fbpx
14.6 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Az ösztrogén dominancia jellegzetes tünetei

A mai kor egyik népbetegségévé kezd válni az ösztrogén dominancia. Az az állapot, amikor a szervezet jelentősen több női nemi hormont termel, mint szükséges lenne. Ennek sokszor életmódbeli okai vannak, például a helytelen táplálkozás. Fontos, hogy időben felismerjük és tegyünk ellene. A kezdeti fázisban egy életmódváltás elég lehet, ugyanakkor orvos feltétlenül lásson bennünket!

- Hirdetés -

Az ösztrogén dominanciáról a következőt érdemes tudni:

A női hormonrendszer működésében az ösztrogén és az azt ellensúlyozó progeszteron (azaz sárgatesthormon) a legmeghatározóbb.

Az ösztrogén a menstruációs ciklus első felében termelődik és feladata a ciklus szabályozása, a méhnyálkahártya előkészítése és megvastagítása a megfogant petesejt befogadására erősítése, vastagítása, kamaszkorban a másodlagos női nemi jellegek kialakítása.

Hogy a női hormonális egyensúly megmaradjon, ahhoz elegendő progeszteronra is szükség van. Ennek mennyisége a tüszőrepedés (ovuláció) után ugrik meg, hiszen a megrepedt tüszőből képződött sárgatest termeli. Ennek a hormonnak fontos szerepe van a szabályos menstruációs ciklusban, illetve a létrejött várandósság megtartásában.

Ha ennek a két fontos női hormonnak az egyensúlya az ösztrogén javára felbomlik, akkor kialakul az ösztrogén túlsúly, vagy más néven ösztrogén dominancia állapot.

Az alábbi tünetek esetén felmerülhet bennünk az ösztrogén dominancia gyanúja:

  • rendszeres fejfájás,
  • menstruációs zavarok, 
  • görcsös menstruáció,
  • mióma (jóindulatú sejtburjánzás a méhizomzatban),
  • ödéma (vizesedés a végtagokban),
  • túlsúly, főleg a csípőnél, comboknál
  • sokcisztás petefészek szindróma (PCOS)
  • endometriózis (ekkor a méh belső nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik),
  • vetélés,
  • meddőség.

Esetleg tapasztalod magadon ezeket a tüneteket?
Mi lehet tenni? Tudatos táplálkozással, lépésről-lépésre elérhetünk eredményeket?

TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ÉS BESZÉLJÜNK!


 

Ahhoz, hogy tudj ezzel a problémával valamit kezdeni, mindenképpen meg kell értened a test hormonális működését. A Kulcs a hormonokhoz könyv ebben segít!

HASZÁLD EZT A TUDÁST EGÉSZSÉGGEL!

ITT TUDHATSZ MEG TÖBBET A KULCS A HORMONOKHOZ KÖNYVRŐL!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek