fbpx
14.2 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Heti tipp – a jó alvás titka

Az alvás a regenerálódás alapfeltétele. Ha nem alszunk jól, a test nem tud megújulni, nem tudunk lefogyni, nem gyógyulunk kellő gyorsasággal és nem töltődünk fel kellő energiával a napi tevékenységeinkhez.

- Hirdetés -

Néhány tipp, ami segíthet a jobb alvás eléréséhez.

Az este közeledtével, ahogy a természetes fények (nem az utcai világítás) csökken, a szervezet azonnal reagál. Az éberségi hormon szintje elkezd a fény csökkenésével egyenes arányban csökkeni, hogy a test megérkezzen a pihentető alvás állapotába. Ezzel párhuzamosan elindul a melatonin termelés – ez az „alváshormon”.

A rengeteg mesterséges fény, a televízió, a lámpák, a telefonok világítása ezt a folyamatot akadályozza, a hormon szint csökkenését lassítja, gátolja.

Tipp – Lefekvés előtt legalább fél órával kapcsold ki a tévét, kapcsold le azokat a lámpákat, melyek nem feltétlenül szükségesek! Inkább olvass egy kicsit, vagy beszélgess pároddal.

Javaslom, hogy amikor álmosodni kezdesz, menj aludni! Az ideális lefekvési idő 10-11 óra között van.

A szervezet érzékeli a fényt akkor is, ha a szemünk csukva van. Az éberségi hormonszint növelésével válaszol a fényerő növekedésére. (Ezért van az, hogy reggel, ha kivilágosodik, ez a hormonszint azonnal növekedni kezd, hogy éberek legyünk, fe tudjunk kelni.)

Ahhoz, hogy jól aludjunk arra van szükség, hogy lehetőleg az összes zavaró fényt iktassuk ki az alvási időszakból.

Tipp – Mielőtt lefekszel, sötétítsd be a szobádat. Ezzel is segítve a jó alvást.

Próbáld ki, megéri!

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek