fbpx
2.8 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Mozgás – első lépésektől a rendszerességig

Előző cikkemben arról olvashattál, hogy mit tesz a testünkkel, ha nem mozgunk: nem csak kinézetünkre, izmainkra, hanem agyunkra, lelki állapotunkra is kihatással lehet a tartós mozgáshiány.

- Hirdetés -

Hogyan állj neki, ha már egy ideje nem mozogtál, de megszületett benned az elhatározás?

Íme néhány jó tanács:

Nagyon fontos, hogy ne akarj azonnal minden nap egy 1 órás edzésen részt venni, mert ez is egy újabb stressz lehet a testnek, hiszen nincs hozzászokva. Másrészt ez egyszerre túl nagy elvárás lenne magaddal szemben is, ami aztán ha nem sikerül csak felesleges kudarcélményt jelent.

Nézd végig a hetedet, hogy melyek azok a napok, napszakok, amikor beleférne a mozgás. Kezdetben elegendő egy délutánt vagy reggelt keresned és legyen az a célod, hogy ezt 1-3 hétig mindenképpen tudd tartani! Így mindig lesz sikerélményed, ha sikerül!

Ha már 1-2 hete jól megy a heti 1 alkalom, akkor kezdd el növelni 2-re az alkalmak számát, és így tovább… Igyekezz eljutni legalább heti 3×1 óra edzésig.

A másik lehetőség, hogy gyakrabban, de kevesebb időt, mondjuk 30 percet mozogsz. Ezt is kezdd kicsiben, ugyanúgy csak 1 nappal, aztán fokozatosan növeld heti 4-5 alkalomra!

FONTOS KÉRDÉS! Mit mozogj? Ezt sem szabad túlgondolni! Találd meg a számodra legegyszerűbb megoldást, amit biztosan könnyen be tudsz iktatni, és amiben tudod növelni a terhelést.
Írok erre is néhány tippet:
Kezdj el sétálni! Először rövidebben, aztán egyre hosszabban. Az okos telefonok többsége már tudja mérni a lépéseket. Legyen a célod a 10.000 lépés! Ebbe az is beleszámít, hogy busz helyett gyalog mész, lift helyett lépcsőzöl stb. Ezt aztán fokozd gyors, intenzív gyaloglássá. Én a futást nem javaslom (a mozgáshiányos élet után nem ajánlott az ízületeket, kötőszövetet ilyenfajta terhelésnek kitenni).

Keress az interneten egy oldalt, ahol megbízható edzőktől találsz hosszabb-rövidebb videókat.
Szuper segítség a Testszerviz online ismeretanyaga: Kulcs a mozgáshoz címmel:
– elméleti tudás és 104 gyakorlati anyag egy videóban
Keress a közeledben egy edzőtermet, ahol van lehetőséged a fokozatos edzésekre: kezdd pl. gerinctornával vagy egy kezdő, 60 perces gerincjógával.
Fontos, hogy olyan edzést válassz, ahol megtanulod a gyakorlatok helyes kivitelezését! Ezt legalább 2-3 hónapig végezd, és aztán lépj tovább egy intenzívebb edzésre: dinamikusabb flow jóga, 90 perces jóga, hot jóga, BODYART, köredzés, TRX stb.
Természetesen a személyi edző is jó választás!
Fontos, hogy olyan szakembert keress, aki megtanítja a gyakorlatok helyes kivitelezését és fokozatosan nehezíti az edzéseidet.

Hidd el, a tested már pár alkalom után pozitívan fog reagálni: érezni fogod, hogy jobban alszol, több lesz az energiád és javul a stressztűrő képességed! Nem is beszélve arról, hogy egyre csinosabb leszel!

A mozgás mellett nagyon fontos a megfelelő étrend és életmód, aminek kialakításában a Testszerviz tud Neked segíteni. Keress meg minket és vegyél részt egy ingyenes konzultáción.

Gárdosi Kriszti – Testszerviz konzultáns és BODYART edző

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek