fbpx
14.2 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Mi is az a BODYART®?

Korábbi cikkemben arról írtam, hogy hogyan lehet elkezdeni fokozatosan mozogni, hogy ne sérüljünk le, és biztosítani tudjuk a folyamatos fejlődést. Röviden említettem a BODYART®-ot, ami – bár egyre elterjedtebb Magyarországon – sokaknak még ismeretlen mozgásforma lehet. Ezért gondoltam, bemutatom egy kicsit.

- Hirdetés -

Én közel 10 éve BODYART®-ozom, és nem tudom megunni. Annyira nem, hogy elvégeztem a BODYART® oktató képzést is, és közel 8 éve tartok BODYART® órákat. Ebben a mozgásban a kezdőtől a haladó szintig mindenki meg tudja találni a kihívást és a fejlődési lehetőségeket.

A BODYART® mozgásanyagát tekintve a jógából veszi fő elemeit, amelyhez a gyógytornából, a japán Do In-ból ismert elemeket rendel és speciális légzéstechnikát kapcsol, ezzel biztosítva a teljes összhangot az edzés és a relaxáció együttes hatása között.

A statikus és dinamikus erőelemek mellett bőven tartalmaz nyújtó és lazító hatású gyakorlatokat is, amelyek pozitívan hatnak testünk rövidülésre és gyengülésre hajlamos izmai számára. Minden gyakorlat kontrollált és tudatos kivitelezést igényel, amelyet speciális légzés alkalmazása segít. A bodyART® edzéssel fejlődik a hajlékonyág, az erő, az állóképesség, a kitartás, az egyensúlyérzék, a stabilitás, a türelem, a tudatosság, illetve olyan készségek és képességek, amelyek a harmonikus mozgás, a tudatos lét elkerülhetetlen alapjai. (Forrás: www.bodyartmozgasstudio.hu)

Az óra felépítse a test, a lélek és a szellem hármas egységén alapszik. Testünket a gyakorlással tesszük egyre erősebbé, hajlékonyabbá, lelkünket és szellemünket pedig a tudatos légzéssel és a magunkra figyeléssel nyugtatjuk, így megteremtve a teljes harmóniát.

Egy BODYART® óra felépítése

Az óra a kínai 5 elemre épül: föld, fa, tűz, fém és víz.

A FÖLD elem a megérkezés energiája, az óra eleji megérkezésről és mobilizációról szól. Ez egy lassabb zenére, a talajon történik.

A FA rész a kiterjesztés energiája, amely egy könnyed bemelegítésből áll, amely alatt átmozgatjuk és bemelegítjük a teljes gerincet, és a főbb izomcsoportokat, melyekre az óra közben szükség lesz.

A TŰZ a cirkuláló energia fázisa. Ebben a részben végezzük a gyakorlatokat, amik igen változatosak: dinamikus és statikus (mozgásos és kitartásos), egyensúlyi, koordinációs és nyújtó gyakorlatok váltakoznak, melyeket a légzés ütemére végzünk.

A FÉM a leszálló energia. Ebben a fázisban különböző nyújtó gyakorlatokat végzünk, melyek az átmozgatott izmokat segítik a megfelelő fejlődésben.

Az utolsó, VÍZ energiafázis a nyugalom és a csend energiája. Ebben az utolsó 5 percben egy rövid relaxációt követően lezárjuk az órát.

A cél az, hogy az óra végén – bár izommunkát végeztél – átjárjon a béke és a nyugalom, és energiával telve folytatódjon a napod.

Próbáld ki a BODYART®-ot, és fedezd fel te is, ahogy az erő a tudatossággal találkozik!

Velem itt találkozhatsz: https://barkan.hu/nagyterem/ – péntekenként 8.30-tól, illetve Érden a privát tornaszobámban, ahol 2-3 főnek tartok kiscsoportos, személyre szabott órákat. Ha messzebb laksz, keress fel telefonon vagy üzenetben és van lehetőség online is kipróbálni.

Bármilyen mozgás jobb, mint a semmilyen mozgás!

Gárdosi Kriszti Testszerviz Konzultáns és BODYART® tréner

Kulcs a mozgáshoz – oktató és tréning videóhoz kattints a képre!

Gárdus Bence – Kulcs a mozgáshoz

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek