fbpx
6.2 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Turmixtudomány

Az egészséges életmód és az életmódváltás alapeleme a turmix, lehetőleg a zöldturmix. Kicsit fellengzősnek tűnhet a cím, hogy tudomány. Pedig egyáltalán nem az. Ha elolvasod ezt a terjedelmes, ugyanakkor rendkívül hasznos cikket, soha nem nézel úgy a zöldturmixra, mint előtte!

- Hirdetés -

Mit kellene ennünk?

Ha bárkitől megkérdeznénk azt, hogy szerinte milyen lenne az egészséges táplálkozás, akkor szinte biztos, hogy a válaszába beletartozna az is, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani.

Ez alapvetően igaz, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zöldségekről és milyen gyümölcsökről van szó. Hiszen gyümölcs a szőlő és a görögdinnye, ahogy a banán, alma és az áfonya is az. Minden gyümölcs egyformán fontos? Mindegy, hogy melyikből eszünk, csak sok legyen?

A különféle zöldségféléket is igen változatos formában kínálja a természet, és ha már a növényi eredetű élelmiszerekről beszélünk, akkor ne felejtsük ki a fűszernövényeket sem, hiszen kimagaslóan sok bennük a tápanyag, azaz tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Itt ugyanúgy felmerülnek az előzőekben elhangzott kérdések: milyen zöldségek közül kellene válogatnunk, miből kellene többet ennünk?

Ezzel kapcsolatban egyáltalán nem véletlen az első bekezdés végén olvasható feltételes mód (kellene), mert bár viszonylag nagy az egyetértés a zöldségek fogyasztásának fontosságával kapcsolatban, mégis csupán nagyon kevés ember étrendjében szerepelnek ezek az élelmiszerek a nekik kijáró fontossággal.

Mert őszintén: ki szereti a zöldségeket? Főleg nyersen!

Mert az még hagyján, ha megfőzi vagy megsüti őket az ember, de azt is „mindenki tudja”, hogy csak a zöldségtől nem lehet jóllakni, mert ahhoz, hogy eleget együnk, jó, ha a hús mellé köretként ott van a jól megszokott burgonya (ami mellesleg szintén zöldség) vagy rizs, illetve valamilyen tészta.

Aki egy kicsit is elmélyül az egészséges táplálkozás témájában, az manapság elég gyorsan belefut abba, hogy ezeket az általában köretként fogyasztott megszokott ételféleségeket valahogy csökkenteni vagy akár száműzni kellene a tányérunkról.

Ez pedig már túl nagy és sokakat elriasztó változtatás!

Mégis, ha valaki tényleg komolyan javítani szeretne a közérzetén, vagy ha úgy tetszik: valamit tenni akar a saját egészsége érdekében, akkor mégiscsak jó lenne többet enni a burgonyán kívüli zöldségek világából, illetve el kellene kerülni a sok cukrot tartalmazó, jellemzően édes ízű gyümölcsöket.

Ennek a problémának a megoldásában segítenek a turmixok!

Miért jó a turmix és milyen egy jó turmixgép?

Turmixok

Már több évtizede összefonódott az egészéges táplálkozás a turmixokkal és más zöldség- és gyümölcslényerő gépekkel, illetve az ilyen gépekkel készült italokkal.

Ezek a különféle – és jellemzően édesnek elkészített – levek és turmixok az emberek fejében összekapcsolódtak az egészséges táplálkozással.

Ma már sokan várják ezektől a gyors megoldást, és persze az is igaz, hogyha nem jönnek azok a bizonyos eredmények – főleg a sokak számára vágyott fogyás –, akkor ezek a gépek elég hamar egy szekrény mélyén vagy egy jó magasan levő polcon pihennek, mert az ember rövid idő alatt kiábrándul a turmixokból és más levekből.

Ez a kis írás azért született, hogy ez ne így legyen!

Mire jó a zöldség- vagy gyümölcslé, és miért jó a turmix?

Ha valóban figyelembe vesszük a különféle zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és cukortartalmát, akkor könnyen kiválogathatjuk közülük azokat, amik nagy eséllyel bekerülhetnek ezekbe a gépekbe, és levekként vagy turmixként elfogyaszthatókká válnak.

Mire jó a zöldség- vagy gyümölcslé, és miért jó a turmix?

Levek – lényerő gépek

Először nézzük meg, hogy milyen az elkészült zöldség- vagy gyümölcslé?

Az ilyen levek könnyen iható italok, mert főleg vízből állnak, és bár vannak olyan lényerő gépek, amikkel kétféle sűrűségű italt is kapunk – rostost vagy rost nélkülit –, ezek mind úgy készülnek, hogy a gép szétnyomja a belekerült gyümölcs- vagy zöldségdarabot, és teljesen szétroncsolva a sejtek falát kipréseli belőlük a folyékony tartalmat, amiben „benne van a lényeg”, a sok tápanyag.

Mi lesz ennek a következménye?

Ezeket a lényerő gépeket úgy hirdetik, hogy velük az ember gyorsan jut vitaminokhoz és más tápanyagokhoz, és ezek a hasznos anyagok az elkészült italban koncentráltan lesznek jelen, hiszen egy pohár léhez jónéhány gyümölcsöt vagy zöldségek bele kell raknunk ezekbe a gépekbe.

Ez a megállapítás természetesen igaz!

Ezek az italok ugyanis tényleg gyorsan felszívódnak, és akár 5-10 percen belül tápanyagokhoz jut a szervezet belőlük.

Akkor most egyáltalán semmire se jók ezek a lényerő gépek?

Ha a gép mellé helyezett, a melléktermék tárolására szolgáló edényre nézünk, akkor ott megláthatjuk azt, hogy a kezünkben tartott poháron kívül még mi lett a gépbe beletett gyümölcsből vagy zöldségből: itt találjuk mindazt a száraz rostot, amire – igaz nem nekünk –, hanem a bélbaktériumainknak lett volna szüksége.

Ezzel a száraz melléktermékkel már nem lehet semmi hasznosat kezdeni.

Akkor most egyáltalán semmire se jók ezek a lényerő gépek?

De igen, jók arra, hogy gyümölcs- és zöldséglevet készítsünk velük: erre főleg akkor van szükség, ha egyszerre sok vitaminra és más tápanyagra van szükségünk, amikor például betegek vagyunk.

Amikor ilyen lét iszunk azzal is számolnunk kell, hogy az eredeti gyümölcsben vagy zöldségben levő cukor vagy keményítő (keményítő: Összetett cukor, ami emésztéskor egyszerű cukrokra bomlik. Sok keményítő van a burgonyában, rizsben, illetve a gyökérzöldségekben (pl.: céklában, sárgarépában, paszternákban, petrezselyemgyökérben).) is bekerül az italunkba, és ahhoz nagyon könnyen hozzáférhetnek az emésztő enzimjeink, így azok is nagyon gyorsan bekerülnek a vérkeringésbe.

Ennek az lesz a követkeménye, hogy – főleg a gyümölcsök esetén – a bennük levő cukrok is gyorsan felszívódnak, és így vércukor (vércukor: A vérünkben levő egyszerű cukor, amely az emésztés után a felszívódik. Egyszer túl magas, majd túl alacsony lehet. Ez hullámzó fáradékonyságot, ingerültséget, farkaséhséget és ködös gondolkodást okozhat) ingadozást okoznak. Az egyszerre bejutott több-kevesebb cukrot a szervezet azonban nem biztos, hogy mind fel tudja használni: a felesleg így elraktározásra kerülhet.

Ha tehát valaki, aki az egészségét akarja feljavítani, és ezért naponta rendszeresen iszik magas cukor- vagy keményítő tartalmú alapanyagokból készített ilyen leveket, akkor bizony idővel könnyen felszedhet pár kilót.

Turmixok

Mi a helyzet a turmixokkal?

A turmixgép keverőtartályába beletett összes hozzávaló elfogyasztható lesz a benne levő tápanyagoktól kezdve egészen a hasznos rostokig.

Turmixkészítéskor nincs a lényerő gépeknél látott „melléktermék-gyártás”.

A turmixgép keverőtartályába beletett összes hozzávaló elfogyasztható lesz a benne levő tápanyagoktól kezdve egészen a hasznos rostokig.

Ezért a turmix nem csábít arra, hogy egyszerűen megigyuk. Igazából ez a turmix egyik fontos előnye!

Az italok elfogyasztásakor az ember kihagy egy fontos részt az emésztőrendszeréből, mert a száj kimarad a munkából. A megivott folyadék pillanatokon belül a gyomrába jut.

A szánknak fontos szerepe van az ételek jó hasznosíthatóvá tételében. A szánkban levő fogainkkal összeaprítjuk a falat tartalmát, míg a nyelvünkkel jól összekeverjük azt a szánkban levő nyállal. A nyál nem csak nedvesít, hanem emésztőenzimeket (emésztőenzimek: Az elfogyasztott étel vagy ital részeinek lebontását segítő anyagok, amiket a szervezetünk bizonyos részei választanak ki. Ezek segítségével a belekbe került ételben vagy italban levő hasznosítható tápanyag olyan egyszerűbb részekre bomlik, hogy az már bejuthat a vérkeringésbe.) is tartalmaz, így az alapos rágással már el is kezdjük a szánkba került étel hasznosítását.

Nagyon fontos, hogy a rostokban dús turmixokat ne italoknak tekintsük, ahol kihagyhatjuk a szánk munkáját, hanem olyan alaposan előkészített ételeknek, amivel már könnyebb dolgunk van.

Ha a turmixunkat kis kortyokban fogyasztjuk, és ezeket a kortyokat nem nyeljük le azonnal, hanem a nyelvünkkel jól elkeverjük a nyállal, akkor az így elfogyasztott turmix még táplálóbb, még hasznosabb lesz számunkra.

Ez azért javasolható így, mert a turmixok a levekkel ellentétben tele vannak rostokkal.

Növényi rostok

Ennek sokkal nagyobb a jelentősége, mint hinnénk. Így ugyanis a különféle lényerő gépekkel nyert levekkel ellentétben nem csak sokféle tápanyaghoz jut az ember, hanem olyan rostokhoz is, amelyek a hasznos bélflórát táplálják. A bélflóra mindazt a rengeteg és jó esetben több ezerféle parányi élőlényt (főleg baktériumot) jelent, amely jelentős mennyiségben él a beleinkben, és a növényi eredetű táplálékunk számunkra megemészthetetlen rostjait hasznosítja.

A rendszeres nyers zöldségfogyasztással pár hét alatt teljesen rendbe lehet hozni a helytelen táplálkozás vagy hosszú ideje fennálló stressz miatt tönkrement bélflórát.

A rendszeres nyers zöldségfogyasztással pár hét alatt teljesen rendbe lehet hozni a helytelen táplálkozás vagy hosszú ideje fennálló stressz miatt tönkrement bélflórát. Ehhez persze az is kell, hogy elhagyjuk azoknak a sok cukrot és feldolgozott keményítőt (feldolgozott keményítő: Ezek növényekben, zöldségekben levő összetett cukrok. Az ilyen növényeket zöldségeket az ipar lisztté őrli, puffasztja vagy extrudálja. (Ez utóbbi esteben masszává nyomja össze, majd szűk nyíláson átpréseli.) Ilyen a puffasztott rizs, kukoricapehely, az extrudált „kenyerek”, a kölesgolyó.) tartalmazó ételek fogyasztását, amik a ránk nézve ártalmas, beleinkben élő parányokat táplálják.

Az egészséges bélflóra nem csak az immunrendszerünket támogatja, hanem vitaminokkal és más hasznos anyagokkal is ellát minket. Ha a számunkra hasznos bélbaktériumok elszaporodhatnak, akkor megakadályozzák a kórokozók megtelepedését is.

A turmixok másik nagyon hasznos tulajdonsága, ami szintén abból ered, hogy a teljes növényt tartalmazza az, hogy a benne levő rostok megakadályozzák a turmixban természetes módon benne levő keményítők túl gyors felszívódását, ahogy azt a gyümölcs- vagy zöldségleveknél láttuk.

Bár igaz, hogy a turmixokban is nagyon kicsik lettek a felaprított hozzávalók, de az így elkészült folyadékban mégis van annyi rost – mivel nem dobtunk ki semmit –, hogy az kellően tompítani tudja a benne levő keményítők felszívódását.

Így a turmixok nem okoznak akkora vércukoringadozást, mint amekkorát a korábban leírt préselt levek okoznak. Ez persze akkor igaz, ha a turmix készítéséhez nem használtunk semmilyen gyümölcslevet, mézet vagy hozzáadott cukrot tartalmazó más növényi tejet, hiszen az ezekben levő gyorsan felszívódó cukrok vérkeringésbe jutását nem tompítja semmi.

Mi még a turmixok előnye?

Sajnos egyre többen vannak, akiknek nincsenek jó tapasztalataik a nyers zöldségekkel, és ezért még akkor sem eszik meg őket, ha tudják, hogy ezek rendszeres fogyasztása jót tenne nekik.

A zöldségételeknél tapasztalt puffadás, görcsök vagy más emésztési panaszok oka legtöbbször nem a zöldségekben van.

A zöldségételeknél tapasztalt puffadás, görcsök vagy más emésztési panaszok oka legtöbbször nem a zöldségekben van, hanem azt a bélflóra felborult egyensúlya okozza, ami a stresszel és a táplálkozási hibákkal súlyosbítva ahhoz vezethetett, hogy az illető már nem tudja megemészteni az egyébként egészségesnek tekinthető zöldségeket.

Így egy olyan ördögi kör alakul ki, amely ahhoz vezet, hogy a személy nem tudja elfogyasztani pont azokat az ételeket, amik javítanának az állapotán.

Ekkor nyújt segítséget a turmix

A turmixokban levő növényi rostok nagyon aprók, így azok a súlyos eseteket kivéve, már nem okoznak panaszokat.

Ha valakinél fennállnak az imént leírt panaszok, akkor neki azt javasolhatjuk, hogy csak fokozatosan ismerkedjen meg a turmixokkal, és először csak olyan hozzávalókból válogasson, amik nem okoznak problémát neki. Teljesen feleleges erőltetni a dolgot, ugyanakkor az is igaz, hogy a fokozatos szoktatással is szépen javítható a bélflóra állapota és ezzel együtt a nyers zöldségek emésztése is.

A turmixokban levő növényi rostok nagyon aprók, így azok a súlyos eseteket kivéve, már nem okoznak panaszokat.

Az ilyen esetekben nagyon jól használhatók a különféle porított növényi készítmények, amik magas tápértékük mellett ugyancsak tartalmaznak rostokat is, így azok rendszeres fogyasztása idővel javítani fog az emésztésen és a bélflóra állapotán is.

Mi ne legyen turmixhozzávaló?

Ha valóban egészséges turmixot akarunk kapni, akkor törekedjük arra, hogy a hozzávalók legyenek vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagok, ugyanakkor ne legyen bennük sok cukor vagy keményítő. Ennek megfelelően az édes ízű gyümölcsöket és az aszalt gyümölcsöket hagyjuk ki a turmixunkból.

Az édes ízű gyümölcsöket és az aszalt gyümölcsöket hagyjuk ki a turmixunkból.

Ne használjunk cukrot, mézet, lekvárt édesítőként. A turmix édesítésére – ha kellene – egyedül a jó minőségű stevia ajánlható teljes biztonsággal. A xylit és eritrit sokaknál okozhat hasmenést vagy más kellemetlenséget.

A turmixunkba ne tegyünk gyümölcsjoghurtot vagy más, hozzáadott cukrot tartalmazó alapanyagot.

Mi legyen turmixhozzávaló?

Egy jó, egészséget támogató turmixba tehetünk bogyós gyümölcsöket: áfonyát, epret, málnát esetleg meggyet. Ezek lehetnek mélyfagyasztottak is.

Tehetünk bele almát is, kezdetben édesebbet, aztán már csak zöldalmát.

Tehetünk bele uborkát, cukkinit.

És sok-sok leveles salátát, kezdetben jégsalátát, aztán ahogy hozzászoktunk, fokozatosan erősíthetünk a fejes salátán, madársalátán át mindenféle más saláták felé: ez lehet endívia saláta, rukkola, tölgyfalevél saláta, római saláta és nagyon egészséges a céklalevél is. Nagyon jó, ha a káposztafélékhez tartozó növények is helyet kapnak a turmixunkba. Az egyik kiemelkedő ilyen zöldség a fodros kelkáposzta.

Mi legyen turmixhozzávaló?

A leveles saláták és más, ilyen ehető növényi részek sok magnéziumot, káliumot és más hasznos ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak. Némelyik kesernyés vagy erősebb ízétől nem kell megijedni: nem a saláta vagy zöldség rossz, hanem a benne levő különleges tápanyagoktól ilyen az íz. Ezek a különleges tápanyagok segítenek a májunknak, hasnyálmirigyünknek. A bennük levő tápanyagok segítik a vércukorszintünk (vércukorszint: A vérünkben levő egyszerű cukor szintje, amely egyszer túl magas majd túl alacsony lehet. Ez hullámzó fáradékonyságot, ingerültséget, farkaséhséget és ködös gondolkodást okozhat.) stabilitását is.

A turmixok rendszeres hozzávalói lehetnek a különféle csírák is. A csírák azért nagyon értékes növénykék, mert bennük jóval magasabb a tápanyagtartalom a kifejlett növényekhez képest.

A turmixokba ízlésünk szerint bátran használhatunk különböző fűszernövényeket is, például mentát, petrezselyemzöldet, friss bazsalikomot, de reszelhetünk bele kis gyömbért is.

Ezek a tippek nem azt jelentik, hogy most egy „mindent bele” turmixot kellene készítenünk, hanem azt, hogy egy jó turmix lehet változatos ízű, és bátran kísérletezhetünk a különféle hozzávalókkal és ízekkel.

A turmixba kerülhet egy kevés olívaolaj vagy más hidegen sajtolt növényi olaj is. Itt megint szerepet kaphat a kreativitásunk!

Milyen egy jó turmixgép?

Természetesen legyen erős motorja! Ez legalább 900-1200 wattos teljesítményt jelent. Egy jó turmixgép így tud jeget aprítani, illetve a magasabb teljesítmény egyben lehetővé teszi a gyakori használatot is. Képes arra, hogy bármit kellően pépesítsen, a legnehezebben feldolgozható káposztafélékig. Így ezek fogyasztása is könnyen megoldható.

Nagyon jó, ha a gépünk jelzi a motor túlmelegedését, hogy megfelelő ideig pihentetni tudjuk, esetleg automatikus kikapcsolással megelőzi a motor túlmelegedését.

A nagy teljesítmény mellett fontos, hogy az elkészülő ital ne melegedjen fel a turmixolás közben. Így nem károsodnak a vitaminok és jobban fogyasztható, mint melef társaik.

A gépünknek legyen nagy keverőtartálya, amiben egyszerre el lehet készíteni a család minden tagjának a reggeli turmixot. Illetve akár egy egész napi adagot! Férjen bele legalább másfél liternyi hasznos tartalom!

Ez a tartály legyen hőálló, hogy hideg és meleg turmixokat vagy leveseket egyaránt tudjunk készíteni. Egy jó turmixgép sokoldalú konyhai eszköz.

Ezt a tartályt lehessen könnyen és alaposan kitisztítani. Pluszpont, ha a tartályt be lehet tenni a mosogatógépbe.

Nagyon jó, ha a gépünk több sebességes, és fokozatmentesen tudjuk vezérelni a működését. Pluszpont, ha többféle programmal is rendelkezik, ez megkönnyíti a gép tudásának a kihasználását.

pulzáló funkció automatikusan változtatja a kések fordulatszámát, így még alaposabb és gyorsabb lesz a kehely tartalmának az aprítása, összekeverése.

Fontos lenne azt is, hogy a gépünk működés közben ne melegítse át a tartályba tett hozzávalókat, hiszen a kések gyors forgása közben hő keletkezik. A vitaminok közül a C-vitamin nagyon érzékeny a hőre. De több, más vitaminnak sem tesz jót a magas hőhatás.

Az igazán kiemelkedő minőségű turmixgépek késeinek kialakítása és elhelyezése olyan, hogy nem csak egy irányban keverik a keverőtartály tartalmát, hanem alapos, több irányú folyadékáramlást gerjesztenek. Így gyorsabban és alaposabban dolgoznak, mint az általában kapható turmixgépek.

Ennek egyik jó következménye lehet az is, hogy a hűtőbe későbbre eltett turmixunk egy idő múlva sem válik szét újra az összetevőire, homogén marad.

Kések

Az egyik legfontosabb érv a nagy teljesítmény mellett, hogy a növényi rostokat olyan apró méretűre darálja össze, hogy azok könnyen felszívódhassanak, és ne okozzanak emésztési problémákat, így a magas és erős rost-tartalmú, ugyanakkor létfontosságú zöldségeket is fogyaszthatjuk. (Káposztafélék, zellerszár, cékla stb)

És ha maximalisták akarunk lenni, egy turmixgépnek a mindennapi rendszeres használat mellett is évekig kiválóan kell üzemelni. Nem havonta 1-2 alkalomra tervezve, hanem akár napi többszöri használatra.

Electrolux Explore 7 turmixgép
Electrolux

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek