- 200 g datolya
- Édesítésnek, ami még belefér az étrendedbe (pl eritrit)
Elkészítés:
Az almát aprítógépben aprítom, olyan méretűre, mintha nagy lukú reszelőn reszeltem volna le. Hagyom állni 1 órát, hogy levet eresszen, majd kinyomkodom, és csak a gyümölcs húsát használom a továbbiakban. Hozzá keverek 10 g, kávédarálóban őrölt gluténmentes zabpelyhet. Erre csak azért van szükség, hogy ha további levet ereszt, akkor a zab magába szívja.
A datolyát beáztatom vízbe 5 percre, majd turmixolom, és hozzá adom a darált diót.
Az aszalt szilvát beáztatom 5 percre, majd turmixolom, és hozzá adom a darált mákot.
Torta forma híján egy mély tányért vettem elő, amit kibéleltem sütőpapírral. Beletettem az almát, majd rá a mákot, szépen elsimítom rajta, és legalulra megy a dió. Mindegyik réteget érdemes külön- külön megkóstolni, és ízlés szerint édesíteni. Ha nem elég a dió mellé a datolya, akkor tegyél bele 1 teáskanál mézet vagy eritritet, ugyanez a mákkal, az alma szerintem úgy jó ahogy van.
Fagyasztóba tettem 40 percre. Ez segített abban, hogy kicsit összeálljon a süti. 40 perc elteltével kivettem a fagyasztóból, egy tányért tettem a tetejére, és megfordítottam a sütit. Ha van torta formád, akkor rétegelheted fordítva is, dió mák majd alma
Nagyon finom, kiadós desszert, tészta és sütés nélkül.
Jó étvágyat!
A receptet köszönjük Szentmiklóssy Évának!