fbpx
10.3 C
Budapest
2024. április 16. kedd

Testszerviz

Webáruház

Mágneses akupunktúra

Mi az akupunktúra?

Az akupunktúra az úgynevezett komplementer gyógyászat része, amelynek lényege, hogy módszerei kiegészíthetik az orvostudományt, a nyugati medicinát.

- Hirdetés -

Az akupunktúra eredete visszamegy a hagyományos kínai orvoslásig, amely több ezer éves múltra tekint vissza.

Az akupunktúra kiterjedt tudományos vizsgálatok kereszttüzében áll, mind Keleten, mind Nyugaton a hatásmechanizmusának alapjaival, a szerteágazó élettani hatásainak magyarázatával kapcsolatban.

Az akupunktúra egyszerűen szólva bizonyos bőrfelületek, illetve a bőr bizonyos pontjainak az ingerlésével a szervezetünkben kiváltott változások segítségével egészségügyi panaszokat kezelő, és fájdalmat csillapító módszer.

Az akupunktúrás pontok ingerlése kétféle módon történhet. Az egyik a hagyományos, speciális tűkkel való stimuláció, amelyet kizárólag orvosok végezhetnek, illetve az akupunktúrás pontokat kézi nyomással, masszírozással ingerlő kezelés, amelyet államilag elismert természetgyógyászok végezhetnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldala így ír az akupunktúráról:

„Az akupunktúra több mint kétezer éves módszer. A hagyományos kínai orvoslás szerint a tűszúrások által helyreállítható az energia vagy életerő (csi) akadálytalan áramlása a szervezetben. A csi a test meridiánjain keresztül áramlik, és a meridiánok bizonyos pontjaiba szúrt tűk segítségével megszüntethető az energiatorlódás, amely különböző betegségek kialakulásához vezethet.

Bizonyítékok állnak rendelkezésre arra, hogy az akupunktúra hatásos lehet egyes betegségeknél.
A nyugati orvostudomány is megkísérelt már pontos magyarázatot adni a módszer működésére.
A magyarázatok szerint az akupunktúrás pontok alkalmasak lehetnek arra, hogy az idegeket, izmokat és kötőszöveteket stimulálják, és ezek a hatások növelik a test természetes fájdalomcsillapító-stresszoldó anyagainak működését.”

Biológiailag aktív pontok a bőrünkön

Az akupunktúra az évezredekre visszanyúló kínai tapasztalatokra épülő biológiailag aktívnak mutatkozó pontok, illetve azok környezetének az ingerlésével hoz létre változásokat a szervezetünk működésében, azaz indít el vagy  állít le, illetve serkent vagy lassít a pontokkal összeköttetésben levő folyamatokat. Ezt az ingerlést biostimulációnak nevezik a szakemberek.

A modern kutatásokban a biostimulációs beavatkozásokhoz úgynevezett elektromos pontkeresőket alkalmaznak az ingerlésre fogékony területek, illetve pontok tapintásos felismerése mellett.

Természetesen a pontok körülbelüli elhelyezkedését, többé-kevésbé pontos helyét ismerni kell. Ennek a ponthálózatnak az ismere a klasszikus kínai, speciális tűkkel végzett akupunktúrában találhatók meg.

Nyugaton már az 1970-es évek közepén történtek ilyen tudományos célú mérések. A vizsgált bioaktív pontok tulajdonságainak további ismeretéhez vezetett azok infravörös készülékekkel történő mérése 1982-ben. Később a kutatás az ezeken a bioaktív pontokon mérhető anyagcsere vizsgálatával folytatódott, és a pontok által kibocsátott CO2 mennyiségének a mérésével Dr. Eőry Ajándok, 1984-ben ezt sikeresen bizonyította is.

A kutatók vizsgálták a bőrfelület aktív pontjainak és az autonóm idegrendszer kapcsolatát a biostimuláció során. Az autonóm idegrendszer nincs a tudatos gondolkodás vezérlése alatt, és ez az idegrendszer a belső elválasztású mirigyek rendszerével (endokrin rendszer, hormonális rendszer) együtt szabályozza a szervezet alapvető működését.

Ma már ismert, hogy a biostimuláció során 15 idegi ingerületet átvivő anyag kap fontos szerepet. Ezeknek az anyagoknak szerepük van a fájdalom csillapításában, a stresszre adott válaszban, és hatással vannak a motivációnkra és a hangulatunkra is.

Az egyes pontok mechanikai stimulációjával előidézhető hatások megfelelnek a klasszikus kínai orvoslás által tapasztalati úton megismert és összegzett, úgynevezett energiacsatornák hálózatának.

Az akupunktúrás pontok hálózata

A klasszikus kínai orvoslás szerint a bőrünket behálózó bioaktív pontok úgynevezett meridiánokba rendeződnek. Ezek a meridiánok olyan energiavezetékek, amelyek úgy hálózzák be testünket, mint az érhálózatunk vagy az idegpályáink.

A meridiánok kölcsönös összefüggésben állnak a csakrákkal, amelyek a testünk energiaközpontjai.
Ha ezekben az energiaközpontokban csökkent- vagy túlműködés jelentkezik, akkor a meridiánban is energiacsökkenés vagy fokozott működés jön létre.

Tizenkét fő meridiáncsatorna van, melyek párban helyezkednek el, valamint a két további fő vezeték, a befogadó és a kormányzó.

A meridiánokról szóló részletes ismertető ide kattintva olvasható el az online Természetgyógyász magazin cikkében (1. rész), majd ide kattintva a cikk 2. része olvasható el.

Mivel a tizenkét meridián és a két fő vezeték egymással összekapcsolódik, a meridiánrendszer szerteágazó hálózatként vagy csatornarendszerként is elképzelhető, melyben az életenergia zárt pályákon áramlik. Minden meridián egyszerre van kapcsolatban egy vagy több szervvel és a test energiaközpontjaival (azaz a csakrákkal).

Így összeköttetést hoz létre a láthatatlan életerő, a csi és a testünk szervei között. Az életenergia a meridiánvezetékeken keresztül szállítódik a test egyes szerveihez.

Mágnesterápia

A szervezetünkre hatással van a Földünk mágneses tere is. Kísérletekkel bizonyították, hogy a mágneses mező hat az élettartamra, a szövetek szaporodására, termékenységre, illetve az élőlények helyzetérzékelésre is.

Kínában már több ezer évvel ezelőtt megfigyelték, hogy erős mágnesesség jelenlétében gyorsabban gyógyulnak a sebek és csonttörések, és emellett jelentősen csökken a fájdalomérzet is.

A reneszánsz idején az orvostudományban a katonaorvoslásban alkalmaztak mágneses erőteret, majd a mágneses kezelések elterjedése az 1970-es évektől kezdődött újra, már tudományos alapokon.

A különféle mágneses terápiák különféle készülékeket igényelnek.

A mi esetünkben a mágneses akupunktúra a Magnevit Home 3 az 1-ben Home típusú duplamágneses magnetoelektro-akupunktúrás készülékkel történik.

Magnevit Home 3 az 1-ben akupunktúrás készülék

Ezt a mágneses akupunktúrás készüléket kifejezetten otthoni használatra fejlesztették ki, és a kezelése nem igényel se orvosi, se természetgyógyász képzettséget, tehát bárki használhatja azt.

A készülékhez egy, a szakszerű alkalmazást segítő kézikönyv jár. A kézikönyvben részletes és könnyen érthető leírás található a stimulálandó akupontokról (biostimulációs pontokról), sok szemléltető rajzzal a kezelendő szervekkel, illetve különféle kezelhető állapotokkal kapcsolatban.

A készülék nem helyhez kötött, könnyen a kezelés helyére vihető, bárhol alkalmazható.

A használata nem kíván szakképzettséget.

A kezelés fájdalommentes, nincs semmilyen kellemetlenség és nincs káros mellékhatás!

Egyetlen megkötés, hogy a készülék szívritmus-szabályozó (pacemaker) megléte esetén nem alkalmazható.

Fontos még, hogy a készülék ORKI engedéllyel rendelkezik, valamint a MAGNEVIT védjegyoltalom alatt áll.

Milyen területeken alkalmazható ez a készülék?

A betegségek megelőzésére, és a betegségek orvosi kezelésének a kiegészítésére, a gyógyulás meggyorsítására:

  • mozgásszervi problémákra
  • műtétek utáni lábadozás meggyorsítása
  • gyógymasszázs kiegészítésére
  • sérülések, csonttörések gyógyulásának meggyorsítására 

Wellness vagy kozmetikai kezelések kiegészítésre:

  • masszás kiegészítésére
  • immunerősítésre
  • méregtelenítésre
  • narancsbőr kezelésének a kiegészítésére
  • stressz kezelésre, izom- és idegi feszültségek oldására

Általános problémákra:

  • fejfájások esetén
  • megfázás esetén
  • magas vérnyomásra
  • cukorbetegség mellékhatásainak a csökkentésére
  • ízületi gyulladásokra
  • emésztési problémákra
  • álmatlanságra
  • fogfájásra
  • látásproblémák esetén

Hogyan zajlik egy kezelés?

A kezelés fekve vagy ülve is végezhető. A kezelések részletes kézikönyv alapján történhet bárki által, aki megismerkedett a kezelési leírásokkal a készülékhez mellékelt kézikönyvből.

Egy kezeléssorozat általában 10-16 kezelésből áll, ahogy a kezelésekkel megcélzott javulás mértéke megkívánja.

Az egyes kezelések naponta kövessék egymást, lehetőleg ugyanabban az időben. Bár egy-egy nap kihagyása ritkán még előfordulhat, de több nap egymás utáni kihagyása már nem javasolt.

A kezelések során:

  • nincs fájdalom vagy rossz érzés
  • a nedves gézzel fedett kezelőfejeket a megfelelő pontokra helyezzük
  • egy-egy pont 5-8 percig kezelendő
  • egy-egy kezelés 30-60 percet vesz igénybe
  • a hatékony kúra 10-16 alkalomból áll
  • a jótékony hatás gyorsan jelentkezik, akár egyetlen vagy néhány kezelés után csökkenhet a stressz, a fájdalom, jelentkezhet a feszültség csökkenése

Összefoglalás

A mágneses akupunktúrás kezelő készülék használata könnyen begyakorolható a készülék mellé adott kézikönyv alapján.

Maga az akupunktúra és a szervezetre  gyakorolt jótékony mágneses hatás évezredes múltra tekint vissza, ugyanakkor ma is alaposan kutatott terület.

A természettudományos megközelítés összhangban áll az évezredes megfigyelésekkel. A kezelések jótékony hatása nem „hit kérdése”, hanem a szervezetünk működésének a támogatásán alapszik.

A kezelések remek kiegészítői a szakszerű orvosi, vagy mozgásterapeuta, gyógytornász, illetve gyógymasszázs, illetve kozmetikai kezeléseknek, de használható a különféle betegségek megelőzésére is.

A mágneses akupunktúrás kezelést érdemes összekapcsolni az életmódváltással, a jelenleginél táplálóbb, egészségesebb étrend és életmód kialakításával.

A kezelések hatásossága fokozható, ha tápláló helyes étrend, rendszeres testmozgás és jó alvásminőség is együtt jár a kezelésekkel. Különféle táplálékkiegészítőkkel célzottan is lehet segíteni a szervezet öngyógyító folyamatait, biztosítani a meglevő tápanyaghiányok megszüntetését, illetve megelőzését.

Folyamatban levő egészségügyi kezelés esetén a mágneses akupunktúra használatával hatásosan támogatható az orvos vagy szakember munkája, de a kezelések megkezdése előtt érdemes azt megbeszélni a kezelőorvossal, vagy más, kezelést végző egészségügyi szakemberrel.


Kattints a képre!

Források:
A magyar wikipédia egyes, akupunktúrával foglalkozó oldalai.
A webbeteg.hu ismeretterjesztő egészségügyi oldal akupunktúrával és mágnesterápiával foglalkozó cikkei.
Az online Természetgyógyász magazin cikke a meridiánokról (1. 2. rész).
A Nemzeti Népegészségügyi Központ cikke az akupunktúráról.
A MagneVit készülékek weboldala, a MagneVit Home kezeléseit tartalmazó kézikönyv, ami a készülékhez jár.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek