A flapjack elnevezés egy szeletet takar. A szó eredeti jelentése „lapos”. Ezt a kifejezést használják a gyümölcs szeletekre, fehérje szeletekre is. Lehet ezt egészégesen csinálni, igazi desszert azoknak, akik valami különleges csemegére vágynak. Szentmiklóssy Éva receptje ebben segít.
„Edzős napjaimon olykor kevésnek bizonyul a reggeli ebéd vacsora, főleg, ha mellette mozgalmas napom van. Bevallom őszintén, hogy nekem nem a csoki, vagy a cukor az, ami csábító, sőt a kenyér sem.
Régen bringa túrákra flapjacket vittem magammal, tudod a bolti, vajas cukros verziót. Sokan azt hiszik, nagyon egészséges, pedig nagyon nem az.
Szabad megjegyeznem, hogy amit most bemutatok, azt sem kell minden nap enni, mert van benne gyümölcscukor bőven, ami a zabbal kombinálva jó kis szénhidrát bomba. Szóval, az én kis FlapJackem maradt ünnepi csemege, de elkészítettem egészséges változatban.”
Íme:
Hozzávalók:
100 g zabpehely
30 g aszalt áfonya
30 g aszalt meggy
(aszalványokból érdemes hozzáadott cukor nélkülit választani, elég az a cukor ami a gyümölcsben van.)
6 db datolya
30 g darált mandula
2 ek Testszerviz Extra Vegán fehérjepor
Elkészítése:
A datolyát azért tettem külön, mert amint felpuhult kiszedem belőle a magot. Aprítógépbe teszem, és a levéből is hozzáteszek 3 evőkanállal.
Kevés, de pont elég ahhoz, hogy megédesítse a mi kis zabszeletünket. Hozzáteszem a zabot, valamint a kiáztatott meggyet és áfonyát, és csak annyit pörgetek a turmixszal az egészen, hogy összekeveredjen minden, de nem kell, hogy összetőrje a zabszemeket, vagy ledarálja a meggyet, áfonyát.
Ezután egy keverőtálba teszem az egészet, és hozzáadok 2 evőkanál Testszerviz protein port, 20 g darált mandulát, valamint a meggy – áfonya levéből annyit, hogy könnyen elkeverhető legyen.
Szilikon lapon egy téglalapra lapítom, és beteszem a hűtőbe fél órára. Ezt követően szépen lehet szeletelni.
6 db 50 g-os flapjacket kapunk így, amelyben nem lesz cukor, vaj, margarin, felesleges adalékok.
Jó étvágyat!