fbpx
7.3 C
Budapest
2024. április 24. szerda

Testszerviz

Webáruház

Stressz a Covid idején – Dr Kricsfalvi Péter főorvos írása

Jó másfél éve a koronavírus a mindennapjaink részévé vált, sajnos sok helyen családtaggá. Hétköznapjainkat áthatja a járvány és annak minden velejárója. Megváltozott az életünk, a maszk viselése, a karantén, a kijárási tilalom, a megnehezedett mindennapok a munkavégzéstől a bevásárlásig, családtagok, barátok látogatásáig, a szórakozási lehetőségek korlátozásáig befolyásolja minden elemét.

- Hirdetés -

Aztán jött a harmadik hullám, amely szerencsére már sokkal kevesebb tragédiával járt, megjelentek a védelmet segítő oltások, a tudatos védekezés, és kellő óvatosság.  A fenyegető negyedik hullám, az új mutációk megjelenése és gyors terjedése fokozza a bizonytalanságokat, szorongást, kételyeket.

Miben bízhatok, kinek higgyek, mit tegyek, hogyan tudom magam és szeretteim életét megvédeni, könnyebbé tenni.

Mi vár ránk a közeli és távolabbi jövőben?

Hogyan lehet alkalmazkodni a váratlan kihívásokhoz, változáshoz?

Hogyan dolgoztuk fel az eddig történteket és hogyan készülhetünk fel arra, hogy vállalkozásunk tönkre mehet, munkahelyünk megszűnhet, tartós korlátozások léphetnek életbe?

Van-e elég lehetőségünk és kapacitásunk gyerekünk on-line tanulását segíteni, idősebb vagy beteg rokonainkat támogatni, kapcsolatainkat megóvni?

Tudatosítjuk-e, hogy akkor is hat ránk ez a tartós feszültség, bizonytalanság, amikor látszólag nagyobb gond nélkül vészeljük azt át, és a közvetlen környezetünk nem érintett?

Ismerjük-e eléggé a bennünk lezajló folyamatokat, változásokat ahhoz, hogy megfelelően tudjunk megküzdeni azokkal?

Vajon elégségesek-e a kritikus helyzetekkel, traumatikus történésekkel való megküzdéshez szükséges képességeink, vagy fejlesztenünk kell azokat?

Hogyan lehet védekezni és megerősödni testileg-lelkileg egy ilyen mindenki számára megrázó folyamatban?

A járvány okozta tartós stressz miatt sem hiábavaló e kérdések felvetése, miközben járvány nélkül sem stresszmentes az életünk.

A Kulcs a stresszhez könyvem segíthet eligazodni, de nem pótolja egy súlyos krízisben a felkészült szakmai segítséget!

A szerző belgyógyász-reumatológus, természetgyógyász főorvos, a Testszerviz szakmai hátterének biztosítója!

Dr Kricsfalvi Péter
Dr Kricsfalvi Péterhttp://www.testszerviz.hu
Dr Kricsfalvi Péter belgyógyász-reumatológus, természetgyógyász főorvos a Testszerviz szakmai anyagainak lektora, a Testszerviz képzési rendszer felügyelője, a Kulcs a stresszhez című könyv szerzője

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek