fbpx
29 C
Budapest
2024. június 25. kedd

Testszerviz

Webáruház

Pirosat vagy a patkoltat?

Bár a tojásnak – mint ősi termékenység szimbólumnak – a díszítése sok ezer évre tekint vissza, a húsvéti tojásfejtés szokása nem ilyen régi. A tojások megáldásáról már a 4. században megemlékeznek a keresztény egyházi iratok, de ez csak a 12. században vált szokássá.

- Hirdetés -

A húsvétkor megszentelt tojások festése, díszítése főleg Kelet-Európában volt szokásban. A régi keresztény hagyomány szerint a húsvéti tojás színe piros, és csak az utóbbi időben lett többféle színű.

Hazánk nagy részén ismert a húsvéti tojás hímzése, írása, amikor forró méhviaszba mártott, pálcára erősített fémcsövecskével, kihegyezett tollvéggel rajzolták meg a tojás felszínére a különféle díszítő mintákat, aztán a tojást festéklében főzték vagy áztatták. A vízfürdő után a megszáradt tojásokról a kemény viasz lekaparták, és így a színtelenül maradt díszítmény kirajzolódott.

Tőlünk nyugatra alakult ki az a módszer, hogy az egyszínűre festett tojásra savval írtak virágbokrokat, virágindákat vagy -koszorúkat, illetve hosszabb szöveget is. Ezeket az utóbbiakat szerelmi ajándékként is adták a lányok. Hazánkban e díszítésmódot a nyugati határszélen, valamint a németlakta vidékeken ismerik.

A másik tojásdíszítési mód a patkolt tojások készítése, amikor egy könnyűfém, kovácsoltvas, réz, ólom rátéttel, gyakran ólomlemezből formázott lópatkó motívummal díszítik a tojást. Ezeket a fémből készült parányi részeket a kifújt tojáshéjhoz szegezik.

Egy tökéletesen elkészített patkolással díszített tojás, akár egy arany nyaklánc árát is megérheti!

A virtuóz tojásdíszítők kényes műveit múzeum is őrzi. 2013-ban Markazon nyílt egy tojásmúzeum, ahol László Gyula tojáspatkoló állandó kiállítása látható. Az országban több híres tojáspatkoló alkot: Zsigóné Kati népi iparművész, Hanzel László Somogyvámoson, Kiss Kálmán neve is ismert Baranyából, Erzsébet községből. A hazai tojáspatkolók között a leghíresebb talán Bognár László (1957-2013) volt, aki harminc évig patkolt tojásokat olyan egyedi technikával, melyet saját maga alakított ki. A cikkem címképén is az ő munkái láthatók.A cikk címképe: Wikipédia, Tojáspatkolás cikk, szerző: „Bezzeganya”.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek