fbpx
27.2 C
Budapest
2024. július 13. szombat

Testszerviz

Webáruház

Farkaséhség, csokivágy, pizzafalás este, éjszaka? Itt a segítség!

Nem tudod abbahagyni az evést egy stresszes nap után? Esteleg a menstruációd tesz csokiimádóvá?

- Hirdetés -

Bármi is legyen az oka a farkaséhségednek, ebben a cikkünkben lerántjuk a leplet a titokról, és mutatjuk a hatékony megoldást!

Az édes íz fogságában?

Időnként elfog a vágy, hogy csokoládét, péksüteményt vagy más édességet, süteményt egyél?

És ha stresszes vagy, akkor még erősebben tör rád a sóvárgás?

Azt is tapasztalod, hogy főleg este tör rád a farkaséhség, és ilyenkor nagyon kívánod a kenyeret, tésztát és hasonlókat? És persze, ez nem könnyen elégíti ki a vágyad, és ilyenkor túleszed magad?

Ha hölgy vagy, akkor a menstruációd előtti időszakban jön rád rendszeresen ilyen falásroham, és ilyenkor ellenállhatatlanul vágysz az édességekre?

Ahogy azt a Kulcs a zsírégetéshez című könyvben is elolvashatod, ilyenkor az agyunkban az jutalomközpont várja a dopamin és szerotonin nevű ingerületátvivő anyagok kiválasztódását.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok (azaz egyszerű és összetett cukrok) iránti sóvárgást akkor érzünk, ha a szerotonin és a dopamin nevű idegi ingerületátvivő anyagok egymáshoz viszonyított aránya eltolódik. Ez rendszerint akkor történik, amikor lecsökken a szerotoninszintünk, és ilyenkor a szervezetünk szeretné ezt kiegyenlíteni. Szerotonint egy triptofán nevű aminosavból állíthatunk elő, ami jellemzően a szénhidrátokban gazdag ételekben, élelmiszerekben vagy édességekben található. Ezért kívánunk olyan ételeket, amikben sok triptofán van.

Mitől csökkenhet le a szerotoninszintünk?

A szerotoninszint csökkenésének a fő ok az, hogy bizonyos helyzetekben a szervezet „úgy dönt”, hogy a triptofán aminosavból nem szerotonint állít elő, hanem a triptofán aminosavat más folyamatokban használja fel. Ennek az az oka, hogy biológiai értelemben véve a túlélés (például stresszhelyzetben) fontosabb a szervezetnek, mint a szerotonin által biztosított jó alvás vagy a boldogság, elégedettség érzése. Ezt a folyamatot „triptofán lopásnak” hívjuk.

A triptofán lopás legfőbb okai a:

– mellékveséket érintő stressz,

– a vércukor-ingadozások, illetve

– a krónikus, rejtett gyulladások.

Stresszevés és álmosság

Manapság a stresszevés nagyon sokakat érintő probléma. Talán te is tapasztaltad már, hogy stressz esetén nagyon kívánod az édességet, péksüteményt vagy kenyeret. Ennek az oka pont az imént leírt triptofán lopás.

A sok gyorsan felszívódó szénhidrát (édesség, sütemény stb.) elfogyasztása után gyakran álmos lehetsz, és legszívesebben elaludnál még akkor is, ha ez napközben történik meg veled, és például dolgoznod kellene. Nos, ez azért van, mert az ételből felszívódott triptofán aminosavból ilyenkor szerotonin képződik, a szerotoninból pedig melatonin hormon termelődik. A megnövekedett melatoninszint altató hatású.

Farkaséhség menstruáció előtt

A női szervezetben a progeszteron- és az ösztrogénszintje folyamatosan változik a menstruációs ciklus során. Ezt mutatja az alábbi ábra.

A ciklus első felében az ösztrogénszint megnövekszik, majd a ciklus második felében, illetve a menstruáció bekövetkezése előtt az ösztrogénszint ismét egyre alacsonyabb lesz.

Az alacsony ösztrogénszint alacsony szerotoninszintet okoz, ami pedig egyet jelent a szénhidrát utáni sóvárgással. Talán fontos lehet még, hogy ez a „triptofán lopás” okozhatja a menstruációs ciklus végén tapasztalható depressziót is, hiszen a túl alacsony szerotoninszint depressziót is okozhat.

Fontos lehet még, hogy amikor sok stressz ér bennünket tartósan, akkor egy enzim fokozott működése miatt sok hidrogén-peroxid is termelődik a szervezetben, ami káros, és a glutation nevű antioxidánsunk feladata ennek a káros anyagnak a semlegesítése. Ilyenkor érdemes C-vitamint szedni, ami szintén erős antioxidáns.

Vitalissimo egészségáruház megoldás

Testszerviz Vitalissimo webáruház partnere a Wise Tree Naturals. Nem véletlen, hogy ennek a partnerünknek is sok kiváló termékét forgalmazzuk.

A webáruházunkban elérhető legújabb WTN termék méltán kapta a ZabaNIX™ nevet, hiszen pontosan a „triptofán lopás” jelenségének az okait segít megszüntetni, így minden olyan esetben hatékony segítség lehet, amit eddig ebben a cikkünkben felsoroltunk.

Mikor ajánljuk a ZabaNIX™ WTN terméket?

Elsősorban akkor, ha jellemző rád a szénhidrát iránti sóvárgás (bármikor, illetve menstruáció előtt is) és/vagy a stresszevés.

Ezen felül akkor, ha jellemző rád ezek közül egy vagy több megállapítás:

– rendszerint nem vagy túl jó hangulatban

– rendszerint stresszesnek és feszültnek érzed magad

– nemcsak a szénhidrátok, de pl. az alkohol iránt is érzel sóvárgást

– jellemző rád a türelmetlenség

– kihívás számodra, hogy jókedvű (és pozitív) légy, különösen az őszi és téli hónapokban

– gyakran nyugtalan vagy, időnként ideges is

– hajlamos vagy könnyen elaludni, de az elalvás után egy-két órával rendszeresen felébredsz

– hajlamos vagy székrekedésre

– kevés napfény ér, mert sokat vagy „négy fal között”

– alacsony a D-vitamin szinted

– az étrendedben sok az alacsony triptofán-tartalmú étel (pl. pulyka, csirke, olajos magvak, tojás, tej, sajt stb.)

– kevés B6-vitamin-tartalmú ételt fogyasztasz (pl. csicseriborsó, máj, tonhal, lazac, csirkemell, burgonya, pulyka, banán).

Amennyiben kifejezetten csak magát a csokoládét kívánod, gondold át, hogy szerepel-e az étrendedben kellő mennyiségű króm, vanádium vagy magnézium, ezek hiánya ugyanis könnyen növelheti a csokoládé utáni vágyadat, melyet a Magnézium komplex krémMagnézium biszglicinát és a Nyomelem Komplex együtt segít féken tartani.

Kattints a képre!

A cikk forrása: Wise Tree Naturals ZabaNIX termékismertető.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek