fbpx
16.1 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

A „Kulcs a testhez” című könyv bemutatása 2. rész

Ez a táplálkozásról szóló fejezet második része.

- Hirdetés -

Néhány alapszabály

1. A cukrok és más „rejtett cukorral” ízesített termékek csökkentése vagy akár elhagyása. Vásárláskor feltétlenül nézze meg a kezébe vett termék összetételét, és ha többek között azt olvassa a csomagoláson, hogy „cukor”, „dextróz”, „fruktóz”, „kukorica szirup” vagy valamilyen aszalt gyümölcs, lekvár, akkor tegye vissza a polcra!

2. Hagyja el, de legalább jelentősen csökkentse a finomított, nem teljes értékű gabonaalapú élelmiszereket: fehérkenyeret, hántolt rizst, ilyen alapanyagokból készült süteményeket, kekszeket, tésztaféléket! Ezek alig tartalmaznak értékes tápanyagot, és a szervezetre nagyobb terhet rónak, mint amennyi haszna származik belőlük.

3. Csökkenteni kellene az állati eredetű zsírok és a hőkezelt, finomított étolaj szerepét a konyhában. Előtérbe kellene helyezni a telítetlen zsírsavakban gazdag, hidegen sajtolt olajakat! Ez nem jelenti azt, hogy el kell búcsúzni a szalonnás tojásrántottától, de aki minden nap ezt evett, az jobban teszi, ha csökkenti ennek a gyakoriságát.

Az egy étkezésre elfogyasztott túl sok zsír lefékezheti a gyomor munkáját, aminek a következményei a megemésztetlen fehérjék és lebontatlan zsírok lehetnek.

Ezek növelik a vér zsírszintjét és növelik a vastagbélben a rothadó bomlási folyamatokat, amelyek felszívódva mérgező lehet a sejtekre.

Ugyanakkor az is igaz, hogy nem szabad teljesen zsírmentesen étkezni, mivel a zsírban oldódó vitaminok felszívódása és a kellő mennyiségű epe kiválasztódása nagyon fontos tényező. Ne feledkezzen meg arról, hogy a hidegen sajtolt növényi olajok is zsírforrások!

4. Csökkenteni kellene a nagyüzemi állattartásból származó húsfogyasztást! Itt nem a fehérje ellen van kifogásom, hanem az ilyen állatok húsára jellemző kedvezőtlen zsírsav arányra.

Ha a fehérjeforrásokra gondolok, akkor helyezze előtérbe a halakat, kagylókat, a fűvel táplált háztáji baromfit és annak tojását, a legeltetett állatok húsát, illetve a belsőségeket.

5. Lehetőleg csak tiszta vizet igyon! Ez legyen szénsavmentes. Javaslom a csapra szerelhető víztisztító használatát a klór és más szennyeződések kiszűrésére.

6. Gyümölcslé helyett fogyasszon friss, hazai idénygyümölcsöt! Ne vigye túlzásba a magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását még nyáron se! Télen és tavasszal erre különösen figyeljen oda. Gyümölcsöt csak főétkezés előtt egyen egy-két órával. A tízóraira vagy vacsora előtt egy-két órával elfogyasztott kevés idénygyümölcs jó választás lehet.

8. Egyen egész évben sok leveles salátát és nyers gyökérzöldséget!

9. Kerülje a hüvelyeseket! Lehetőleg csak borsót vagy zöldbabot fogyasszon. Ezeket is csökkentse a minimálisra, ha azt szeretné, hogy a testsúlya csökkenjen.

10. Egész évben fogyasszon rendszeresen tejsavas erjesztéssel készült, fermentál zöldségeket, például savanyú káposztát, kovászos uborkát!

11. A napot kezdje zöldturmixszal, amihez egyen valamennyi fehérjét! A zöldturmixról néhány oldallal később részletes leírást kap.

12. Rágja meg az ételt! Ne felejtse: az emésztés már a szájban elkezdődik!

13. Lehetőleg minden étkezés után mosson fogat, de legalább a napi utolsó étkezés után!

14. A vacsora legyen a legkönnyebb étkezés. Inkább uzsonnázzon bőségesebben. Vacsora után már ne nassoljon!

15. A táplálkozásban legyen meg a napi rendszeresség! Ez legyen időbeli és számbeli, azaz hányszor, mikor és mit (milyen fajta ételt) eszik.

16. Bár ez nem étkezési javaslat, mégis fontos lenne, hogy naponta aludja ki magát! Úgy intézze a lefekvést, hogy aludjon el már éjfél előtt! Ha kávéval kell kezdenie a napot, akkor az a mellékvese kifáradásának a jele lehet. A kávé nem tesz jót a mellékveséknek. Az alvással kapcsolatban korábban részletesen leírtam azokat a javaslatokat, amiket bárki megtehet a pihentető éjszakái érdekében.

Az itt olvasható szabályok megadhatják az étrendi életmódváltás alapjait. Ettől természetesen személyre szabottan lehet eltérés, illetve ezek a pontok még kiegészíthetőek további egyéni javaslatokkal is.

A fenti szabályokból az is kiderül, hogy az étrendben növelni kell az olyan ételek és élelmiszerek arányát, amelyeknek a tápanyagsűrűsége[1] magas, és ki kell hagyni az olyanokat, amelyek alig tartalmaznak valamennyi hasznosíthatót.


[1] tápanyagsűrűség: Az ételben vagy élelmiszerben levő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak, zsírsavak, enzimek fajtái és szinte, illetve ezek hasznosulási képessége a szervezetben.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek