A Kulcs a tápanyagokhoz című könyvem tartalmaz minden fontos tudnivalót ahhoz, ami ahhoz szükséges, hogy mindig egészséges ételek kerüljenek a tányérunkra.
A könyv segítségével összeállíthatod a saját étrendedet, amivel magabiztosan indulhatsz neki az életmódváltásnak.
Egy kis ízelítő a könyv tartalmából:
Mi kerüljön a tányérra?
Egy étel ránk gyakorolt hatása nem csupán az egyes összetevők külön-külön ránk gyakorolt hatásának összessége, hanem az elfogyasztott fogás egy egységként hat ránk, sőt az is, amit még utána eszünk és iszunk.
Éppen ezért az egyes tápanyagfélék részletezése után meg kell ismerni azokat az ételcsoportokat, amelyekből az ember étrendje összeáll.
A személyre szabottság szempontjai
Most röviden megadom azokat a szempontokat, amelyeknek a figyelembevételét javaslom akkor, ha személyre akarjuk szabni az étrendünket az életmódváltás során.
Az elfogyasztott ételnek, italnak rövid és hosszabb távú hatásai is vannak.
A rövid távon a tünetek 1-3-5 órán belüli megjelenését értjük, míg a hosszabb távú hatás az akár 12-24-36 óra elmúltával megmutatkozó következményeket jelenti.
Ezeket a jelentkező tüneteket öt csoportra oszthatjuk:
- a gondolkodási képességünkre gyakorolt hatások;
- az éberségünkre, energiaszintünkre gyakorolt hatások;
- a stressz-szintünkre gyakorolt hatások;
- az emésztőrendszerünkre gyakorolt hatások;
- minden más, további hatás.
Az, hogy egy étel hogyan hat a testsúlyunkra, egy összetettebb kérdés, mert ez attól is függ, hogy mennyit és milyen gyakran ettünk egy bizonyos ételből vagy ittunk abból az italból.
A gondolkodási képességünkre gyakorolt hatások
Itt a „ködös agyat”, a feledékenységet említem meg elsősorban. Ezek a hatások akkor jelentkeznek, ha az idegsejtjeink nem jutnak elég energiához. Ez főként akkor figyelhető meg, ha a vércukorszintünk tartósan leesik. Ez bekövetkezhet akkor is, ha túl sok finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátot ettünk, majd a gyorsan megemelkedett vércukorszint következtében működésbe lépő inzulin „kisöpörte” a vérben levő egyszerű cukrot. Így a szervezetben cukorhiány keletkezett. Ez a hatás akár már fél-egy órával az étkezés után bekövetkezhet.
Az éberségünkre, energiaszintünkre gyakorolt hatások
Ide tartozik a „kajakóma”, amikor étkezés után szinte elalszunk, nagyon fáradtak leszünk. Ez azért is lehet, mert az emésztés energiát von el az agyunktól, de sokkal általánosabb akkor, ha az előzőhöz hasonlóan az ételben sok finomított szénhidrát, azaz gyorsan felszívódó cukor volt[1]. A szénhidrátok emésztése nem csak energiaveszteséggel, hanem B-vitamin veszteséggel is járhat, így a kajakóma mögött B1-vitamin-hiány is lehet, mert ez a vitamin – ahogy a B-vitaminok általában – fontos az idegrendszer és az agy működése szempontjából. B-vitamin-hiányt okoz az alkoholfogyasztás is.
[1] Itt jegyzem meg, hogy a gyorsan felszívódó keményítőből is cukor lesz.