fbpx
7.3 C
Budapest
2024. április 24. szerda

Testszerviz

Webáruház

Különleges zöldségek a kertben!

Vágyunk mindig új dolgokat kipróbálni. Nincsen ez máshogy sem a kertünkben. Fedezzük fel most azokat a zöldségeket, amik egyáltalán nem átlagos zöldségek és mégis finomak ahhoz, hogy kiskertünkbe termesszük őket.

- Hirdetés -

Fehér cékla: Gumója világos színű és a belseje is fehér színű. Salátákhoz imádjuk használni. A cékla kétéves növény. Az egyik legegészségesebb zöldségünk is. Jótékony hatásai köré sorolják: sok antioxidánst tartalmaz, vasat, magnéziumot, kálciumot, bővelkedik vitaminokban.

Endívia: Cikóriának is hívják, így talán már ismerősebb. Mérsékelt és mediterrán éghajlatot kedveli és már nagyon régóta használják. Három fajtája létezik, de leginkább a belga fajtát használják. Mogyoróra hasonlít az íze. Érdekessége, hogy ezt a sötétben termesztik és így is árulják. Salátaként is használhatjuk, de csónak alakú leveleibe nagyon finom krémeket tehetünk, ami igazán fantasztikus ízt kölcsönöz ennek a zöldségnek. Jótékony hatásai a következők: ásványi sót tartalmaz, vasat. foszfort, kalciumot, meszet és C-vitamin van benne. Étvágygerjesztő és vizelethajtó.

Kígyó dinnye: Egyfajta dinnye és a tök családba tartozik. Örmény uborkának is nevezik. Formáját tekintve inkább az uborkára hasonlít és az íze pedig a gyümölcshöz. Belülről fehér színe van és ropogós, lédús, lágy. Palánták vételével tudjuk elültetni és a főszár 3m magasra is megnő. Jótékony hatással van az elhízásra, magas vérnyomásra, székrekedésre.

Szalámi tök: Kolbásztök rokona. Júliusban terem. Kínai fajtája is létezik és 3-4 kg a súlya. Nátrium só van benne, amit a máj jól tud hasznosítani. Cukorbetegségben szenvedőknek is nagyon hasznos zöldség. Van benne még: E-vitamin, szelén, magán, cink, réz.

Új-zélandi spenót: Egynyári növény és jól tűri a száraz viszonyokat. Szeptember végéig lehet vetni. 1m magasra is megnőhet és leveleit fogyasztjuk. Nagyon fontos, hogy fogyasszák, akik magas vérnyomással küzdenek, székrekedéstől, vérszegénységben. Nagyon finomak salátaként vagy zöld turmixokba.

Kísérletezzünk bátran, mindegyik zöldség segít minket és jótékony hatásait fejti ki életünkre, hétköznapjainkra tápláló kincseikkel.

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu

Forrás – Különleges zöldségek a kertben! megjelenés Csak a Nőknek magazin.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek