fbpx
0.4 C
Budapest
2024. november 24. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

MIÉRT SAVASODUNK? És mi a megoldás?

Miért savasodunk?

Sokak szerint az egyre általánosabb elsavasodás civilizációs „betegség”, egyenes következménye a modernnek nevezett életmódnak. Alapja a kevés mozgás és a nem megfelelő táplálkozás, a nagy mennyiségben fogyasztott, adalékanyagokkal bőven ellátott félkész- és készételek, ahogyan az alkohol, a cukros (édesítőszeres) édességek, a szénsavas italok, valamint a stressz is bőven hozzájárul a sav-bázis egyensúly felbomlásához.

- Hirdetés -

Étrendünket úgy kell kialakítani, hogy kb. 80 százalék legyen a lúgosítóételek (italok) aránya, a valóságban azonban ennek éppen a fordítottja a jellemző.

  • Erősen lúgosít: spirulina alga, chlorella alga, árpafű búzafű, brokkoli, uborka, petrezselyem, a legtöbb csíra és hajtás, spenót, karfiol, paprika, görögdinnye, citrom.
  • Mérsékelten lúgosít: citrusfélék (lime, grapefruit), Cayenne-bors, alma, dinnye, érett banán, répa, datolya, erdei bogyók, avokádó, körte (édes), sárgabarack, szőlő (édes), cékla, káposzta, zeller, avokádó, hagyma, saláta, gyömbér, fejes saláta, hagyma, paradicsom, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, fahéj, gyömbér.

Elsavasodás tünetei

Az elsavasodás hosszantartó folyamat, éppen azért a tünetei sem alakulnak ki azonnal, ráadásul ezek is meglehetősen általánosak. Akkor jelentkeznek erőteljesebben a panaszok, ha a szervezet ideális pH-értéke jóval alacsonyabb az egyensúlyi szintnek számító 7,0-7,4 közötti sávnál (pl. a vér pH-értéke 7,35-7,45, a gyomor viszont sokkal savasabb). Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztaljuk, jó eséllyel már kialakult az elsavasodás:

  • fáradékonyság,
  • alvászavarok, gyakori gyomorégés,
  • visszatérő ekcéma és pattanások,
  • gyakori gyulladások,
  • fejfájás,
  • emésztési problémák,
  • kiújuló gombás fertőzések,
  • töredezett, fénytelen haj és körmök.

Sajnos a fenti lista korántsem teljes, hiszen az elsavasodás hatására a belső szervek működése sem optimális, ami további problémákat okozhat. Sőt, a sav-bázis egyensúly felborulása növelheti egyes betegségek kockázatát. Az ízületi fájdalmak, a már említett seborrhea és ekcéma, a cukorbetegség, a reflux, az intenzív fogszuvasodás, a fokozott csontritkulás, és az immunrendszer gyengüléséből adódó betegségek közvetlenül kapcsolatba hozhatók az elsavasodással.

Biztonságos megoldás a lúgosító kúra?

Mivel az elsavasodás sem zajlik le gyorsan, az ezt ellensúlyozó lúgosítástól se várjunk azonnali eredményt. Különösen akkor nem, ha ezt az egyébként mindenképpen szükséges étrendváltással próbáljuk elérni. A lúgosító ételek megfelelő mennyiségű fogyasztásával (nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy táplálékaink 80 százaléka legyen lúgosító) idővel biztosan helyrebillen a sav-bázis egyensúly. Akkor lehetünk bajban, ha már olyan mértékű az elsavasodás, ami súlyosabb panaszokat okoz. Ebben az esetben mindenképpen javasolt jó minőségű, lúgosító táplálékkiegészítők fogyasztása. Ezek egyrészt rendkívül hatékonyak (sokkal gyorsabban hatnak, mint az egyszerű étrendváltás), másrészt nem áll fenn az a veszély, hogy a lúgosítás azért nem sikeres, mert az erre szolgáló ételeket egyszerűen nem szeretjük. Jó választás a GREEN SYMBOL amely a megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaz lúgos és savas kémhatású növényi összetevőket. Organikus (bio) készítmény, ami garanciát jelent az alapanyagok kiváló minőségére, illetve szennyeződésmentességére. 

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

207RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek