fbpx
21 C
Budapest
2024. április 29. hétfő

Testszerviz

Webáruház

Aranyér: hogyan alakul ki és hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Beszédtémaként óriási tabu, pedig nagyon sok embert érint az aranyér. Egy roppant kellemetlen probléma, amitől igen nehéz megszabadulni, ugyanakkor nagymértékben tudja rontani az életminőséget, mert durva fájdalmakat okozhat. Sajnos a legtöbben még orvoshoz is szégyellnek elmenni az aranyérrel, amivel lehetővé teszik, hogy a helyzet még rosszabbá váljon, még jobban elharapózzon a probléma.

- Hirdetés -

Miért is kell az aranyérrel foglalkozni?

Hogy milyen gyakori problémáról beszélünk, azt jól mutatja, hogy 50 éves kor alatt a felnőttek mintegy felének volt már gondja az aranyerével. Sajnos azonban ez nem csak valami kellemetlen, fájdalmas dolog, amit el kell viselni, aztán majd meggyógyul; bizonyos esetekben nem gyógyul meg, olyannyira nem, hogy még néhány súlyos szövődményt is köszönhetünk neki.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan észre sem veszik, hogy aranyerük van, mert fizikai értelemben nem feltűnő, csak a kellemetlen tüneteket érzik. Így viszont meg is nő az esélye annak, hogy kezeletlen marad az állapot.

Hogyan alakul ki az aranyér?

Az aranyér kialakulásának oka alapvetően az, hogy a végbél vénáira a szokottnál jóval nagyobb nyomás nehezedik. Ez lehet hasprés miatt, erőlködés miatt, de fokozott terhelés miatt is – a várandósság és a szülés következményeként például gyakran találkozunk vele.

A nyomás hatására idővel az említett vénák túltágulnak, a vér pedig pangani kezd bennük. Hajlamosabbak lesznek a gyulladásra, a pangás miatt pedig a vérrögök kialakulásának is megnő a veszélye, ami itt ugyanakkora gondot jelenthet, mint egy végtagnál.

Persze nem mindenkinek lesz aranyere a haspréstől, erőlködéstől, sőt, a terhességtől és a szüléstől sem. Előre megjósolhatatlan, genetikai adottságok függvénye, hogy milyenek a szövetek, mennyire fogják bírni a strapát.

Az aranyérnek két fajátja van:

  • belső aranyér: ez az, ami nem tapintható ki, így nem könnyű észrevenni, leginkább a székeléskor jelentkező vér utalhat rá, esetleg fájdalom, viszketés.
  • előreesett/külső aranyér: ez a kitapintható típus, ami többnyire már megjelenésekor is fájdalmat okoz.

Milyen tünetek utalnak aranyérre?

Egyértelmű, amikor az aranyér kitüremkedik a végbél környékén, és duzzanatot, csomót érzünk miatta. A mérete változó lehet, de a hirtelen megjelenő duzzanat szinte mindig aranyérre utal. Van azonban, amikor a helyzet kevésbé világos, mert a dudor nem észlelhető olyan simán.

Ilyenkor a következő tünetek hívhatják fel rá a figyelmet

  • véres széklet
  • viszketés a végbélnél
  • fájdalom a végbélnél
  • fájdalmas székelés
  • ülés során jelentkező fokozott fájdalom
  • vérzés
  • székrekedés
  • váladékos széklet.

A fenti panaszokat okozhatják olyan ártatlan dolgok is, mint egy hajszálrepedés a végbélen, hasmenés miatti irritáció stb. Amennyiben azonban 1-2 napon belül nem rendeződnek, proktológus segítségét érdemes kérni, már csak azért is, mert nem csak enyhébb, hanem súlyosabb problémák is állhatnak a háttérben, mint például egy gyulladás, végbélpolip, vagy éppen rosszindulatú daganat.

Már ezek a kellemetlen tünetek is bőven elegendőek lehetnek ahhoz, hogy az ember végleg meg akarjon szabadulni az aranyerétől, de az állapotnak lehetnek szövődményei is, amik még ijesztőbbek:

  • gyulladás
  • nagyfokú vérzés miatti vérszegénység
  • trombózis
  • a bélfal elhalása
  • tartós székrekedés

Hogyan kezelhető az aranyér?

Szerencsére több módszer is rendelkezésre áll az aranyér kezelésére, általában súlyosság, illetve a megjelenés gyakorisága szerint döntünk.

Ha nem súlyos a helyzet, az aranyeret lehet kezelni különféle vény nélkül kapható krémekkel is, ezek akár hatásosak is lehetnek, amennyiben nem harapózott el a probléma. Ha ezek kiesnek, a proktológus/sebész tud írni receptre hatásosabb készítményeket is. Fontos az is, hogy az életmódunkkal támogassuk a gyógyulást: sok vizet igyunk, székletlazító ételeket fogyasszunk, minél kevesebbet üljünk, rendszeresen mozogjunk.

Aranyérműtét lézerrel

Súlyosabb esetekben azonban szóba jön az aranyér műtéti eltávolítása is. Erre lehetőség van lézeres eljárást választani, ami a hagyományos műtéti eljárásokhoz képest sokkal kíméletesebb, és kevesebb kockázattal, szövődménnyel jár, valamint gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé: nincs például nagyfokú vérzés, hiszen a lézer rögtön zárja az ereket, és a lehető legkisebb területen sérti meg a környezetet. Nincs nagy, nehezen gyógyuló vágás, varrat, amivel utána külön kell foglalkozni, minimális a műtét utáni fájdalomérzet. 

A lézeres műtét leginkább a másod-, illetve harmadfokú esetekben vethető be, amikor erőlködés hatására ugyan előreesik a csomó, de még visszahúzódik, vagy visszahelyezhető nyomással a végbélbe. Éppen ezért, nem érdemes sokat várni az orvos felkeresésével, nehogy lecsússzunk a lehetőségről!

Vendeg Blog
Vendeg Bloghttp://www.testszerviz.hu
Vendég cikkek, írások, melyek az életmódváltás témakörében születtek, vagy ahhoz kapcsolódnak. Minden esetben a cikk végén a forrást linkelhető módon megjelenítjük.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek