fbpx
10.4 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Magas fordulatszámon

Néhány gondolat a pajzsmirigy túlműködésről

- Hirdetés -

Eddig szinte csak a pajzsmirigy alulműködésről írtam, de sokaknak inkább ennek a mirigynek túlműködése okoz problémát. A pajzsmirigy túlműködés is főleg a nőket érinti, és ennek az állapotnak a kialakulásában a stressz és a dohányzás játssza a főszerepet.

A pajzsmirigy túlműködést nehéz felfedezni, mert éppen úgy tünete lehet a folyamatos testsúly gyarapodás, mint az alulműködésnek. A gyakori izzadás vagy ingerlékenység mögött is meghúzódhat ennek a hormontermelő szervünknek a túlműködése. Ennek az állapotnak a tünetei között megtalálhatjuk a fogyást, az étvágy növekedését, az álmatlanságot, fokozott melegérzékenységet, a remegést, a szívdobogást, szorongást és az idegesség. Ritkább tünetei a mellkasi fájdalom, hasmenés, hajhullás, izomgyengeség.

Bár a pajzsmirigy túlműködés főként a 20-40 év között gyakori, de kortól és nemtől függetlenül, bárkinél előfordulhat.

A pajzsmirigy túlműködés következményeként, a szervezet oxigénfelhasználása megnő, ezért a testünk egyre több hőt termel. Ez az a betegség egyik gyakori első tünete a folyamatosan megemelkedett testhőmérséklet, ami azonban nem láz. Ezt gyakran izzadás kísér. Mint korábban írtam bizonyos esetekben a túlsúlyra is visszavezethető: ilyenkor a hormontúltermeléssel a pajzsmirigy felgyorsítja az anyagcserét, hogy így szabaduljon meg a felesleges kilóktól. Amikor ez irányíthatatlanná válik, kóros súlycsökkenés lesz a következmény. Mindenképpen vegyük számításba a pajzsmirigy-túlműködést, amennyiben a hirtelen fogyás fokozott étvággyal jár együtt.

Talán a legnyilvánvalóbb jelei a pajzsmirigy túlműködésnek, a pajzsmirigy méretének látható megnövekedése, a strúma kialakulása és a kidülledő szem. További tünet lehet még a hajszálak töredezettsége, elvékonyodása, göndör hajúaknál a hajszálak kiegyenesedése.

Előfordulhat az is, hogy a pajzsmirigy rosszul működik, amit Graves-Basedow-kórnak hívnak. Ez egy autoimmun betegség, és összefüggésbe hozható a túlzott jódfogyasztással. Kifejezetten jellemző rá a kidülledő szem, a felgyorsuló szívdobogás és a strúma együtt.

A pajzsmirigy túlműködés esetén segíthetnek az algák (pl. chlorella), a kókuszolaj, a pisztácia. Ezek magas szeléntartalma hozzájárul a pajzsmirigy jó működésének visszaállításához.

Mivel a fokozott pajzsmirigy működés sokszor jár gyulladással, igyunk minél több, gyulladásgátló teát, főzetet. Remekül beválhat, ha rendszeresen elkortyolunk pár bögre leforrázott rozmaringot, bazsalikomot, oregánót, vagy akár ezek keverékét.

Jó megoldás lehet a pajzsmirigyserkentő hormon (a TSH) aktivitását csökkentő gyömbérből készült főzet, de a gyömbért, a felsorolt fűszerekhez hasonlóan, nyersen is érdemes fogyasztani.

Növeljük az A-C-, D- és B-vitaminok, valamint a kalcium, a cink, a szelén és a magnézium bevitelét – ezek jelentős része megtalálható a zöldlevelű zöldségekben.

Érdemes tartózkodni a napozástól, az alkoholtól és a dohányzástól, a mindennapos mozgás viszont sokat javíthat az állapotunkon. 

Különösen fontos a stresszhelyzetek elkerülése, a jó alvásminőség biztosítása. Mindkettőt támogatják az adaptogén gyógynövények.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek