fbpx
25.3 C
Budapest
2024. április 28. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

Kulcs a nőiséghez – interjú Szabados Pállal

Szeptember második felében jelent meg a Testszerviz nagysikerű „Kulcs” sorozatának legújabb darabja a „KULCS A NŐISÉGHEZ” CÍMMEL. Ez a könyv a születéstől az időskorig követi végig egy nő életét, testének változásait, lelki fejlődését. A testi, hormonális változásokat lépésről lépésre bemutatva segít abban, hogy mindenki megértse a női test működését, a hormonok működését és az ebből fakadó nem csak testi, hanem lelki változásokat is.

- Hirdetés -

Férfi szerző, női téma. Hogy lettél az egyik szerzője ennek a kifejezetten nőknek szóló könyvnek?

A Testszerviz korábbi Kulcs könyveinek szerzőjeként tapasztalatból tudom, hogy az Olvasóim nagy többsége nő. Így természetes, hogy Burget Péterrel, a Testszerviz Alapítójával való könyvtervezésnek köszönhetően egy kifejezetten nőknek szóló könyvvel bővül most a Testszerviz Tudástár. A Kulcs a nőiséghez című könyvet dr. Suba Rékával együtt írtam, aki az erdélyi Testszerviz szakmai vezetője orvosként.

A Kulcs a nőiséghez szeptember 20-án jelenik meg

Te mit gondolsz a nőkről?

Úgy gondolom, hogy a nőkről való elképzeléseim hosszú évtizedekig nem sokban különbözött a férfitársaim fejében levőktől. Nagyon mélyen gyökerező hozzáállást tükröz a bibliai teremtéstörténet, mely szerint Isten az első férfi oldalbordájából teremtette a nőt. Tehát ez az férfi központú hozzáállás, amely a nőt segítőnek, kiszolgálónak tartja, rám is jellemző volt.

Most, hogy hatvanon túl vagyok, és jobban rá tudok nézni a nőkhöz való viszonyomat tükröző korábbi elképzeléseimre, különösen e könyv megírása során áttanulmányozott könyveknek és más forrásoknak köszönhetően, sokat változott bennem a nők megítélése. Hogy mennyire, az benne van a könyvben, bár annyit már most is elárulhatok, hogy ez alapjaiban rengette meg a korábbiakat. Egyszerűen ki voltam akadva azon, hogyan lehettem ennyire öntelt a nőkkel kapcsolatban. Pedig azt hittem, hogy én haladok a korral, és én pártolom a nők egyenjogúságát.

Az eddig megjelent Kulcs könyvsorozat tagjai

Ez a Testszerviz könyveid sorában a hetedik. Milyen érzés volt a korábbiak megírása után egy újabba belevágni?

Minden könyv egy újabb kihívás és egyben nagy munka is. Minden könyvemet előre megbeszélem Burget Péterrel a Testszerviz Alapítójával, aki rendkívül inspiráló elképzelésekkel vett részt ennek a könyvnek is a megtervezésében. Igazából most is úgy történt, hogy megnéztük, milyen nagy téma hiányzik a Testszerviz Tudástárból, és főként azt, hogy milyen közönség kezében képzeljük el ezt az új könyvet.

Péter sokat biztatott a könyv írása közben is, gyakran beszélt velünk szerzőkkel, és további hasznos javaslatokat adott, de úgy, hogy ezek ne korlátozzák a szerzői szabadságunkat, hanem tovább motiváljanak.

Korábban már voltál társszerzője egy Testszerviz könyvnek, amit Rippel Ferenccel együtt írtál, és Cél a 100 év! a címe. Most a Kulcs sorozatban ez az első kétszerzős kötet. Milyen volt dr. Suba Rékával dolgozni?

Egy másik szerzővel együtt dolgozni talán még nagyobb kihívás, mint egyedül megírni egy könyvet. Ilyenkor ugyanis csak olyan mű születhet, amelynek tartalmával minden érintett fél maximálisan egyet ért. Az, hogy most közvetlenül dolgozhattam egy az enyémnél eggyel fiatalabb generáció hölgy tagjával, még izgalmasabbá tette a munkát, hiszem Réka friss szemléletet, modern megközelítéseket hozott a könyvbe.

Nagyon fontos volt, hogy a könyvben helyet kapjon az ő gyakorlati tapasztalata orvosként és Testszerviz konzultánsként, hiszen csak így lehetett egy ilyen, a nőket segítő, hozzájuk szóló, személyes hangvételű könyvet megírni.

Ha még lenne közös könyvünk a jövőben, annak én már most nagyon örülnék!

Szabados Pál, a Kulcs a nőiséghez társszerzője

Honnan merítettél információt és inspirációt a könyvhöz?

Ennek a könyv megírása csakúgy, mint a többi Kulcs könyvnek, nagyon sok háttérmunkát igényel, amit főleg a források felkutatása és azok tanulmányozása jelenti. Most is úgy volt, hogy szinte szembejöttek azok a könyvek vagy internetes források, amelyek nagyon használhatóknak bizonyultak.

Ez a sok elméleti anyag azonban nem lett volna elégséges, ha nincsenek meg Réka orvosi és konzultánsi tapasztalatai.

Igazából egymást inspiráltuk és lelkesítettük a közös munka során, és némelyik forrásmű is, amire a könyvünk szövegében is hivatkozunk, igazán hasznosnak bizonyult.

A könyv témája a nőiség. Hogyan befolyásolt téged a több mint negyven évnyi házasságod és 3 lány felnevelése a téma kutatásába?

Az a tény, hogy több mint negyven éve házasságban élek ifjúságom szerelmével, és főként az ő vállaira nehezedett a három lányunk felnevelése, pont annak a hagyományos, férfiközpontú gondolkodásnak az eredménye volt, ami jó hosszú ideig meghatározta a családban betöltött szerepemet, amire így utólag egyáltalán nem lehetek büszke. Rá kellett ébrednek arra a keserű tényre, hogy a lányaim felnevelésében elhanyagolható volt részem, mivel kora reggeltől késő estig a hivatásomnak éltem, és amikor hazaértem, ők már aludtak.

Ez a tény még inkább arra motivált, hogy ráébresszem a könyv remélhetőleg számos férfiolvasóját, hogy ez egyáltalán nem jó így, és rengeteget veszítenek azzal, hogy fiatalon és középkorúan csak a munkájuknak élnek a családjuk és a gyerekeik mellett.

A sok elmulasztott értékes év behozhatatlan veszteség. Ez a könyv pont azért született meg, mert társadalmilag szakítani kellene ezzel a hagyományos, a nőnek a gyerek mellett, a férfinak meg csak a munkában van a helye elképzelésnek, miközben a nő ugyanúgy dolgozni kénytelen napi nyolc órában, hogy a családnak meglegyen a szükséges pénze.

A nőiségről szól a könyv, mégis sokszor előkerülnek benne a férfiak. Ezek szerint a férfiak számára is segítség lehet ez a könyv?

Mindenképpen! Valójában ezt a könyvet a pároknak közösen kellene elolvasniuk, és utána meg is kellene beszélniük egymással az olvasottakat, akár rövidebb részek, témák szerint.

Igazából ez a könyv egyéni szinttől kedve, a párkapcsolaton és a családon át, egészen a munkahelyekig segíti a nőket is és a férfiakat egyaránt.

Bár a könyv középpontjában a nőiség, a nőként való létezés áll, de ennek nem csak a biológiai vonatkozásai, hanem társadalmi vetületei is benne vannak a könyvben.

Éppen ezért már most, az elővásárlási akciónk idején is voltak olyan cégvezetők, akik a dolgozóiknak is elsőként biztosítottak jónéhány példányt ebből a könyvből, felismerve azt, hogy a nők megbecsülése és helyes információkkal való ellátása a cégvezetésnek is fontos.

Mi lett a legfontosabb tanulsága a könyv megírásának számodra, amit mindenképpen szeretnél, hogy megtudjanak az olvasók?

Valójában az, hogy ma már tarthatatlan az a felfogás, ami a nőket a férfiak segítőinek, pontosabban fogalmazva alárendeltjeinek tartja, és valódi partneri együttműködésre és tiszteleten alapuló közgondolkodásra lenne szükség.

A nemek közötti ellentétek valójában mesterségesen gerjesztett alá- és fölérendeltségi viszonyokon alapulnak, amik mögött sok évezred óta úgynevezett férfiérdekek állnak. Magyarán a nőket a történelmi korok óta nem tekintették a férfiakkal egyenrangú embernek. Még az érzéseiket is megtagadták tőlük.

Erre keserű dolog volt ráébrednem férfiként, amit ma elfed a társadalmi máz, a mai „haladó gondolkodás”. Az utolsó 50-60 évben másról sem hallani a politikában, mint a nők egyenjogúságáról folytatott harcról, amit persze a férfiak irányítanak.

Nos ez a könyv nem küzd ilyen értelemben a nőiségért, vagy a nők jogaiért, mégis szerintem jóval többet tehet a nőkért és lányokért, mint sok politikai vagy egészségügyi kampány a fenti nőmozgalom ürügyén.

Ezt a könyvet éppen ezért minden nőnek és minden férfinak el kellene olvasni, pontosan az ilyen tartalma miatt. Biztos vagyok abban, hogy ezzel egyet fog érteni minden olvasónk.

Hallottam, hogy már vannak olyan szerencsések, akik már olvashatták a kéziratot. Mit szóltak a könyvhöz?

Ezt az utóbbi kijelentésemet nem csak a saját reményem mondatja velem. Ezek a visszajelzések, amikre most rákérdeztél, megalapozzák ezt az iménti kijelentésemet.

Érthetőnek és motiválónak tartják a könyvet. A könyv olvasása sok olyan „aha” élményt okozott nekik, ami megmagyarázta a korábbi tapasztalataikat, vagy rámutatott olyan helyzetekre vagy dolgokra, amikben eddig úgy hitték, hogy ők voltak a hibásak, pedig nem. Ez főként abból eredt, hogy nem ismerték a saját testük pontos működését, illetve rá se mertek kérdezni a problémára, ha fel is ötlött bennük, hogy valami nincs rendben.

Szinte egyöntetű volt a próbaolvasók véleménye abban, hogy ez a könyv kifejezetten eloszlatott jónéhány tévhitet, és stabil alapot kaptak az önbecsülésük, a magukba és párjukba vetett hitük megerősítéséhez, és a könyvvel valóban kulcsot jelent egy boldogabb élethez.

Ezt nagyon jó volt visszahallani, mert ezzel a szándékkal írtuk meg ezt a könyvet.

Mikorra várható a könyv megjelenése? És hol lehet kapni majd a könyvet?

A könyv már megjelent! A benne olvasható, gyorsan hasznosítható tudás gyorsan eredményt hoz.

Természetesen a könyv a teljes árán is kiváló vétel lesz, hiszen olyan tudnivalókkal van teli, amelyekhez nem lehet így máshol hozzáférni.

Minden Testszerviz könyv különlegesen hasznos ebből a szempontból, hiszen mindegyik tele van könnyen hasznosítható és megérthető tudnivalóval.

A könyvet a Testszerviz forgalmazza, és így a webáruházainkban, illetve a könyvmegrendelő weboldalainkon lesz elérhető.

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert kívánunk az új könyvhöz!


Bogyó Péter
Bogyó Péterhttps://www.bogyopeter.hu
Digitalizációs szakértő, podcast és videós műsorok házigazdája A nagysikerű HR Aktuálok és HRTV műsorok után, most saját podcastjével, a Digitális bennfentes adásaival segít a vezetőknek és cégtulajdonosoknak felkelteni az érdeklődésüket és segíteni elindulni a digitális átalakulás útján.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek