fbpx
14.2 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Jól esne neked is?

Előfordult már veled, hogy jó lenne egy keveset szundítani napközben?

- Hirdetés -

Pedig 8 órát „alvással” töltesz éjszaka?

Gyakran vagy fáradt, kimerült?

Akkor ez a cikkünk neked szól!

Tavaszi fáradtság vagy kortizolhiány?

Így tél végén, a tavaszra várva ismét sokakat érinthet a „tavaszi fáradtság”, amit a szervezet tápanyagraktárainak a kiürülése is okozhatna, bár ez ma már a táplálékkiegészítők szedése és az egész évben elérhető zöldség- és gyümölcskínálat mellett nehezen elképzelhető.

Sokkal inkább más ok állhat emögött, a manapság már nemcsak télvégén, koratavasszal jelentkező egyre több embert érintő kedvetlenségre, fáradtságra, fásultságra.

Ezek a tünetek ma már nagy valószínűséggel a mellékvesénk kifáradására utalhatnak. Ezek a veséinken ülő páros mirigyeink termelik a stresszhormonokat, az adrenalint és a kortizolt.

Milyen tünetekre figyelhetünk fel, ami krónikus kortizolhiányra utalhatnak?

  • Hiába kínzod magad edzéssel és diétával, egyre szaporodnak az úszógumik a derekadon?
  • Sokkal többet szorongsz és aggodalmaskodsz az utóbbi időben?
  • Nyomott a hanglatod?
  • Nehezen alszol el, fáradtan ébredsz, és minden kimegy a fejedből?
  • Gyengül az immunrendszered?
  • Só vagy cukor után sóvárogsz?
  • Inzulinrezisztenciád van?
  • Csökken a nemi vágy vagy termékenységi problémáid vannak?

Nos, ezek a mellékvese-fáradtság legtipikusabb tünetei.

A mellékvesék szerepe

A mellékvesék nem azonosak a vesékkel. A mellékvesék a vesék felső csúcsán ülnek, ezek a mirigyeink akkor pörögnek fel, amikor stressz ér bennünket, illetve a stressz krónikussá válik az életünkben.

Ezen kívül a mellékvesék azok, amelyek az általuk termelt hormonok segítségével szabályozzák a szervezetünk stresszre adott válaszát, okozzák a testsúlyt, emelik a vércukorszintet, és más létfontosságú hormonokat is termelnek.

Kortizol, a fő stresszhormon

A mellékvesék termelik a fő stresszhormonunkat, a kortizolt. A kortizol felel a szervezet stresszre adott válaszáért, az alapanyagcseréért, a cukorháztartásért, az alvás és ébrenlét ciklusáért.

A kortizol nélkül nem élnénk túl a stresszt!

Ha stressz ér bennünket, akkor a termelődő kortizol lendít át a szorongató helyzeten, a vércukorszint megemelésével, ami gyors többletenergiával lát el bennünket.

Fontos kiemelni, hogy a mellékvesék kifáradása nem azonos az Addison-kórral, más néven mellékvesekéreg-alulműködéssel. Ennek oka gyakran autoimmun betegség, tbc, műtétileg eltávolított mellékvese állhat, és ha nem kezelik, akkor akár kómához és halálhoz is vezethet.

Ezzel szemben a mellékvese-kifáradás okai elsősorban életmódunkban keresendők.

A tartós stressztől kifáradnak a mellékvesék

Ha tartós stressz ér bennünket, ami a modern korunk hajszolt világában egyáltalán nem ritka, akkor túlterheljük a mellékveséinket, amelyek ezután már „kifáradnak”, azaz nem tudnak elég stresszhormont termelni.

Emiatt tartósan alacsony lesz a kortizolszint, ami a fenti tünetek mögött állhat.

A stressz inzulinrezisztenciát is kialakíthat

Ha felborul a vércukorszint és a vérben levő inzulin hormon egyensúlya, akkor a mellékvesék kifáradásának a következménye lehet inzulinrezisztencia is, aminek hízás lehet a következménye.

A mellékveséinket nemcsak a stressz tudja tönkre tenni, hanem az egészségtelen táplálkozás, a túlzásba vitt éjszakázás, a munkamánia, a túledzés és az alkoholfogyasztás is.

Nincs csodaszer erre az állapotra

Miként lehet kezelni a mellékvese-fáradtságot?

Nincs rá csodagyógyszer, olyan pirula, aminek a beszedése önmagában megoldja ezt a problémát.

Életmódváltásra van szükség, át kell értékelni az életvitelünket, meg kell változtatni a táplálkozásunkat.

Ez azt jelentik, hogy meg kell szüntetni a túlhajszoltságot. Muszáj lenne regenerálódnunk, kipihenni magunkat.

Pihentető alvással a mellékvesékért

Közvetlenül lefekvés előtt ne nyomkodjuk a telefont, ne nézzük késő estig a TV-t, válogassuk meg a megnézendő filmeket, ne bámuljuk a számítógépünk képernyőjét se.

Próbáljunk meg lefekés előtt kikapcsolódni, egy könnyed, nyomtatott könyvet olvasni, és ne pörögjünk tovább az elvégzendő feladatainkon, mert ez fenntartja a stresszt, és a mellékveséket is fárasztja.

Ne toljuk túl a testedzést!

Figyeljünk oda, hogy milyen testmozgást, edzést végzünk, mert hiszen a rendszeres testmozgás kell a jó egészséghez.

A túlzásba vitt edzés, a sok „kardiózás” is hozzájárulhat a mellékvese-fáradtsághoz.

A túledzés a napi terhelhetőségi maximumon túli edzés, amit az első nagyobb kimerülési hullám megtapasztalásával érünk el. Túledzéshez vezethet az is, ha figyelmen kívül hagyjuk az izomlázunkat.

Figyeljünk a vitaminpótlásra!

Fontos a rendszeres vitaminbevitel és a gyorsan felszívódó szénhidrátok, cukrok csökkentése az étrendünkben.

Az egyik legfontosabb vitamin télen és kora tavasszal a D-vitamin, ami erősíti a szervezet fő hormonális tengelyét.

Már köztudott, hogy Magyarországon krónikus a D-vitamin-hiány.

Fontos továbbá a komplex B-vitamin-, a magnézium– és szelénpótlás is. Továbbá ott vannak az adaptogén gyógynövények is, melyek segítik kiegyensúlyozni a bennünket ért stresszhatásokat.

Vitalissimo egészség megoldások

A Vitalissimo Testszerviz webáruház kínálatában sok olyan hatékony termék van, amely segít a stressz ellen, és javítja az alvásminőséget.

Az egyik ilyen kiemelt termékcsalád a Myrobalan készítményeké.

Közülük a BIOXSAN kiegyensúlyozó gyógynövény-komplexet ajánljuk elsőnek.

Ebben a készítményben többféle adaptogén hatású gyógynövény is van, mint az álombogyó, rózsagyökér. Ez a készítmény 24-féle értékes összetevőt tartalmaz.

Kattints a képre!

A következő ajánlott Myrobalan termék a MILAM pihentető alvásért gyógynövény-komplex.

Ez a készítmény 10-féle gyógynövény együttes hatásával fejti ki a pihentető mély alvást támogató hatását.

Mindkét ajánlott termékre igaz, hogy a bennük levő, egymás hatását erősítő gyógynövények hatékony keverékét tartalmazzák.

Az összetevők nagy száma ellenére, a készítmények egy-egy hatóanyagból csupán kis mennyiséget tartalmaznak, így kiküszöbölhetőek a mellékhatások.

Kattints a képre!

A két fenti termékben azonos gyógynövények is vannak az összetevők között, így a BIOXAN-t egész napra reggel, míg a MILAM-ot lefekvés előtt, este javasoljuk bevenni.

A cikkünkben is szó van a tömegeket érintő D-vitamin-hiányról. Ezért nem hagyhatjuk ki a folyékony multivitamin pótlást sem.

A Swedish Nutra termékcsaládból a folyékony C+D3 készítményt javasoljuk D-vitaminpótlásra, ami támogatja a mellékveséket is, hiszen van benne cink is, ami támogatja az immunrendszerünket is.

Kattints a képre!

Kulcs a stresszhez könyv

A krónikus stressz kimeríti a mellékveséinket, így ma már elengedhetetlen, hogy többet tudjunk a stresszről, arról, hogy miként hat ránk és mit tehetünk ellene.

Ha növelni akarod stressztűrő képességedet, akkor neked is szükséged van a Kulcs a stresszhez című Testszerviz könyvre!

Rendeld meg még ma!


Kattints a képre!

Testszerviz Tudástár

A Testszerviz Tudástár felöleli azokat a könyveket, amelyek leírják mindazt az iskolai oktatásból kimaradt ismeretet, amely pedig fontos lenne ahhoz, hogy lehetővé váljon az egészségünk helyreállítása és megőrzése az egész életünkön át!

A Testszerviz már közel tíz éve emberek ezreinek segít jobbá tenni az életét, és az összegyűlt tapasztalat, valamint a legújabb tudományos eredmények alapján kiadta a népszerű Kulcs könyvsorozatát.


Kattints a képre!

A cikk forrásai:

Kulcs a stresszhez könyv

Mellékvese kifáradás mellékvese kimerülés (Egészségvonal.gov.hu)

Tavaszi fáradtság vagy kortizolhiány? | Házipatika (hazipatika.com)

Kicsi, de erős: a mellékvese | Házipatika (hazipatika.com)

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek