fbpx
6 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Dupla hőség

Az étrend és a változókori hőhullámok közötti kapcsolatot pontosabb feltérképezése érdekében a kutatók általában nem vizsgálják a túlsúlyt.

- Hirdetés -

A normál testtömeg-indexű (azaz nem túlsúlyos) nők körében végzett egyik felmérés adatai szerint az erős hőhullámokat tapasztaló nők mindegyikénél fennálltak az alábbi tényezők:

  • magas leptinszint, ami leptinrezisztenciára utal, a leptin hatása a jólakottságérzéssel van kapcsolatban
  • magas inzulinszint (inzulinrezisztenciára utal)
  • magas éhomi vércukorszint (inzulinrezisztenciára utal)
  • alacsony adiponectin szint, az adiponectin egy gyulladáscsökkentő hatással is rendelkező hormon

Összefoglalva: A legerősebb hőhullámokról beszámoló nők leptinrezisztenciában és inzulinrezisztenciában szenvedtek, valamint gyulladásos paramétereik is magasabbak voltak a normál értékeknél. Ezek a problémák mind visszavezethetőek a helytelen táplálkozáshoz.

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet sejtjei szó szerint érzéketlenné válnak az inzulinhatásra.

Amikor az elfogyasztott szénhidrát cukorrá bomlik, az inzulin nevű hormon határozza meg a cukor további útját.

A cukor egy része az izmokban és a májban tárolódik, mint könnyen hozzáférhető energiaforrás. A fennmaradó cukormennyiség pedig a zsírsejtekben, zsírként lesz elraktározva a szervezet hosszútávra szóló energia-tartalékaként.

Amikor folyamatosan nagy mennyiségű cukor és gyorsan felszívódó szénhidrát kerül a szervezetbe, az inzulinszint is állandóan magas marad. Ez folyamatosan ingerli a sejteket, és további cukormennyiség befogadására készteti azokat.

Idővel a sejtek már nem reagálnak többé jól az inzulinra. Ez az inzulinrezisztencia.

A sejtválasz kikényszerítésére a hasnyálmirigy még több inzulinnal árasztja el a szervezetet, így alakul ki a magas inzulinszint, amely az erős hőhullámokkal küzdő nőknél is jól mérhető. 

Mi a leptinrezisztencia?

A leptin a zsírsejtek által termelt hormon. A leptinrezisztencia hasonló az inzulinrezisztenciához.

A megfelelően működő szervezetben a leptin váltja ki a jóllakottság-érzést és szünteti meg az éhségérzetet, valamint a zsírsejtek zsírégető funkcióját is ez indítja meg.

A sejtek azonban az inzulinrezisztenciához hasonlatosan a leptinhatásra is ellenállóvá válhatnak.

Ha a zsírsejteket napi szinten (vagy akár óránként) cukorral, szénhidrátokkal és feldolgozott élelmiszerekkel „tömjük” túl, a leptin elveszíti hatásosságát, és kialakul a leptinrezisztencia. Ez az állapot az inzulinrezisztenciához hasonlóan szintén megfigyelhető a súlyos hőhullámokkal küzdő nőknél.

Mit egyek? – Így enyhítheted a menopauzával járó hőhullámokat:

  • Fogyassz természetes, adalékmentes élelmiszereket, kerüld a feldolgozott ételeket!
  • Étrended legyen rostban gazdag!
  • Ne feledkezz meg az egészséges zsírokról sem!
  • Fogyassz sok zöldséget, leveles salátát!

Forrás – Wise Tree Naturals

A Wise Tree Naturals termékei közül a WTN MYO-INOZITOL KOMPLEX javítja a sejtek inzulinérzékenységét, ezért a tapasztalatok alapján sokat segíthet a menopauzával járó hőhullámok esetén is.


Forrás:
https://wisetreenaturals.hu/a-menopauzaval-jaro-hohullamokat-sulyosbito-etrendbeli-tenyezok-1-resz
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek