fbpx
3.1 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Vitamin ABC – B vitaminok

A helyes életmód része lehet a vitaminfogyasztás. Egyre divatosabb, egyre többet reklámozzák és valóban, a vitaminfogyasztásnak van értelme. De tudjuk-e valójában, hogy mi is az a vitamin?

- Hirdetés -

A vitamin meghatározása:

1.Létfontosságú tápanyag, amely energiát nem hordoz. Pár kivételtől eltekintve csak táplálkozás útján jut hozzá a szervezet. Hiányuk jellegzetes tüneteket okoz, és ezek a tünetek a hiányzó tápanyag vagy tápanyagok pótlásával megszűnnek. Az élő szervezetben vagy különféle életfolyamatokat gyorsítanak fel vagy indítanak el, vagy fontos szerkezeti vegyületek képzésében vesznek részt. Az állati és emberi szervezet – kevés kivétellel – nem képes előállítani őket, ezért napi rendszeres bevitelük szükséges.

A B-vitaminok

A B-vitaminokat együttesen B-komplex néven is ismerjük. A B-vitaminok közül szinte mindegyik hozzájárul az immunerősítéshez, a mentális frissesség megőrzéséhez, az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez, a szív védelméhez, továbbá szépségápoló hatásukat fejtik ki a haj, a bőr és a köröm egészségének és épségének megőrzésében. Tekintsük át a B-vitaminok listáját!

B-1 vitamin: Fő feladata a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzimek működésének segítése, az idegrendszeri, valamint a szív- és érrendszeri funkciók támogatása, továbbá hasznos a cukor- és szívbetegek kiegészítő kezelésében. Legfőbb élelmi forrásai: sovány sertéshús, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, gabona- és olajos magvak, babfélék.

B-2 vitamin: Fő funkciója: Az erős antioxidáns-hatással rendelkező B2-vitamin az immunerősítés mellett számos anyagcsere-folyamatban játszik fontos szerepet, továbbá óvja a haj, a bőr és a köröm épségét-szépségét. Legfőbb élelmi forrásai: tejtermékek (tej, sajt, joghurt), tojás, marhahús, máj, hal, avokádó.

B-5 vitamin: Fő funkciója: Idegvédő hatása mellett, segíti a szénhidrátok, a zsírok és fehérjék jobb hasznosulását; segítségünkre lehet továbbá migrén és krónikus fáradtság esetén, illetve a dohányzás való leszokásban is. Legfőbb élelmi forrásai: joghurt, hal, baromfi, tojássárgája, máj, élesztő, brokkoli, hüvelyesek.

A B6-vitamin: A B-komplex egyik legtöbb feladatot ellátó tagja: részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, a szénhidrátok anyagcseréjében, továbbá az ingerületátvivő anyagok – pl. a szerotonin – és a fehérje szintézisében. Szerotonin-szintetizáló tevékenységével segítséget nyújthat a depresszió tüneteinek enyhítésében, ezen kívül az álmatlanság, a premenstruációs-szindróma, az alagút-szindróma és az asztmás rohamok kezelésében is hasznosnak bizonyul. Legfőbb élelmi forrásai: halak, szárnyasok, csicseriborsó, avokádó, burgonya, banán.

Biotin molekula

B7-vitamin: A haj- és körömerősítő tulajdonságával kiemelten fontos szereppel bír a szépségápolásban, kiindulási anyaga a glükóz és a különböző zsírsavak működtetésében részt vevő enzimeknek, valamint segíti a vércukorszabályozást. Legfőbb élelmi forrásai: máj, szója, hüvelyesek, diófélék, rizs, árpa.

B9-vitamin: A sejtosztódás és a DNS-sejtek létrejöttének támogatása mellett, hozzájárul a B12-vitamin és bizonyos aminosavak megfelelő hasznosulásához. Az öröm vitaminjának is nevezik a szerotonin termelődésében való szerepe miatt. Legfőbb élelmi forrásai: belsőségek (máj, vese, szív), tojássárgája, tej és tejtermékek, sárgarépa, paprika, kajszi- és sárbabarack, sárgadinnye, élesztő.

A B12-vitamin: Számos élettani folyamatban vesz részt, fontos a vörös vérsejtek termelődéséhez és a DNS-képződéshez, továbbá szükséges az idegrendszer megfelelő működésében is. Legfőbb élelmi forrásai: hús, hal, tojás, tej és tejtermékek.

Kedves olvasóm továbbra se feledd, hogy sajnos napjainkban az élelmiszereink vitamintartalma jelentősen lecsökkent. A legjobb módszer szerintem az lehet, ha a kiegyensúlyozott táplálkozás mellé jó minőségű étrendkiegészítőket is társítunk. A hatások sokkal hamarabb jelentkezhetnek és mélyebbre hatóak lehetnek!

Üdvözlettel:

Dr Suba Réka rezidens belgyógyász, a Testszerviz egyik szakmai vezetője

VÁLOGATOTT VITAMINOKAT ITT TALÁLSZ! NÉZD MEG!

BÖNGÉSSZ KEDVEDRE A TESTSZERVIZ PRÉMIUM WEBÁRUHÁZBAN!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek